A. Butkevičius tikina, kad 2013 metų biudžetas nepažeis finansinės drausmės

Laukia, kol emocijos nurims

Premjero teigimu, 2013 metų biudžeto pajamos augs labiau negu galima didinti išlaidas.<br>T. Bauras
Premjero teigimu, 2013 metų biudžeto pajamos augs labiau negu galima didinti išlaidas.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 18, 2012, 4:36 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:35 PM

Minimalią mėnesio algą nuo kitų metų siūlanti didinti Vyriausybė, anot premjero, tiesiog perskirstė išlaidas.

„Išlaidos, palyginti su biudžeto pateikimu - nedidėja - jos tik yra peržiūrėtos. Jeigu kai kuriems asignavimų valdytojams auga, tai kažkam yra sumažinta. Konkrečiai kalbant apie galimybę didinti išlaidas, yra reglamentuota tvarka taikant Finansinės drausmės įstatymą“, - interviu Lietuvos radijui sakė A. Butkevičius.

Jo teigimu, 2013 metų biudžeto pajamos augs labiau negu galima didinti išlaidas.

„Išlaidų augimą nustato Finansinės drausmės įstatymas, kuriame yra parašyta, kad pastarųjų penkerių metų pajamų augimo vidurkis nustato, kiek bus galima padidinti kitų metų biudžeto išlaidas. Tai reiškia, kad praėjusių penkerių metų pajamų augimo vidurkis rodo, kad mes kitais metais išlaidas galime didinti tik 1,2 proc., palyginti su 2012 metais. Mes šitos finansinės drausmės laikomės - išlaidos nebus didinamos ir nebus pažeistas fiskalinio dydžio normatyvas“, - tvirtino A. Butkevičius.

Vyriausybė nuo kitų metų pradžios minimalią mėnesio algą (MMA) siūlo didinti iki 1 tūkst. litų - tai pareikalaus apie 160 mln. litų biudžeto išlaidų.

Pasak A. Butkevičiaus, sprendimas bus derinamas su Trišalės tarybos partneriais, o vėliau jį turės patvirtinti Vyriausybė.

Dabar MMA yra 850 litų - nuo šių metų liepos ji padidinta 50 litų.

Valstybės biudžeto pajamos be Europos Sąjungos (ES) ir kitos paramos lėšų kitąmet, planuojama, sieks 18,2 mlrd. litų, su ES parama - 25,7 mlrd. litų, arba 400 tūkst. litų mažiau nei anksčiau planuota. 2013 metais valstybės biudžeto deficitas bus 740 mln. litų, arba 0,6 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), numatoma patikslintame kitų metų biudžeto projekte.

Planuojamas 2013 metų visų viešųjų finansų deficitas – apie 2,5 proc. BVP. Šiemet jis neviršys 3 proc. BVP.

Numatoma, kad kitų metų nacionalinio biudžeto pajamos (be ES ir kitos paramos lėšų) bus beveik 21,4 mlrd. litų. Kartu su ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšomis nacionalinio biudžeto pajamos sudarys 28,9 mlrd. litų.

Laukia, kol emocijos nurims

A. Butkevičius sako esąs įsitikinęs, kad ketvirtadienį kitų metų biudžetas bus priimtas, nepaisant antradienį kilusios priešpriešos tarp valdančiosios koalicijos partnerių.

„Jūs nepergyvenkite, viskas bus gerai. Emocijos apsiramins, pradės veikti protas ir ketvirtadienį biudžetui bus pritarta“, - antradienį Seime sakė jis žurnalistams, paklaustas, kaip vertina koalicijos partnerių bandymą stabdyti kitų metų biudžeto priėmimą.

A.Butkevičius tvirtino po balsavimo dar nekalbėjęs su koalicijos partneriais, tai ketinąs daryti šį vakarą.

Kita vertus, jis neslėpė, kad partnerių elgesys antradienį Seimo salėje balsuojant dėl 2013 metų biudžeto priėmimo datos jį nustebino. Juoba kad penktadienį Vyriausybėje nė vienas „darbiečių“, „tvarkiečių“ ministras kritikos neišsakė.

„Čia ir buvo didžiausia staigmena, kad paklausus ministrų, jie neturėjo tos informacijos, tik atėję į salę, jie gavo tokį frakcijos pavedimą“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Paklaustas, ar „darbiečių“ ir kitų koalicijos partnerių elgesys dėl biudžeto negali būti susijęs su socialdemokratų apsisprendimu balsuoti už teisinio imuniteto panaikinimą trims Darbo partijos nariams, A.Butkevičius vylėsi, kad tai nesusiję.

Antradienį Seime svarstant 2013 metų biudžeto projektą Darbo partijos, partijos „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai nepalaikė siūlymo ketvirtadienį, gruodžio 20-ąją balsuoti dėl biudžeto priėmimo. „Darbiečiai“ reikalavo projektą dar tobulinti.

Už tai, kad biudžetas būtų tvirtinamas šią savaitę vieningai balsavo opozicija pasiskelbę konservatoriai ir valdantieji socialdemokratai. Liberalų balsai pasiskirstė - dalis susilaikė, dalis balsavo „už“.

Valdančiajai koalicijai priklausantys „tvarkiečiai“, „darbiečiai“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai, „Drąsos kelio“ partijos frakcijos nariai susilaikė.

Prieš siūlomą biudžeto projektą balsavo „tvarkietis“ Remigijus Ačas, liberalas Eugenijus Gentvilas, ir trys „darbiečiai“ Sergejus Dmitrijevas, Dangutė Mikutienė bei Viktoras Uspaskichas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: šalys ragina Sakartvelą atšaukti „užsienio agentų“ įstatymą