Panevėžio aktorius teisme atsikratė pravaikštininko vardo

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorius Rimantas Teresas iš darbo atleistas neteisėtai, todėl turi būti grąžintas atgal – nusprendė Panevėžio miesto apylinkės teismas.

R. Teresas švenčia pirmą pergalę – teismas jo atleidimą pripažino neteisėtu.<br>R. Stundžienė
R. Teresas švenčia pirmą pergalę – teismas jo atleidimą pripažino neteisėtu.<br>R. Stundžienė
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Dec 19, 2012, 10:10 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:18 PM

Buvusį ilgametį teatro vadovą R. Teresą jo įpėdinis, dabartinis J. Miltinio dramos teatro direktorius Romualdas Vikšraitis šiemet rugsėjį iš darbo atleido už šiurkštų darbo kodekso pažeidimą – pravaikštas. Tuo tarpu pats aktorius teisme tvirtino, kad tris dienas, per kurias teatre nevyko nei spektakliai, nei repeticijos, buvo išvykęs su sunkiai sergančia motina pas Bulgarijos gydytojus, o jo vadovas buvo apie tai raštu informuotas.

Apie tai, kad R. Tereso atleidimas iš darbo turėjo būti pamoka ir kitiems ne visada disciplinuotiems teatro darbuotojams, R. Vikšraitis teigė ir teisme. Tuo tarpu jau seniai su teatro vadovu nerandantys bendros kalbos darbuotojai spėja, kad taip R. Vikšraitis bandė susidoroti su vienai iš dviejų teatre veikiančių profsąjungų vadovaujančiu R. Teresu ir nutildyti jo vadovavimo stiliumi nepatenkintus pavaldinius.

Pravaikštininkas – be pašalpos

R. Teresas iš J. Miltinio dramos teatro buvo atleistas šiemet, rugsėjo 12 dieną. Atleidimo įsakyme R. Vikšraitis nurodė, kad aktorius atleidžiamas už pravaikštas, nes šis tris dienas – rugpjūčio 29-31 dienomis, nebuvo darbe.

Likęs be darbo, ilgametis teatro vadovas R. Teresas pakliuvo į keblią padėtį – nuėjusiam registruotis į Darbo biržą aktoriui buvo paaiškinta, kad už grubų darbo drausmės pažeidimą atleistam asmeniui net nepriklauso bedarbio pašalpa. „Iš žmonos atlyginimo tenka gyventi“, – sakė žinomas teatralas. Jo žmona Ligita Kondrotaitė – taip pat J. Miltinio dramos teatro aktorė.

Beje, atleidus R. Teresą iš darbo, nukentėjo ir J. Miltinio dramos teatras bei žiūrovai. Repertuare neliko net kelių spektaklių, kuriuose vienus iš pagrindinių vaidmenų sukūrė šis aktorius.

Nuo streso ir išgyvenimų R. Teresui sušlubavo sveikata, jis ilgai gydėsi, o dėl neteisėto atleidimo iš darbo civiline tvarka kreipėsi į teismą.

Atostogų prireikė dėl motinos ligos

Panevėžio miesto apylinkės teisme atleistasis aktorius pasakojo, kad trijų dienų nemokamų atostogų jam prireikė lydėti savo sunkiai sergančią motiną pas Bulgarijos gydytojus. Iš pradžių su bulgarų medikais buvo buvo susitarta, kad jie lietuvę su sūnumis priims rugpjūčio gale, tačiau vėliau vizito data buvo nukelta į rugsėjo pradžią. Todėl R. Teresas iš pradžių parašė nemokamų atostogų prašymą rugpjūčio 28-rugsėjo 4 d., o vėliau – rugsėjo 1-4 dienoms. R. Tereso teigimu, abiem atvejais buvo gautas teatro vadovo sutikimas.

Parašęs antrąjį prašymą, R. Teresas pirmąjį atsiėmė, tačiau netrukus paaiškėjo, kad į Bulgariją jam motiną reikia vežti vis dėl to rugpjūčio pabaigoje. Vėl nunešęs pareiškimą dėl nemokamų atostogų su ankstesne data, R. Vikšraičio aktorius darbe nerado.

Turintis skubiai išvykti į Bulgariją R. Teresas tikėjosi, kad jo prašymą dėl nemokamų atostogų rugpjūčio 28-rugsėjo 24 d. teatro vadovui įteiks tame pačiame teatre dirbanti žmona L. Kondrotaitė. Aktorius manė, kad jokios žalos jo išvykimas nepadarys, nes tomis dienomis teatre nebuvo nei repeticijų, nei spektaklių. Teatro darbuotojų kolektyvinėje sutartyje numatyta, kad aktoriai neprivalo būti teatre, kai nerepetuoja ar nevaidina spektakliuose.

Iš žmonos pareiškimo nepriėmė

Tačiau atnešusią vyro prašymą nemokamoms atostogoms L. Kondrotaitę R. Vikšraitis išvijo iš kabineto, o pareiškimo nepriėmė.

Apie tai sužinojęs jau būdamas Bulgarijoje, rugpjūčio 30 dieną R. Teresas paskambino teatro vadovui. Pastarasis pateikė ultimatumą – arba aktorius kitą dieną pasirodo darbe, arba bus atleistas. Kadangi užsienyje motiną slaugęs pavaldinys to padaryti negalėjo, ir į teatrą atėjo rugsėjo 5 dieną, R. Vikšraitis rugsėjo 12 dieną jį iš pareigų atleido.

R. Vikšraitis teisme tvirtino vadovavęsis antruoju R. Tereso pateiktu prašymu atostogoms. Jis teigė nežinojęs, kad kelių laisvų dienų aktoriui prireikė vežti pas gydytojus savo sergančią motiną, nors R. Teresas tvirtina priešingai.

Teatro vadovas, kuris ne kartą viešai yra skundęsis nedisciplinuotais pavaldiniais, teisme paaiškino atleisdamas R. Teresą norėjęs parodyti kolektyvui, kad netoleruos pravaikštininkų ir darbo drausmės laužytojų.

Vis dėl to Panevėžio miesto apylinkės teismas nusprendė, kad R. Teresas iš teatro atleistas neteisėtai ir turės būti grąžintas į ankstesnes pareigas. Be to, jam iš J. Miltinio dramos teatro už laikotarpį nuo rugsėjo 12-osios, kai jis buvo atleistas iki nuosprendžio paskelbimo dienos priteista 5 tūkst. 456 litų (neatskaičius mokesčių) vidutinio darbo užmokesčio. Kol šis teismo sprendimas buvo įvykdytas, už kiekvieną priverstinės pravaikštos dieną R. Teresui teatras turės mokėti po 67,36 lito.

R. Teresui taip pat priteista 2 tūkst. litų dydžio kompensacija neturtinei žalai atlyginti.

Kultūros ministerija problemų nemato

Panevėžio J. Miltinio dramos teatrui 2010 metų pabaigoje R. Vikšraitis vadovauti pradėjo po to, kai, būdamas vieninteliu kandidatu, laimėjo Kultūros ministerijos paskelbtą konkursą šio teatro direktoriaus pareigoms užimti.

Nors Kultūros ministerija tikino, kad vienas iš Keistuolių teatro įkūrėjų ir buvęs sostinės Elfų teatro direktorius tinkamas užimti šias pareigas, panevėžiečiai teatralai netrukus susidarė kitokią nuomonę.

Netgi po to, kai kaltinimus dėl diktatoriško R. Vikšraičio valdymo, nesiskaitymo su pavaldiniais, garsaus teatro smukdymo ir kitų problemų visuotiniame teatro darbuotojų susirinkime aktoriai ir kiti darbuotojai išsakė dalyvaujant ne tik direktoriui, bet ir Kultūros ministerijos atstovei, padėtis į gerą nepasikeitė. Kultūros ministerijos audito išvados buvo palankios R. Vikšraičiui, jo darbe rimtų pažeidimų nerasta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.