Studentai šiaušiasi prieš naujos valdžios planus

„Negriaukit švietimo“, „Butkevičiau, ryšio su studentais“ – tokiais transparantais nešini studentai trečiadienio rytą būriavosi po naujai išrinkto Seimo langais. Jaunimas, nepatenkintas nutrūkusiu ryšiu su valdžia, simbolinėse telefono būdelėse bandė „prisiskambinti“ už uždarų durų švietimo sistemos pertvarką planuojantiems valdininkams.

Telefono „laidas“, perjuostas ryškiai raudonu šaliku, aiškiai nurodė į jaunimo nepasitenkinimą valdančiąja koalicija.<br>J. Stacevičius
Telefono „laidas“, perjuostas ryškiai raudonu šaliku, aiškiai nurodė į jaunimo nepasitenkinimą valdančiąja koalicija.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Dec 12, 2012, 3:29 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 4:37 PM

Studentų rankomis sukonstruotas būdeles jungusi viela buvo demonstratyviai perkirpta metalo žirklėmis. Telefono „laidas“, perjuostas ryškiai raudonu šaliku, aiškiai nurodė į jaunimo nepasitenkinimą valdančiąja koalicija. „Demokratinėje šalyje aukštojo mokslo sistemos pokyčiai negali būti planuojami visai nesitariant su tais, kuriuos jie palies labiausiai“, – sakė Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis.

Ragina neskubėti

Socialdemokratai ir „darbiečiai“ apie universitetų reformą prabilo dar prieš rinkimus. Anot jų, liberalų ir konservatorių reformuotas aukštasis mokslas privertė studentus prasiskolinti bankams ir emigruoti. Studentai su valdančiaisiais nesutinka ir teigia, kad nors nauja universitetų sistema ir netobula, jos panaikinimas būtų didelis žingsnis atgal, todėl ragina neskubėti ir prieš priimant sprendimus pirmiausia tartis.

„Sutinkame, kad studijų krepšeliai pasiteisina ne visose specialybėse, todėl siūlome mišrią sistemą – nepopuliarioms, bet valstybei labai svarbioms specialybėms krepšelių sistemos netaikyti“, – portalui lrytas.lt dėstė D. Dikšaitis. Anot jo, tokia sistema sėkmingai veikia ne vienoje užsienio šalyje, todėl naujos valdžios siūlymas planuoti specialistų poreikį penkeriems metams į priekį studentams kvepia sovietmečiu.

Studentų sąjungos prezidentas pridėjo, kad yra daug būdų privilioti jaunus žmones rinktis nepopuliarias, bet valstybei reikalingas profesijas. „Jei abiturientas žinos, kad negaus stipendijos, bendrabučio ir darbo vietos, jokie valstybės užsakymai jo neprivers stoti į vieną ar kitą specialybę“, – kalbėjo D. Dikšaitis.

Reikalavimas ministrui – kalbėtis

Ką norėtų matyti švietimo ir mokslo ministro kėdėje, studentai neatskleidė. Paklausti, ar raudonas šalikas reiškia, kad jaunimas palaiko „darbiečių“ kandidatūrą, studentai sakė, kad jiems svarbiausia, jog būsimas ministras būtų atviras ir nevengtų dialogo.

„Mes neturime savų kandidatų. Svarbiausia, kad tas žmogus, kuris ateis, išmanytų aukštąjį mokslą, o jei neišmano - tai bent turėtų proto pasikalbėti su studentais ir su akademine bendruomene“, – sakė LSS pirmininkas.

Studentų sąjunga dar praėjusią savaitę susitiko su į švietimo ir mokslo ministrės postą siūlyta „darbiete“ V. Baltraitiene. D. Dikšaitis neneigė, kad nepritaria daugeliui jos siūlytų švietimo pertvarkos idėjų, bet džiaugėsi, kad kandidatė buvo linkusi kalbėtis ir tartis su studentais.

Prieš pat Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdį akciją surengę studentai Vyriausybei išsakė savo siūlymus, tarp kurių – prašymai nemažinti aukštojo mokslo finansavimo, nenaikinti studijų krepšelių, nereformuoti universitetų tarybų, senatų sudarymo tvarkos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.