I. Degutienė: „Seimo pirmininkas yra absoliučiai pavaldus V. Uspaskichui“

Įvertinusi antradienio įvykius, kuomet Seimo Darbo partijos frakcija paprašė, kad "darbiečių Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės teisinės neliečiamybės panaikinimo klausimas būtų dar kartą atidėtas iki ketvirtadienio, Seimo vicepirmininkė Irena Degutienė teigia, kad Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas yra absoliučiai pavaldus Darbo partijos vadovui V. Uspaskichui.

I. Degutienė teigia, kad V. Gedvilas pirmininkaudamas pridarė daug procedūrinių pažeidimų.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
I. Degutienė teigia, kad V. Gedvilas pirmininkaudamas pridarė daug procedūrinių pažeidimų.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 19, 2012, 12:32 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:13 PM

"Aš tikrai apgailestauju, kad tik prasidėjus naujos kadencijos Seimo darbui matyti, kad Seimo pirmininkas yra absoliučiai pavaldus Darbo partijos vadovui, kuris tikrai vakar kaip vadas atėjo per visą Seimo salę prie Seimo pirmininko, kažką jam pasakė, davė nurodymus ir Seimo pirmininkas tikrai antradienį pirmininkaudamas padarė daug procedūrinių pažeidimų. Antradienį buvo aiškiai matyti, kad Seimo pirmininkas yra visiškai priklausomas nuo frakcijos, jos seniūno ir pirmininko", - trečiadienį interviu "Žinių radijui" sakė politikė.

I. Degutienės teigimu, nepaisant to, kokiai politinei partijai priklauso Seimo pirmininkas, juo tapęs jis privalo būti viso Seimo pirmininku, o ne tik vienos konkrečios frakcijos.

"Man partijos, frakcijos žmonės sakydavo, kad gal turiu kažkaip kitaip pasielgti, bet žinojau, kad turiu sąžiningai ir dorai vykdyti savo pareigas kaip Seimo pirmininkė, todėl priimdavau tokius sprendimus, kurie yra teisingi, kad nepažeisčiau statuto", - patirtimi dalijosi Seimo vicepirmininkė.

Paklausta, ar bandys inicijuoti V. Gedvilo atstatydinimą, I. Degutienė sakė neskubėsianti ir dar kiek palauksianti, nes tai esą buvo pirmas toks sudėtingas išbandymas, kai situacijos suvaldymui būtina tiksliai žinoti kai kurias Seimo statuto nuostatas.

"Nežinau, kaip ten techniškai buvo, bet rezultatą visi matėme - buvo pasielgta tikrai neteisingai", - kalbėjo I. Degutienė.

Ji pažymėjo, jog ir Seimo Etikos ir procedūrų komisija, turėjusi išspręsti keblią padėtį, yra "kaip niekada labai tendencinga", nes jos daugumą sudaro asmenys, priklausantys valdančiajai koalicijai.

"Etikos ir procedūrų komisija turi būti visiems vienodai teisinga, nepaisant užimamų pareigų ir kas kokiai frakcijai priklauso. Antradienį komisijoje buvo elgiamasi pagal partines nuostatas. Valdančiosios koalicijos žmonės visiškai nepaisė statuto nuostatų ir viską darė atvirkščiai. Tai buvo tokia, sakykime, nerimta situacija ir nerimtas elgesys", - teigė I. Degutienė.

Ji taip pat pažymėjo, jog, nors visi peikė praėjusios kadencijos Seimą, dabartinė situacija jame yra daug prastesnė.

"Visi peikėme praeitos kadencijos Seimą, bet dabar situacija, mano akimis žiūrint, yra prastesnė nei praeitos kadencijos Seime", - pažymėjo ji.

ELTA primena, kad antradienį "darbiečių" teisinės neliečiamybės klausimas įstrigo pertraukose.

Seimo Darbo partijos frakcijai paprašius, trijų "darbiečių" Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės teisinės neliečiamybės panaikinimo klausimas dar kartą atidėtas iki kito plenarinio posėdžio, kuris planuojamas ketvirtadienį.

Dar nepradėjus svarstyti šio klausimo Seime užvirė aistros. "Darbiečiai" reikalavo statutinės 2 valandų pertraukos, nes laikinosios tyrimo komisijos pirmininkas Andrius Mazuronis dokumento tekste ištaisė klaidą.

Seimo narė konservatorė Irena Degutienė, liberalas Eugenijus Gentvilas tvirtino, kad tai nestatutinė pataisa ir jai svarstyti nereikia palikti dviejų valandų.

Tyrimo komisijos narys liberalas R. Šimašius teigė, kad komisija patvirtino išvadas ir vėliau atsiradusi komisijos pirmininko A. Mazuronio pataisa yra "ant dokumentų klastojimo ribos".

Laikinosios tyrimo komisijos pirmininkas "tvarkietis" A. Mazuronis aiškino rezoliucijos tekste pastebėjęs klaidą ir nutaręs ją ištaisyti. Pasak jo, dokumente atsirado žodis "suimti", nors prokuratūra prašė "patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir kitaip suvaržyti laisvę" ir neprašė trijų "darbiečių" suimti.

Per audringą diskusiją parlamentarai aktyviai "žongliravo" statuto nuostatomis, negailėjo vienas kitam priekaištų, kaltino šališkumu, piktinosi dėl esą sukelto turgaus, chaoso ir sumaišties.

Opozicija siūlė Seimo pirmininkui "darbiečiui" Vydui Gedvilui nusišalinti nuo pirmininkavimo posėdžiui, kuriame buvo svarstomas jo kolegų teisinio imuniteto klausimas. "Tokios dienos per 20 metų buvimo Seime aš neatsimenu, tokio pirmininkavimo - gėdingo ir "nachališko" - sunku prisiminti", - piktinosi opozicijos lyderis Andrius Kubilius, apgailestavęs, kad Lietuvos žmonėms tenka dalyvauti tokiame spektaklyje.

Liberalas Remigijus Šimašius siūlė pasvarstyti, ar nereikėtų pagalvoti apie baudų įteisinimą už piktnaudžiavimą procedūrinėmis teisėmis.

"Vyksta toks chaosas, kurio nebuvo per 20 metų", - stebėjosi frakcijai "Drąsos kelias" atstovaujantis Algirdas Patackas.

Įvykių eiga Seimo salėje pasipiktino ir liberalė Dalia Teišerskytė. "Frakcijos vardu prašau padaryti pertrauką 4 metams ir prašau balsuoti", - ironizavo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.