Dešinieji pešiojo kairiuosius dėl lenkų pavardžių ir vietovardžių

Trečiadienį kairiųjų dominuojamos Vyriausybės nariams apsilankius Tėvynės sąjungos frakcijoje bene daugiausia laiko buvo skirta aiškinantis, kaip naujoji dauguma spręs lenkų mažumos reikalus. Valdantieji linkę leisti vietovardžius rašyti dviem kalbomis. Jie taip pat neprieštarautų, kad pasuose pavardės būtų įrašytos ir tautinės mažumos kalba.

Trečiadienį būsimieji ministrai susitiko su Seimo opozicijos atstovais.<br>D. Umbrasas
Trečiadienį būsimieji ministrai susitiko su Seimo opozicijos atstovais.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Dec 12, 2012, 7:24 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 4:26 PM

„Konstitucijos pažeidimo nėra, jei greita valstybinės kalbos vietovardžiai yra rašomi ir kompaktiškai gyvenančių tautinių mažumų kalba“, - sakė paskirtasis vidaus reikalų ministras socialdemokratas Juozas Bernatonis. - Pagal tautinių santykių konvenciją gali būti parengtas atskiras susitarimas dėl pavardžių rašymo. Tai toks atskiras susitarimas bus ir rengiamas, nes ta sutartis su Lenkija yra iki šiol galiojanti.“

Socialdemokratai politiniams oponentams dėstė, kad reikia „spręsti“ tautinių mažumų problemas, nes tai padaryti yra sutarta dar prieš 20 metų pasirašytoje sutartyje tarp Lietuvos ir Lenkijos. Be to, to būtina ratifikuoti ir tautinių mažumų konvenciją.

„Konstitucinio Teismo 2009 metų lapkričio 9 dienos sprendime išaiškinta, kad piliečio pase galima rašyti vardą ir pavardę ne vien sulietuvinus, bet ir originalo kalba.

Konstitucinis Teismas išplėtė Lietuvos piliečių galimybes įtvirtinti savo tautinį identitetą. Kai yra galimyb4, tai atsiranda poreikis. Dažnai tokiu poreikiu žmonės nepasinaudoja. Bet jei galimybė yra, gal įmanoma tai pasvarstyti?“ - kalbėjo paskirtasis užsienio reikalų ministras socialdemokratas Linas Linkevičius.

Konservatoriai atvirai piktinosi tokiais užmojais.

„Konvencija vis tik sako paprastą dalyką – šiuos klausimus sprendžia Konstitucija“, - tvirtino kadenciją baigiantis užsienio reikalų ministras konservatorius Audronius Ažubalis.

Parlamentaras Jurgis Razma teiravosi, ar dvikalbiai užrašai galės atsirasti atskirose gatvėse ar seniūnijose, kur tankiai gyvena kitataučiai. „Pavyzdžiui, ar jie galės būti Naujoje Vilnioje?“ - konservatorius pateikė pavyzdį apie tankiai lenkų gyvenamą sostinės rajoną.

Socialdemokratui Vyteniui Andriukaičiui pažadėjus, kad nauji dauguma galbūt dar kartą kreipsis į Konstitucinį Teismą išaiškinimo, J. Razma jam atrėžė: „Prašome gal premjero atsakyti, ar užsienio reikalų ministro, o ne sveikatos ministro.“

„Taigi čia politinė diskusija“, - pyktelėjo V. Andriukaitis.

Tėvynės sąjungos frakcijos ir Vyriausybės susitikime kadenciją baigiantis premjeras Andrius Kubilius pusiau juokais pažadėjo, kad į valdžią sugrįš 2016-aisiais, po Seimo rinkimų.

„O mes pasiruošę ir po 2016-ųjų dirbti“, - atšovė socialdemokratas Juozas Olekas.

Paskirtasis premjeras Algirdas Butkevičius savo ruožtu žadėjo, kad naujoji Vyriausybė griežtai laikysis fiskalinės drausmės įstatymo.

„Mano garbės reikalas yra laikytis Fiskalinės drausimės įstatymo“, - jam pritarė finansų ministras Rimantas Šadžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.