Pasaulio pabaigą panevėžiečiai minėjo ir ant dvylikaaukščio namo

Kai dauguma žmonių, laukdami pasaulio pabaigos, perka žvakes ir kaupia maisto atsargas, išradingi ir drąsūs panevėžiečiai kuria įvairiausius projektus, norėdami įamžinti šį ypatingą laiką. Vieni skuba įsiamžinti netikėtose vietose tam tikrą magišką akimirką, kiti surengia šokių ir dainų fiestą, o treti suburs dvylika orkestrų, norėdami pabrėžti skaičiaus 12 magiją.

Jaunųjų Panevėžio fotografų akicija ant dvylikaaukščio stogo<br>K. Pelanytė
Jaunųjų Panevėžio fotografų akicija ant dvylikaaukščio stogo<br>K. Pelanytė
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Bartkutė

Dec 14, 2012, 5:31 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 3:19 PM

Magišką akimirką užfiksavo fotografijose

Grupė jaunų fotografų, projekto „Grandai-jauniesiems. Fotografija ir videomenas“ dalyvių, kartu su profesionaliu fotografu Virginijumi Benašu nutarė užlipti ant dvylikaaukščio stogo ir įsiamžinti patys bei nufotografuoti Panevėžį ypatingą akimirką.

Skaičius 12 čia buvo itin reikšmingas. Akcija vyko 2012 metų 12 mėnesį 12 valandą 12 minučių 12 sekundžių ant dvylikos aukštų pastato – viešbučio „Panevėžys“ – stogo.

Būtent tą dvyliktukų kupiną akimirką vieni jaunuoliai metė į viršų sniegą, o kiti akcijos dalyviai fotoaparatais fiksavo jo kritimą, norėdami pabrėžti akimirkos grožį ir laiko trapumą.

„Galėjome mesti kokį daiktą, žerti karoliukus, tačiau norėjome, kad viskas būtų labai natūralu, pabrėžti tikrovės įspūdį. Todėl pasirinkome sniegą. Emocijos irgi tikros. Kartu parodoma, kaip viskas laikina, kaip sprūsta iš rankų“, - sakė akcijos sumanytojas fotografas V. Benašas.

Jauniesiem fotografams pasirodė įdomus miestas, paskendęs sniege, todėl jie fiksavo Panevėžio centrą ir patys fotografavosi peizažo fone. Kažkas pajuokavo, kad jei viskas ir baigtųsi, tai ateinančios kartos ras jų fotografijas.

Norėdami pabrėžti skaičių 12 ir 13 magiją - sklindant kalboms apie šiais metais gresiančią pasaulio pabaigą jie minimi taip pat dažnai kaip ir gruodžio 21-oji, jaunieji fotografai surengė akciją su veidrodžiais ant viešbučio stogo esančios nebeveikiančios kavinės patalpose.

Jaunuoliai apgailestavo, kad ši kavinė dabar nebeveikia ir sakė, kad mielai stebėtų miestą iš šios vietos ne tik gruodžio 12-osios vidurdienį ar 21-osios naktį, kada skelbiama neva būsiant pasaulio pabaigą, bet ir kitu laiku.

Šokiai, dainos ir pyragai

Panevėžio J. Balčikonio gimnazija jau turi tradiciją kiekvienais metais dvylikto mėnesio dvyliktą dieną surengti abiturientų gimtadienį. Šventė vyksta jau 10 metų. Pastarųjų trejų metų viena šventės organizatorių Juta Liutkevičiūtė sakė maniusi, kad jų jau niekas „neperspjaus“, tačiau šiemetinės fiestos rengėjams tą pasisekė padaryti.

Tą dieną visame gimnazijos ore tvyrojo ypatinga nuotaika. Kada kai kurie prognozavo, jog gruodžio 12 diena yra itin pavojinga ir siejo ją su artėjančios pabaigos pradžia, gimnazistai surengė įsimintiną fiestą. Jau nuo pat ryto koridoriai kvepėjo gardžiais pyragais. Balčikoniečiai gardumynų prikepė namuose ir surengė mugę, kurios metu surinktos lėšos bus skirtos labdarai.

Pati šventės kulminacija įvyko 12 valandą 12 minučių. Jaunų „vampyrių“ choras uždegančiai dainavo, muzikantai grojo kaip pašėlę, o kai suskambo daina „It s raining man“, abiturientai nebeištvėrė. Pašoko iš vietų ir visi ėmė siautulingai trypti laukinius šokius.

Po to daug kas juokavo, kad jei tą akimirką ir būtų įvykusi pasaulio pabaiga ar kažkoks perėjimas į kitus matavimus, tai niekas net nebūtų pastebėjęs. „Mes linksminamės, nes žmogus ne vien maistu sotus. Labai svarbu, kad galime pabūti visi kartu: su mylimais žmonėmis, su draugais. Visi kartu švęsti, didžiuotis gimnazisto vardu, kuris yra labai svarbus“, - sakė viena šios šventės organizatorių mokytoja Virgina Šakėnienė.

Kartu su gimnazistais grojęs ispanas savanoris Juan Carlos iš Mursijos miesto stebėjosi lietuvių temperamentu. „Jei dabar būtų pasaulio pabaiga, ji prisijungtų prie fiestos“, - sakė ispanas. Su J.Balčikonio gimnazijos mokiniais jis susipažino grodamas įvairiuose koncertuose, nes tarp gimnazistų yra daug gabių muzikantų, kurie groja ne tik savame Lengvosios muzikos orkestre, vadovaujamame Kęstučio Plančiūno, bet ir kituose kolektyvuose. Juan Carlos juokavo, kad jo muzikos instrumentas nėra kėdė, nors ją ir primena, o vadinasi jis cajon flamenco.

Gros 12 pučiamųjų orkestrų

Neseniai Panevėžyje vykusioje Literatūrinėje žiemoje poetai juokavo, kad pasaulio pabaigą pirmiausia paskelbs vario trimitai, todėl pirmiausia reikia jų dairytis. Dailės galerijos darbuotojai atšovė, kad tuomet jau nuo gruodžio pradžios galerijoje gali kas kelios dienos išvysti dūdas, nes koncertai vyksta vienas po kito. Gruodžio 12 dieną galerijoje koncertavo Šilagalio pučiamųjų orkestras „Sklepucini“, o lemtingąją 21 dieną gros pučiamųjų orkestras „Panevėžio garsas“.

Žinoma, jei iki to laiko pavyks išsaugoti sveiką pastatą, nes vaikų ir jaunimo pučiamųjų orkestro „Aukštyn“ dirigentas Remigijus Vilys žada tokių staigmenų per gruodžio 16 d. čia vyksiantį koncertą, kad gali visko atsitikti. Fantazijos nestokojantis dirigentas visad nustebina žiūrovus pritrenkiančia šou programa, kurioje netrūksta garso, vaizdo ir kitokių efektų.

Įdomi pučiamųjų orkestrų akcija „Žiemos vario audra“, pabrėžianti magišką skaičių 12, vyks šeštadienį, gruodžio 15 dieną, Naujamiestyje. Jos metu 12 dūdų orkestrų 12 valandą suvažiuos iš viso Panevėžio rajono ir kiekvienas sugros 12 minučių programą. Bus įžiebta naujamiestietiška eglė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.