Komisija leido Seimui spręsti trijų „darbiečių“ teisinės neliečiamybės klausimą (atnaujinta)

Ketvirtadienį Seimo komisija balsavo už tai, kad Seimas spręstų, ar atimti „darbiečių“ parlamentarų Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės teisinę neliečiamybę. Už trijulei nepalankų sprendimą balsavo konservatorių, liberalų ir socialdemokratų atstovai. Prieš balsavo „Drąsos kelio“ atstovas Jonas Varkala, lenkų atstovė Vanda Kravčionok ir, žinoma, Darbo partijai priklausantys Seimo komisijos nariai. Komisijos pirmininkas „tvarkietis“ Andrius Mazuronis susilaikė. Sprendimas priimtas 7 balsais „už“, penkiais „prieš“, vienam susilaikius. Išklausyti komisijos sprendimo atvyko tik V. Uspaskichas. V. Gapšys ir V. Vonžutaitė komisijoje nepasirodė. Lemiamą žodį dabar turės tarti Seimas.  

Išklausyti komisijos sprendimo atvyko tik V. Uspaskichas.<br>R. Danisevičius
Išklausyti komisijos sprendimo atvyko tik V. Uspaskichas.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Dec 13, 2012, 10:33 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 4:14 PM

Artimiausiu metu Seimo posėdyje turėtų būti nuspręsta, ar atimti V. Uspaskicho, V. Gapšio ir V. Vonžutaitės teisinę neliečiamybę ir perduoti juos į prokurorų rankas.

Komisija sudaryta iš 13 Seimo narių: Dariaus Petrošiaus, Artūro Skardžiaus, Rimantės Šalaševičiūtės (Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija), Šarūno Biručio, Valentino Bukausko, Artūro Paulausko (Darbo partijos frakcija), Arvydo Anušausko, Kęstučio Masiulio, Stasio Šedbaro (Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija), Andriaus Mazuronio (komisijos pirmininkas, frakcija „Tvarka ir teisingumas“), Remigijaus Šimašiaus (Liberalų sąjūdžio frakcija), Jono Varkalos (frakcija „Drąsos kelias“), Vandos Kravčionok (Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcija).  

Netekęs teisinės neliečiamybės Seimo narys gali būti apklausiamas, tardomas, jam pateikiami kaltinimai, apribojama jo laisvė. Atiduoti Seimo narį į teisėsaugos rankas reikia daugiau kaip pusės išrinktųjų Seimo narių balsų.

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas ketvirtadienį pareiškė, kad socialdemokratams komisijoje balsavus už jo ir dar dviejų „darbiečių“ teisinio imuniteto panaikinimą, dirbti su koalicijos partneriais bus sudėtingiau.

„Koalicijos partneriai labai daug kalbėjo, kad tai yra politinė byla, daugumą kitų dalykų, bet, matyt, yra kiti nurodymai, matyt, pradeda darbą su konservatoriais“, - ketvirtadienį žurnalistams sakė V.Uspaskichas.

„Sunkiau bus dirbti, ne taip lengva bus dirbti, nes jei koalicijos partneriai rodo, kad jie dirbs su opozicija, tai aišku, bus sunku dirbti, bet mes sąmoningai nieko nedarysim, mums to nereikia“, - kalbėjo partijos lyderis.

Vilniaus apygardos teismo nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje Darbo partija, taip pat keturi jos nariai (be trijų parlamentarų – dar ir buvusi buhalterė Marina Liutkevičienė) kaltinami, kad 2004-2006 metais vedė dvigubą partijos buhalteriją ir nuslėpė 25,1 mln. litų pajamų bei 23,7 mln. litų išlaidų. Tokiu būdu partija išvengė mokesčių, taip pat gavo valstybės dotacijų.

V. Uspaskicho neliečiamybę įvairios institucijos panaikino septynis kartus, V. Gapšio – 2 kartus, V. Vonžutaitės – vieną kartą. Nė vienas prokurorų prašymas naikinti neliečiamybę iki šiol nebuvo atmestas. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) V. Uspaskicho neliečiamybę yra panaikinusi net penkis kartus: prieš 2008 ir 2012 metų Seimo rinkimus, prieš 2007 ir 2012 metų savivaldos rinkimus, taip pat prieš 2007 metais vykusius pakartotinius parlamento rinkimus Dzūkijos rinkimų apygardoje.

Seimas V. Uspaskicho neliečiamybę panaikino 2008 metais, Europos Parlamentas – 2010 metais. V. Gapšio neliečiamybę VRK panaikino prieš 2008-ųjų Seimo rinkimus. O išsyk po rinkimų neliečiamybę panaikino Seimas. Dėl pastarojo Seimo sprendimo V. Gapšys neatgavo neliečiamybės prieš 2012-ųjų parlamento rinkimus. O V. Vonžutaitės neliečiamybė buvo sėkmingai panaikinta prieš 2012-ųjų Seimo rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?