Dvasininkai juokiasi iš pranašystės apie pasaulio pabaigą

Senovės majų kalendorius skelbia, kad penktadienį Žemė turėtų nustoti egzistavusi. Tai esą įvyks ypatingą dieną – 2012.12.21.

Lietuvos liuteronų evangelikų bažnyčios vyskupas M. Sabutis: „Ši pranašystė – eilinė, tokių yra buvę labai daug. Krikščionys gali tai priimti ramiai ir su humoru.“<br>R. Jurgaitis
Lietuvos liuteronų evangelikų bažnyčios vyskupas M. Sabutis: „Ši pranašystė – eilinė, tokių yra buvę labai daug. Krikščionys gali tai priimti ramiai ir su humoru.“<br>R. Jurgaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Dec 18, 2012, 12:56 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:42 PM

Dvasininkai tarsi susitarė – pranašystę ir pasaulio pabaigos šį penktadienį laukimą sutinka su humoru. „Tarkime, visiems ateis pabaiga, o tas, kas kokiame urvelyje bus įlindęs, tas gyvens 3 savaites ilgiau? Kas iš to? Komiška“, - kalbėjo katalikų kunigas Gediminas Jankūnas.

Jis ir kiti du kalbinti kunigai cituoja Šventąjį Raštą. Niekas nežino nei dienos, nei valandos, kada pasaulis baigsis. Net pats Dievo Sūnus!

Be to, kiekvienas žmogus pasaulio pabaigą patiria savo mirties dieną. Jai, anot dvasininkų, verta ruoštis nežiūrint į kalendorių. Nei majų, nei kokį kitokį.

Nei katalikai, nei ortodoksai, nei evangelikai liuteronai penktadienį jokių ypatingų pamaldų neplanuoja. Toliau ramiai ruošis Kalėdoms.

Paprastas penktadienis

Lietuvos liuteronų evangelikų bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis:

„Ši pranašystė – eilinė, tokių yra buvę labai daug. Krikščionys gali tai priimti ramiai ir su humoru.

Kad pasaulis baigsis, mes žinome, bet laiko, kada tai įvyks, – ne. To laiko nežino nei Jėzus Kristus, nei angelai. Negali būti majams apreikšta daugiau nei pačiam Dievui.

Kad sujudimas visame pasaulyje – tai interneto, žiniasklaidos padarinys.

Mano aplinkoje nėra tuo tikinčių žmonių arba jie man apie tai nesako.

Patariu žmonėms ramiai galvoti, kaip gyvensim po „pasaulio pabaigos“. Ta diena ateis ir praeis. Kiekvienam pasaulio pabaiga ateina mirties valandą. Jai visada reikia ruoštis – kiekvieną dieną pamąstyti, ar išpildau Dievo valią. Ar po nuopolių ir nuodėmių grįžtu pas Kristų? Ar mano sąžinė Dievo akivaizdoje yra rami? Tas pasiruošimas pirmiausia sąžinės ir sielos reikalai. Nieko specialaus tą dieną neplanuojame rengti, bus paprasta penktadienio vakarinė malda.“

Kruopos ir žvakės neišgelbės

VDU teologijos katedros dėstytojas, teologijos mokslų daktaras kunigas Gediminas Jankūnas:

„Laukiam nekantraudami pasaulio pabaigos, bet žinome, kad tai nebus gruodžio 21 d. Nežinom nei dienos, nei valandos, kada pasaulis baigsis. Katalikai laukia Kristaus atėjimo, kas ir bus pasaulio pabaiga.

Nėra garantijos, kad kai kuriems iš laukiančiųjų pasaulio pabaiga neateis greičiau nei penktadienį. Kiekvienam pasaulio pabaiga – tai jo mirtis. Ar tam momentui esam pasiruošę? Žmonės galėtų ruošti savo sąžines. O kad reikia kruopų, žvakių prisipirkti ir lįsti į rūsius, tai čia primena rengimąsi kataklizmai, tarsi ruoštumėmės branduoliniam sprogimui.

Man juokingai skamba tas kruopų ir žvakių pirkimas. Tarkime, visiems ateis pabaiga, o tas, kas kokiame urvelyje bus įlindęs, tas gyvens 3 savaites ilgiau? Kas iš to? Komiška.

Bet yra žmonių, kurie blaškosi, kurie niekaip negali įsipareigoti konkrečiam tikėjimo keliui. Jiems reikia tokių pranašysčių, nes tai išjudina iš jų letargo, nuobodulio.

Tokios pranašystės yra tikro tikėjimo pakaitalas.

Katalikų bažnyčiai penktadienis bus tokia pat diena, kaip ir kasdien, jokių išskirtinių pamaldų nedarysime.“

Ruošis Kalėdoms

Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos kancleris kunigas Eugenijus Rudenko:

„Gruodžio 21 d. nieko ypatingo neįvyks. Gali įvykti įvairių nelaimių, bet pasaulio pabaigos – tikrai ne. Tokių provokacijų dar bus. Ne pirmą kartą pasaulio pabaiga prognozuojama. O atėjus tai datai niekas neįvyksta.

Žmonės mūsų bendruomenėje visai nesijaudina dėl to. Mūsų žmonės sąmoningi. Puikiai dvasiškai gyvena. Bažnyčia moko žmones nekreipti dėmesio į pranašystes, daugiau į asmeninį gyvenimą.

Evangelijoje parašyta, kad net Jėzus nežino, kada įvyks pasaulio pabaiga. Tik Tėvas iš dangaus tiksliai žino šitą dalyką. Žmogus miršta ir prasideda jo amžinybė.

Praeis 21 diena, bus Kalėdos, bus ateinančios datos. Šarlatanų skaičius nemažės. Su dvasiniu gyvenimu tikruoju neturi nieko bendro.

Kažkokie šiandieniai išminčiai prognozuoja ir dėl komercinių sumetimų.

Meldžiamės kasdien už visą pasaulį, penktadienį nieko ypatingo nedarysime. Mes nekreipsime dėmesio į šitą, ruošimės sausio 7 dienai, Kalėdoms.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.