A. J. Bačkis: „Į Bažnyčios duris galima belstis ne tik krumpliais, bet ir kompiuterio pelės spragtelėjimais“

Katalikai dar negali oficialiai atlikti išpažinties internetu ar gauti virtualią komuniją, bet pirmieji žingsniai Katalikų bažnyčioje šia linkme jau žengiami. Su tikinčiaisiais per socialinį tinklą „Twitter“ jau bendrauja Romos popiežius Benediktas XVI. Lietuvos katalikų hierarchai džiaugiasi drąsia Jo Šventenybės iniciatyva, bet patys dar susilaiko nuo Vatikane neseniai įdiegtos naujovės.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Dec 19, 2012, 6:40 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:21 PM

Kardinolas Audrys Juozas Bačkis sveikina modernų šv. Tėvo žingsnį, bet paskyros „Twitter“ tinkle dar neturi. Kauno arkivyskupas metropolitas mano, kad užtenka ir turimų moderniosios komunikacijos su tikinčiaisiais priemonių.

„Su džiaugsmu išklausiau žinią, kad vos per kelias dienas popiežiaus žinutes užsiprenumeravo net du milijonai „Twitter“ tinklo dalyvių. Aš kurio nors socialinio tinklo paskyros bent kol kas neketinu susikurti pirmiausia dėl laiko, kurį derėtų skirti asmeniškai reaguojant į paklausimus bei pastabas, stokos.   

Palieku tai jaunesniems – greitesniems – vyskupams, nors pats interneto technologijomis naudojuosi kasdien jau keliolika metų.  

Su kunigais, klierikais ne kartą esame kalbėjęsi, kaip žmonės bendrauja, kuo domisi, ko klausinėja socialiniuose tinkluose, forumuose, kaip pavyksta vaisingai megzti diskusijas tikėjimo klausimais, kurie, kiek galiu spręsti, gana dažnai iškyla.

Be abejo, internetas yra gera priemonė dinamiškai keistis nuomonėmis, pasiekti tuos, kurie nedrįsta, nesiryžta ateiti, klausti tiesiogiai. Dera labiau išnaudoti šias priemones geriems tikslams, užuot baugiai svarsčius, ką bloga jos gali atnešti.  

Socialiniuose tinkluose, kitaip nei jau tradicinėmis vadinamose svetainėse, viskas priklauso nuo konkrečių dalyvių aktyvumo, išmonės, todėl instituciniai sprendimai Bažnyčiai labiau įsitraukti vargiai gali padėti – popiežius tik rodo pavyzdį.

Savo ruožtu, Lietuvos ganytojai nuo pat pradžios labai skatino kokybišką krikščioniškos informacijos pateikimą internete – džiaugiamės gerai veikiančiais lietuviškais Šventojo Rašto, Katekizmo, Bažnyčios dokumentų ir aktualios informacijos portalais. Reta parapija neturi interneto svetainės, o bendruomenė – elektroninio pašto konferencijos.

Žodžiu, ieškantis gali į Bažnyčios duris belstis ne tik krumpliais, bet ir pelės spragtelėjimais“, - portalui lrytas.lt sakė kardinolas A. J. Bačkis.

Praėjusią savaitę popiežius Benediktas XVI savo „Twitter“ paskyroje pradėjo bendrauti su tikinčiaisiais. Jis pasiuntė savo pirmąją „Twitter“ žinutę (@pontifex), kurioje palaimino šimtus tūkstančių savo interneto sekėjų.

„Twitter“ žiniatinklyje jis skelbė: „Brangūs bičiuliai, su džiaugsmu prisijungiu prie jūsų „Twitter“. Dėkoju už gausius atsiliepimus. Nuoširdžiai visus laiminu.“ Šventasis Tėvas po to dar atsakė į „Twitter“ sekėjo iškeltą klausimą apie Tikėjimo metus ir jų įgyvendinimą kasdienoje.

Benediktas XVI per savo paskyrą atsakė: „Kalbėkis su Kristumi maldoje, klausykis Jėzaus, kuris su tavimi kalba Evangelijoje, sutiki Jėzų, esantį stokojančiuosiuose.“

Popiežiaus žodis virtualioje erdvėje buvo labai laukiamas visame pasaulyje, ypač žiniatinklio bendruomenėje.

Tik angliškoje paskyros versijoje @pontifex antradienį užregistruota daugiau nei 365 tūkstančiai sekėjų, kurių pirmadienį, paskelbus paskyros pavadinimą, buvo 2 tūkst. 400.

Skaičiuojant visas aštuonias paskyras, kuriose bus skelbiamos pontifiko žinutės skirtingomis kalbomis, popiežiaus sekėjų skaičius viršija 500 tūkstančių.

Pontifikas „Twitter“ rašys arabiškai, angliškai, prancūziškai, vokiškai, itališkai, lenkiškai, portugališkai ir ispaniškai. Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas teigė, jog su arkivyskupu metropolitu Sigitu Tamkevičiumi buvo svarstyta, ar sukurti vyskupo paskyrą „Twitter“ ir profilį „Facebook“.

„Šios idėjos buvo atsisakyta, nes tai užimtų nemažai laiko sąnaudų. Nuspręsta, kad užtenka esamų modernaus bendravimo įrankių – arkivyskupija turi savo tinklalapį, jo užtenka“, – aiškino D. Chmieliauskas.

Jis pabrėžė, kad virtualiame pasaulyje ir per socialinius tinklus labiausiai mėgsta reikštis Arkivyskupijos jaunimo centro nariai, dauguma jų turi susikūrę savo profilius „Facebook“.

Modernių pažiūrų kunigas Ričardas Doveika sakė, kad šv. Tėvo žingsnis yra sveikintinas, tai būsianti pasaulio katalikų mobilizacija per virtualią erdvę.

„Kai tik atsirado internetas, į jį įžengė krikščioniškos vertybės. Bažnyčia turi savo interneto portalus, daugelis kunigų rašo blogus. Juk mes, kunigai, esame normalūs XXI amžiaus žmonės“, – aiškino R. Doveika.

Paklaustas, ar virtuali bažnyčia neištuštins tikrųjų, R. Doveika atsakė: „Virtualus bendravimas niekada neprilygs asmeniniam santykiui su Dievu, internetas negali būti adekvatus pakaitalas žmogiškajam bendravimui. Juk norint pasakyti, kad myli, reikia matyti kito žmogaus akis. Išpažintis internetu taip pat negalima, juk neįmanoma tinklu atsiųsti komunijos.“

R. Doveika sakė turintis savo profilį „Facebook“, tačiau šio socialinio tinklo sielovadai nenaudojantis, tik bendrauja su draugais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.