Nacionalinės kredito unijos afera: milijonai ištekėjo tik šįmet, kai pasikeitė įmonės vadovai

Aiškėja Nacionalinės kredito unijos aferos detalės. Nors prokurorai įtaria, kad unija blogas paskolas išduodavo pastaruosius trejus metus, bet plačia upe lėšos iš unijos pradėjo tekėti tik prieš pusmetį.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

2012-12-17 12:31, atnaujinta 2018-12-12 11:52

„Rizikingiausi ir neskaidriausi NKU veiklos aspektai pasireiškė šiemet, kai antroje metų pusėje vykdydama agresyvią plėtrą unija paskolų portfelį išaugino kone dvigubai. Ypač rizikingos milijoninės vertės paskolos išduotos III šių metų ketvirtį“, - lrytas.lt sakė Lietuvos banko atstovas Giedrius Simonavičius.

Sistemą pastebi tik šįmet

NKU įspėjimų dėl netinkamos veiklos buvo gavusi dar pernai. Tačiau tada rizikingos paskolos dar buvo išduodamos sistemingai.

„NKU buvo inspektuojama intensyviai, kadangi jau anksčiau turėjo problemų su paskolomis. Tačiau tai nebuvo sisteminiai atvejai.

Praėjusiais metais buvo atlikti net du NKU patikrinimai. Pritaikyta griežta poveikio priemonė – beveik visus 2011-uosius, nuo sausio iki lapkričio, kol buvo pašalinti ankstesnių inspektavimų metu nustatyti trūkumai, unijai buvo uždrausta priimti indėlius“, - tikslino G. Simonavičius.

Šių metų pirmoje pusėje, prieš pat NKU pradedant sistemingai ir sparčiai dalinti įtartinas paskolas, įmonėje pasikeitė vadovai.

Kovą atsistatydinus ilgalaikei unijos valdybos pirmininkei Aldonai Radžiūnienei, ją pakeitė Arnoldas Žvikas.

Pamoką išmoko

Pasimokęs Lietuvos bankas ketina toms unijoms, kurios auga itin sparčiai, taikyti labai griežtus veiklos apribojimus.

„Vertindamas rizikingas tendencijas kredito unijų rinkoje ir siekdamas tvaresnės unijų plėtros Lietuvos bankas jau kurį laiką griežtina unijoms taikomus reikalavimus.

Kaip tik šiuo metu su kredito unijas vienijančiomis asociacijomis derinami likvidumo ir kapitalo pakankamumo normatyvų pakeitimai, kurie nustatytų griežtesnius reikalavimus itin sparčiai augančioms unijoms“, - nurodė G. Simonavičius.

Prokurorų skaičiavimais, NKU bei dar kelios unijos organizuotai gaujai išdavė daugiau kaip 60 mln. litų paskolų. Ji už gautas paskolas įkeisdavo pervertintą turtą. Vien NKU šiai gaujai išdavė 25 mln. litų paskolų už 800 tūkst. litų vertės užstatą.

Prokurorai spėja, jog aferos organizatoriai planavo, kad blogų paskolų prispausta unija galiausiai bankrutuos, o į aferistų rankas patekusias indėlininkų lėšas teks kompensuoti valstybei.

Įspėjimų nepaklausė

Pastebėjęs, kad paskolos dalijamos sparčiai, spalio antroje pusėje Lietuvos bankas uniją inspektavo. Tuo metu žiniasklaidoje buvo paskelbta nutekinta informacija, kad šioje unijoje trūksta 17 mln. litų.

Tačiau unija toliau skolino dideles sumas juridiniams asmenims.

Lapkritį Lietuvos bankas apribojo NKU veiklą - uždraudė išduoti dideles naujas paskolas. O gruodį Lietuvos banko valia NKU veikla išvis buvo sustabdyta. Teisėsauga suėmė unijos valdybos narius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.