Etikos sargai svarstys, ar V. Gedvilo pirmininkavimas nesukelia interesų konflikto

Seimo Etikos ir procedūrų

Etikos sargų vadovas negalėjo vienareikšmiškai atsakyti, ar V. Gedvilas turėtų nusišalinti.<br>T. Bauras
Etikos sargų vadovas negalėjo vienareikšmiškai atsakyti, ar V. Gedvilas turėtų nusišalinti.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 19, 2012, 4:08 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:04 PM

Nors liberalai prašė tokią išvadą pateikti iki rytojaus, tai yra gruodžio 20 d. posėdžio, kai bus svarstomas Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės neliečiamybės klausimas, savo nuomonę etikos sargai ketina suformuluoti tik kitą savaitę.

„Komisija pripažino, kad klausimas yra aktualus ir priklauso komisijos kompetencijai. Tačiau pagal mūsų taisykles yra nustatytos procedūros, kurios, deja, užtrunka nuo keleto dienų iki poros mėnesių“, - sako Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Valentinas Stundys.

Nepaisant to, jis tikisi, kad Seimo pirmininką V. Gedvilą pasieks žinia, kad jis turėtų moraliai, etiškai ir jautriai pasižiūrėti į savo pirmininkavimą.

„Tai yra jautrus klausimas ir, matyt, ta žinia turėtų pasiekti ir Seimo pirmininką. Ta žinia, kad ne vienas komisijos narys išsakė nuogąstavimus, kad vis dėlto turėtų moraliai, etiškai, atsakingai ir jautriai pasižiūrėti į pirmininkavimą tokiu svarbiu klausimu ir pats Seimo Pirmininkas“, - žurnalistams sakė V. Stundys.

Tačiau etikos sargų vadovas negalėjo vienareikšmiškai atsakyti, ar V. Gedvilas turėtų nusišalinti.

„Kai bus komisijos patvirtinta išvada, aš tada galėsiu ramia sąžine pasakyti. Dabar aš to tikrai negaliu pasakyti“, - teigė V. Stundys.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija įpareigojo Seimo narius Mečislovą Zasčiurinską ir Stasį Šedbarą per savaitę parengti savo išvadas šiuo klausimu.

Tuo tarpu Liberalų sąjūdžio frakciją nuvylė toks Seimo Etikos ir procedūrų komisijos apsisprendimas.

„Atrodo, kad dabartinės sudėties komisija yra neįgali priimti svarbius nešališkus ir principingus sprendimus, nes didžioji jos dalis, regis, veikia vienos partijos naudai. Išlieka nemenka tikimybė, kad rytoj Seimo posėdžiui vadovaujant tiesiogiai su Darbo partija susijusiam asmeniui bus pratęstas neseniai jau matytas spektaklis“, - teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos bei Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narė Dalia Teišerskytė.

Liberalės teigimu, jei Seimo Pirmininkas norėtų išlikti nešališkas, jis gruodžio 20-ąją pats nusišalintų nuo vadovavimo posėdžiams, kai bus balsuojama dėl rezoliucijos dėl neliečiamybės panaikinimo.

Kaip ELTA jau skelbė, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama iki šių metų gruodžio 20 d. pateikti Seimui išvadą, ar V. Gedvilo pirmininkavimas Seimo plenariniame posėdyje svarstant rezoliucijų projektus dėl trijų „darbiečių“ teisinės neliečiamybės panaikinimo nesukelia jo, kaip Darbo partijos nario, interesų konflikto šių projektų svarstymo procese.

Į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija kreipėsi, „siekdama išvengti bet kokių abejonių dėl Seimo plenarinio posėdžio pirmininko šališkumo bei užtikrinti tinkamą Seimo statuto numatytų teisės normų ir procedūrų laikymąsi“.

Ketvirtadienį Seimas ketina spręsti, ar panaikinti „darbiečių“ V. Uspaskicho, V. Gapšio ir V. Vonžutaitės teisinę neliečiamybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.