V. Vonžutaitė — moteris, turinti raktą ir į V. Uspaskicho širdį, ir į Darbo partijos kasą

Jauna, veikli ir ypač ištikima Darbo partijos pirmininkui. 32-ejų „darbietė” Vitalija Vonžutaitė pastaruosius kelerius metus visuomet šalia Viktoro Uspaskicho. Ne tik Seime, bet ir teisiamųjų suole. Kuo ji nusipelnė tokio palankumo?

Atrodo, kad Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas nuo savo bendražygės V. Vonžutaitės neslepia jokių paslapčių.<br>R. Danisevičius
Atrodo, kad Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas nuo savo bendražygės V. Vonžutaitės neslepia jokių paslapčių.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Žeimytė

Dec 17, 2012, 8:20 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 2:35 PM

Buvę V. Uspaskicho bendražygiai pasakoja, kad prieš dešimtmetį sutikęs Vitaliją Viktoras iš karto ėmė jai rodyti išskirtinį dėmesį.

Netrukus mergina tapo „darbiečių” lyderio dešiniąja ranka ir finansine patikėtine.

Kuo Vitalija sužavėjo Viktorą? Ir koks jos tikrasis vaidmuo Darbo partijoje?

Meilė iš pirmo žvilgsnio?

„Jis ją susirado, jis ją ir atsivedė”, – paklaustas apie V. Vonžutaitės ir V. Uspaskicho pažintį ištarė vienas Darbo partijos įkūrėjų, buvęs jos vicepirmininkas, o dabar aršus V. Uspaskicho kritikas Viktoras Muntianas.

„Tai gal jis simpatizavo jaunai moteriai?” – „Lietuvos ryto” televizija pasiteiravo gerai „darbiečių” lyderį pažįstančio V. Muntiano.

„Žinote, vieną kartą girdėjau, kaip V. Uspaskichas sakė, kad aš netgi su prezidentu aptarinėjau jo asmeninio gyvenimo reikalus. Tačiau tikrai to nedariau.

Aš labai daug ką žinau, bet niekada neaptarinėjau tų dalykų ir neketinu to daryti”, – apie V. Uspaskicho asmenines simpatijas nebuvo linkęs atvirauti V. Muntianas.

V. Vonžutaitės biografijos faktai rodo, kad mergina su „darbiečių” lyderiu dirbti pradėjo dar tuomet, kai jis ėjo Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos prezidento pareigas.

Tuo metu V. Vonžutaitei tebuvo 22-eji, tačiau jai iš karto buvo patikėtos konfederacijos Kauno filialo direktoriaus pareigos.

Buvęs „darbietis” V. Muntianas prisimena pirmą kartą žaviąją blondinę išvydęs 2003-iaisiais. Jau tada ji sėdėjo V. Uspaskicho dešinėje. Savo numylėtinės V. Uspaskichas nepaliko ir įkūręs Darbo partiją.

Grožį mėgstanti vadybininkė

„Biuro vadybininkė, – giliai atsidusęs ir keletą sekundžių pagalvojęs apie V. Vonžutaitės vaidmenį partijoje atsakė V. Uspaskichas. – Komunikabili, tvarkinga, mėgstanti grožio salonus.”

„O kaip ją apibūdintumėte kaip žmogų? Juk ji labai jauna pradėjo savo karjerą ir jau daug pasiekė”, – Darbo partijos lyderio pasiteiravo „Lietuvos ryto” televizija.

„Ji jauna? – su šypsena nusistebėjo V. Uspakichas. – Jai jau daugiau kaip 30 metų.

Mūsų partijoje yra 21 metų Vilniaus savivaldybės tarybos narys ir 25 metų Seimo narys. O ji jau įkopusi į ketvirtąją dešimtį tapo Seimo nare.”

Su V. Vonžutaite „darbiečių” lyderis sako susipažinęs keliaudamas po Lietuvą.

Nuolat simpatiją jaunoms ir gražioms moterims demonstruojantis Darbo partijos pirmininkas tvirtina, kad iš Kauno kilusią Vitaliją jis pasirinko visai ne jos apžavėtas, o dėl jaunatviškos energijos ir aktyvumo.

„Tada, kai kūrėsi partija, ji dirbo Kauno skyriuje. Jis buvo aktyvus. Vitalija po to dar kuravo kažkokius Kauno rajonus, o apie 2005 metus atsirado partijos būstinėje”, – prisiminimais dalijosi V. Uspaskichas.

Greitai įrodė savo galią

2005-aisiais įkūrus Darbo partiją V. Vonžutaitė kurį laiką buvo atsakinga už partijos renginių organizavimą.

Tačiau netrukus mergina tapo įtakinga jos veikėja.

Išskirtinis partijos pirmininko dėmesys jai greitai užaugino sparnus.

Vos tik apšilusi kojas partijos renginių organizatorė V. Vonžutaitė aktyviai kibo į svarbesnius reikalus.

Tiems, kurie jos tikslams bandė pastoti kelią, buvo tučtuojau parodytos durys.

Praėjus vos dvejiems metams nuo partijos įkūrimo taip nutiko tuo metu įtakingam Darbo partijos nariui, europarlamentarui Arūnui Degučiui.

Susikirtus jo ir V. Vonžutaitės interesams pastarasis buvo priverstas trauktis iš partijos.

Konfliktas tarp V. Vonžutaitės ir A. Degučio kilo tuo metu, kai V. Uspaskichas slapstėsi Maskvoje, o Darbo partijai laikinai vadovavo Kęstutis Daukšys.

Tuo metu partijos Kauno skyriuje dirbusi jaunoji „darbietė” V. Vonžutaitė ir A. Degutis susiginčijo dėl savivaldos rinkimų organizavimo Birštone.

„Manęs paprašė, kad padėčiau tam skyriui dalyvauti rinkimuose, nes jis buvo silpnas.

Mes pasiūlėme atvirą sąrašą – norėjome priimti ne tik partijos, bet ir vietinius miestelio lyderius.

Tuo siekėme parodyti, kad esame atvira partija. Aš tą sąrašą sudariau ir patvirtinau kartu su Darbo partijos vietos skyriaus vadovu.

Ir tada įsikišo kauniečiai – pateikė savo viziją ir savo sąrašą”, – pasakojo A. Degutis.

„Tai turbūt buvo vienos kaunietės iniciatyva?” – „Lietuvos ryto” televizija paklausė buvusio „darbiečio”.

„Taip, tai buvo vienos kaunietės iniciatyva. Nors pirma viską suderinau su K. Daukšiu.

Tačiau praėjus pusantro mėnesio sužinojau, kad yra kitos grupės žmonių atstovė su savo vizija.

K. Daukšys netgi bandė suderinti jos ir mano siūlymus.

Tačiau nebuvo jokių vilčių sutarti. Tai buvo principiniai klausimai. Ir mes tada supratome, kad ką nors reikės aukoti”, – pasakojo A. Degutis.

„Ir paaukojo jus?” – paklausėme A. Degučio.

„Jie pasirinko ją”, – atsakė buvęs europarlamentaras.

Gali daugiau nei kiti

Toks partijos vadovų pasirinkimas įstūmė A. Degutį į keblią padėtį ir privertė rašyti atsistatydinimo iš partijos pareiškimą, tačiau nenustebino.

Jis ir kiti buvę V. Uspaskicho bendražygiai įsitikinę, kad jauna „darbietė” Vitalija turėjo raktą ne tik į pirmininko širdį, bet ir į partijos kasą.

„Ji tikrai buvo labai patikima ir gerai organizuota. Labai judri, talentinga mergina. Buvo aišku, kad jai patikimi įvairūs svarbūs reikalai, tarp jų – ir finansiniai.

Iš to, kaip ji elgėsi Kaune ir Birštone, buvo matyti, kad ji tikrai buvo ne parasta partijos narė. Ji galėjo ir gali tikrai daugiau nei kiti. Ypač prieiti prie rėmėjų lėšų.

Ir ji, be abejo, buvo ir yra patikimas žmogus”, – sakė buvęs „darbietis” A. Degutis.

Atsiskaitė partijos vadovui

Oficialiai V. Vonžutaitė – Darbo partijos būstinės vadovo V. Uspaskicho pavaduotoja, neoficialiai – „darbiečių” lyderio dešinioji ranka finansiniams reikalams.

Buvęs partijos vicepirmininkas V. Muntianas prisimena, kad V. Vonžutaitė priėjimą prie partijos pinigų gavo tada, kai V. Uspaskichas nusprendė, kad už partijos finansus turi būti atsakingas pirmininkas, tai yra jis pats.

„V. Uspaskichas viešai pareiškė tokį norą ir tam buvo pritarta. Ir aš pritariau, kad už partijos finansus turėtų būti atsakingas pirmininkas.

Viename pirmųjų partijos tarybos posėdžių, kai buvo pasidalyta funkcijomis, visas finansavimo tvarkymas buvo priskirtas pirmininkui.

Ir tada V. Uspaskichas į pagalbą pasikvietė tą asmenį, kuriuo jis labiausiai pasitiki, – V. Vonžutaitę”, – kelerių metų senumo įvykius prisiminė V. Muntianas.

Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje V. Vonžutaitė minima itin dažnai.

Tyrėjai turi ne vieną partijos kasos išlaidų orderį, kuriame įrašytos penkiaženklės ar net šešiaženklės sumos, perduodamos šiai jaunai politikei.

„Ji buvo pirmininko patikėtinė, jo pavedimu tvarkė finansus ir atsiskaitė tik jam vienam”, – kalbėjo V. Muntianas.

Seimas – tik skydas

Nežinia, ar V. Vonžutaitė būtų ėjusi į Seimą, jeigu ne Darbo partijos juodosios buhalterijos byla, kurioje ji kartu su V. Uspaskichu ir dar vienu įtakingu „darbiečiu” – Vytautu Gapšiu bei buvusia partijos finansininke Marina Liutkevičiene yra kaltinamieji.

Kol kas V. Uspaskichą ir du jo jaunuosius bendražygius Seimo narius nuo teisėsaugos saugo parlamentaro neliečiamybė. Ar ji bus panaikinta, turėtų paaiškėti šią savaitę.

„Čia jau taip yra. Nes įkliuvo jie dėl blogai organizuoto darbo, o tą darbą organizavo pirmininkas. Taip jau yra”, – su šypsena kalbėjo V. Muntianas.

Kažkur pametė vokelį

Pinigų srautus V. Vonžutaitė, regis, kontroliavo ne tik partijoje.

Įtariama, kad kai kuriose Darbo partijai priklausančiose įmonėse būtent ji sprendė, kam ir kiek pinigų mokėti nelegaliai.

Atrodo, kad vokelius ji dalijo ir su Darbo partija siejamoje leidinių grupėje „Balsas.lt”, kur oficialiai dirbo horoskopų svetainės direktore.

Tačiau buvę darbuotojai pasakoja, kad V. Vonžutaitė buvusi atsakinga ne tiktai už horoskopus.

Teigiama, kad ji šioje leidinių grupėje atliko ir vyriausiosios redaktorės, ir pagrindinės cenzorės, ir pinigų srautų valdytojos vaidmenį.

Pirmasis apie nelegalius pinigus prabilęs buvęs leidinių grupės „Balsas.lt” žurnalistas Marijus Širvinskas prisiminė, kaip visa redakcija buvo sukelta ant kojų dėl dingusių V.Vonžutaitės 600 litų.

„Vieną dieną visi „Balsas.lt” darbuotojai elektroniniu paštu gavo žinutę, kad koridoriuje pamesti 600 litų.

Paaiškėjo, kad šiuos pinigus V. Vonžutaitė turėjo įteikti tai horoskopų raganaitei Palmirai. Kaip suprantu, vokelis buvo nešamas ir tiesiog iškrito. Po to atsirado.

Visi kolektyvo nariai gavo tą žinutę ir smagiai pasijuokė”, – pasakojo buvęs „Balsas.lt” leidinių grupės žurnalistas, pats gaudavęs algą vokelyje.

Žurnalistas praregėjo

M. Širvinskas dėl „Balsas.lt” galimai galiojusios vokelių sistemos šiuo metu liudija Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai.

Anot žurnalisto, dirbdamas kartu su V. Vonžutaite jis galutinai įsitikino, kad jauna moteris yra neabejotinai labai įtakingas žmogus Darbo partijoje, turintis didžiausią pirmininko pasitikėjimą.

„Kai apsiuosčiau ir supratau, su kuo susidėjau, išeidamas iš „Balsas.lt” pasakiau, kad nenoriu būti siejamas su Darbo partija. Visi, ypač kolegos žurnalistai, žino, kokia tai kontora.

V.Vonžutaitė mums, redakcijos darbuotojams, sakė, kad jokių sąsajų nėra, esą ji yra Darbo partijos narė, ir tik tiek.

Tai melas. Ir dabartinė parlamentinė komisija rodo, kad ji buvo antras pagal įtaką žmogus po V.Uspaskicho juodojoje buhalterijoje. O „Balso.lt” pinigų srautams ji akivaizdžiai turėjo daugiausia įtakos. Kaip dabar suprantu, „Balso.lt” juodoji buhalterija yra tarytum klonuota Darbo partijos juodoji buhalterija”, – dėstė M.Širvinskas.

Paliko partijos milijonierių

* Jaunai šviesiaplaukei „darbietei” V. Vonžutaitei išskirtinį dėmesį skyrė ne tik partijos pirmininkas.

* Porą metų ji artimai bendravo su Klaipėdos milijonieriumi „darbiečiu” Antanu Bosu. Artimai bendravusi pora kartu gyveno name Vilniuje, jį kartu įrenginėjo.

* Išsiskyrusi su A. Bosu vienai savo bičiulei V. Vonžutaitė yra pasakojusi, kad gerokai už save vyresnį milijonierių ji paliko dėl nuolatinių priekaištų.

* Esą A. Bosas pyko, kad jo gyvenimo draugė per daug atsidavusi darbui partijoje.

* Kai „Lietuvos ryto” televizija paskambino A. Bosui ir paprašė apibūdinti partijos bendražygę V. Vonžutaitę, milijonierius atsakė lakoniškai.

* „Dalykiška”, – tik tiek apie buvusią mylimąją pasakė A. Bosas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.