„Tautos aikštėje“ – ar Katalikų bažnyčia dar gali daryti įtaką Lietuvai?

Dėl Katalikų bažnyčios įtakos visuomeniniam Lietuvos gyvenimui ilgus metus laužomos ietys. 80% lietuvių save laiko katalikais, bažnyčia visuomet minima kaip visuomenės pasitikėjimo apklausų lyderis, tačiau tuo pačiu itin jautriai reaguojama į bažnytinių institucijų bandymus daryti įtaką politiniam ar kultūriniam gyvenimui – nuo dvasininkų pozicijos Garliavos istorijoje iki priešrinkiminių pamokslų iš sakyklų ar reikalavimų pasmerkti teatro spektaklį.

Besikeičiant moraliniam Lietuvos gyvenimo kompasui, kokia lieka moralinio bažnyčios autoriteto svarba?<br>R. Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Besikeičiant moraliniam Lietuvos gyvenimo kompasui, kokia lieka moralinio bažnyčios autoriteto svarba?<br>R. Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 13, 2012, 2:22 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 4:03 PM

O besikeičiant moraliniam Lietuvos gyvenimo kompasui, kokia lieka moralinio bažnyčios autoriteto svarba? Ar Katalikų bažnyčia yra beviltiškai sustabarėjusi, atsilikusi nuo dabartinio gyvenimo tempo ir nugrimzdusi į vidines intrigas ir skandalus, kuriuos su malonumu viešina populiarioji žiniasklaida. Ar vis dėlto ji lieka ir liks nedūžtančia moralės ir paguodos uola?

Tad LRT televizijos nacionalinių debatų laida „Tautos aikštė“ klausia:

Ar Katalikų bažnyčia dar gali daryti įtaką Lietuvai?

Mantas Adomėnas, Seimo narys: „TAIP, nes teisė išpažinti įsitikinimus yra viena pamatinių žmogaus teisių, o krikščioniškos vertybės – Europos pamatas“

prof. Andrius Bielskis, filosofas: „NE, nes Bažnyčia yra atskirta nuo valstybės ir dominuojančios bažnyčios politinė įtaka diskriminuotų visus, kurie jai nepriklauso“

Kęstutis Kėvalas, Kauno vyskupas augziliaras: „TAIP, nes Bažnyčios pašaukimas yra mylėti visuomenę“

Aušrinė Marija Pavilionienė, Seimo narė: „NE, nes kišimasis gali būti dogmatiškas, o tada atsiranda diskriminacija.“

Audronė Urbonaitė, dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistė: „NE, nes Katalikų Bažnyčia bando reguliuoti teisę, o ne moralę.“

dr. Vincentas Vobolevičius, politologas: „TAIP, nes Bažnyčia turi dešimtis kartų daugiau narių nei kitos organizacijos, tad nelogiška tikėtis, kad ji kartais nedarys poveikio visuomenei“

Tokiomis frazėmis prasidės „Tautos aikštė“, o informacinis nacionalinių debatų partneris – portalas lrytas.lt siūlo savo skaitytojams nuspręsti, kuri debatų dalyvio frazė skamba įtikinamiausiai. Balsuokite dešinėje pusėje esančioje apklausoje ir jūsų balsai lems, kokia tvarka prasidės debatai.

Diskutuokite ir komentaruose pateikite savo klausimus debatų dalyviams, kurie gali nuskambėti ir tiesioginiame televizijos eteryje. Nurodykite, kuriam konkrečiam debatų dalyviui adresuojate savo klausimą.

Nacionalinių debatų laida „Tautos aikštė“ – tiesiogiai per LRT televiziją, ketvirtadienį, 21 val. 15 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.