Muitinės departamento vadovo teigimu, muitinė pati pajėgi apsivalyti (papildyta)

Beveik 30 pareigūnų sulaikymas

Muitininkų sulaikymai Medininkų pasienio punkte parodė, kad muitinė pati pajėgi apsivalyti, sako jos vadovas.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Muitininkų sulaikymai Medininkų pasienio punkte parodė, kad muitinė pati pajėgi apsivalyti, sako jos vadovas.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 19, 2012, 11:22 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:16 PM

Trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje dalyvavęs muitinės vadovas pabrėžė, kad informaciją apie korupcinius veiksmus Medininkuose rinko ir operaciją planavo Muitinės departamento Tarnybinių tyrimų tarnyba bei Muitinės kriminalinė tarnyba.

„Informacija nenutekėjo, veiksmai atlikti ir įrodymai buvo surinkti preciziškai, - teigė pareigūnas. - (...) Tai rodo, kad pačioje organizacijoje yra sukurta tarnyba, kuri gali apvalyti organizaciją iš vidaus.“

Muitinės vadovas pabrėžė, kad tai ne vienintelis atvejis, kai korupciją išaiškina pati muitinė. Jo teigimu, iš 56 atskleistų korupcijos atvejų 49 išaiškinti būtent pačios muitinės iniciatyva, iš 137 pareigūnų 123 sulaikyti taip pat šios institucijos iniciatyva.

Muitinės departamento vadovo teigimu, 2011-2012 metais smarkiai išaugo nustatytų nusikalstamų veikų, kurias vykdė muitinės pareigūnai, skaičius.

Šiemet atskleista 12 korupcijos atvejų muitinėje, šia veika įtariami 58 muitinės pareigūnai, pernai tokių atvejų buvo 19 atvejų, korupcija įtartas 41 muitininkas.

Pasak A. Šipavičiaus, nuteista 18 pareigūnų, šiuo metu teismuose yra vienuolika bylų, kuriuose figūruoja 17 muitinės pareigūnų.

„Be baudžiamojo persekiojimo atliekama gana daug tarnybinių patikrinimų“, - pabrėžė pareigūnas.

Jo duomenimis, šiemet atlikti 77 tarnybiniai patikrinimai, iš jų 63 užbaigti, 40 pareigūnų skirtos nuobaudos. Darbo po patikrinimo neteko tik vienas pareigūnas.

Muitinės departamento vadovas skundėsi, kad neseniai pakeistas Valstybės tarnybos įstatymas apsunkino galimybę nubausti nusižengusius pareigūnus. Mat pakeitus įstatymą, tarnybinę nuobaudą pareigūnui galima skirti praėjus ne daugiau kaip pusmečiui nuo nusižengimo. Anksčiau buvo numatytas metų laikotarpis.

„Gana gera galimybė muitinės pareigūnui išvengti tarnybinės atsakomybės vilkinant procedūras yra priklausymas profesinių sąjungų komitetui. Profesinės sąjungos neduoda sutikimo patraukti tą asmenį tarnybinėn atsakomybėn. Tada mes esame priversti kreiptis į teismą, kad jis neteisėtu pripažintų profsąjungos sutikimo nedavimą. Teisminės procedūros per visas grandis užtrunka ilgiau nei šešis mėnesius, ir praktiškai pareigūnas išvengia atsakomybės“, - dėstė A. Šipavičius.

Vardydamas dažniausiai pasitaikančias korupcinio pobūdžio veikas pareigūnas minėjo dalyvavimą organizuotoje nusikalstamoje veikoje, smulkią „passatinę“ akcizinių prekių kontrabandą, muitinės apgaulę, kai mažinama prekių vertė, sukeičiami kodai.

„Viena iš sunkiausiai atskleidžiamų ir sudėtingiausiai įrodoma yra sisteminė kasdieninė korupcija - tai neteisėtos rinkliavos muitinės postuose“, - vardijo pareigūnas.

Jis tvirtino, kad šiuo atveju nepadeda net policininkų patirtis, kai korupcijos sumažėjo ėmus atsakomybėn traukti pačius kyšių davėjus.

„Įdeda pinigus į dokumentus pinigus, o kai pareigūnas teiraujasi, kodėl jie įdėti, vairuotojas sako: „Oi, užmiršau, tarpininkai paliko“. Fiksuojame tokius atvejus, kai grąžinami pinigai, bet įrodymų prasme sudėtinga nueiti iki teismo“, - teigė Muitinės departamento direktorius.

Anot jo, viena iš svarbiausių antikorupcinių priemonių – integruota muitinės informacinė sistema. Siekiama kuo labiau apriboti žmogiškąjį faktorių, jau 90 proc. visų muitinės deklaracijų teikiamos elektroniniu būdu.

Kaip viena iš antikorupcinių priemonių taikoma ir pareigūnų rotacija, bet A.Šipavičius neslėpė turįs abejonių dėl jos taikymo.

„Rotaciją vykdome įvertindami profesinius gebėjimus, kompetenciją ir polinkį į korupciją. Mano požiūriu, tarnybinių vietų pakeitimas duoda naudą, kai pats muitinės pareigūnas turi vidinį norą ir įsitikinimą nebūti korumpuotu. Rotuodami pareigūnus, kurie yra linkę daryti nusikalstamas veikas, mes sukuriame dar didesnę problemą. Jeigu pareigūnas vienoje vietoje darė nusikalstamas veikas, perkėlus jį į kitą vietą, dvigubai padauginame jam potencialias galimybes nusikalsti, nes buvusioje vietoje jis taip pat turi ryšių“, - dėstė A. Šipavičius.

Jis pabrėžė, kad stengiamasi griežtinti vadovų atsakomybę, kad šie darytų viską, jog nebūtų sudarytos prielaidos korupcijai. Muitinės vadovas svarstė, kad sunkiai įmanoma nusikalsti be tiesioginių vadovų žinios. Todėl atliekamas tarnybinis tyrimas dėl Medininkų posto ir pamainų vadovų veiksmų.

Gruodžio 5 dieną pranešta, kad po keturis mėnesius trukusio tyrimo sulaikyti 29 Medininkų kelio poste dirbę muitininkai. Jie įtariami piktnaudžiavimu tarnyba ir kyšininkavimu.

Įtariama, kad kai kurie Medininkų posto pareigūnai iš krovininių automobilių rinko 20-40 litų dydžio neteisėtą rinkliavą už įvažiavimą į Lietuvą.

Departamento turimais duomenimis, pinigai jiems būdavo paduodami kartu su asmens dokumentais. Tais atvejais, kai tikrinant dokumentus buvo randama galimų trūkumų ar pažeidimų, iš vairuotojų buvo papildomai reikalaujama mokėti kyšius už neva sklandų ir greitą muitinės procedūrų įforminimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.