Kova dėl biudžeto: sąjungininkai atsileido, liberalai nepalaiko

Ketvirtadienį kitų metų biudžetas, tikėtina, bus patvirtintas. Valdančiosios koalicijos partijos trečiadienio vakarą apsisprendė balsuoti „už“. Dvejonių turėjusi partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcija po posėdžio trečiadienio vakarą tikino, kad palaikys Vyriausybės pateiktą 2013 metų biudžeto projektą, nes atsirado galimybė vėliau tikslinti jame numatytus asignavimus valstybės investicijų programai pagal konkrečias sritis.

Ketvirtadienį Seime - kova dėl biudžeto ir dėl V. Uspaskicho teisinės neliečiamybės.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Ketvirtadienį Seime - kova dėl biudžeto ir dėl V. Uspaskicho teisinės neliečiamybės.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Dec 20, 2012, 9:41 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:42 PM

Tačiau jau žinoma, kad biudžeto nepalaikys liberalai. Juos piktina keliama minimali alga. Tai portalui lrytas.lt patvirtino partijos lyderis Eligijus Masiulis. Šios partijos parlamentarai susilaikys.

Aiškėja ir jėgų pasiskirstymas, kaip ketvirtadienį bus balsuojama sprendžiant, ar atimti Viktoro Uspaskicho ir jo bendražygių teisinę neliečiamybę.

Ketvirtadienį socialdemokratai bus „už“ tai, „darbiečiai“ vieningai balsuos „prieš“, o „tvarkiečiai“ ir  lenkų politikai kiekvienas savarankiškai spręs, kaip elgtis. „Balsuosime laisvai“, - sakė lenkų politikų frakcijos Seime vadovė Rita Tamašunienė.

Antradienį koalicijos partijos netikėtai susivienijo prieš socialdemokratus ir nesutiko jų palaikyti nustatant biudžeto tvirtinimo datą. Tai buvo interpretuota kaip įspėjimas „darbiečių“ lyderio Viktoro Uspaskicho neliečiamybę norinčiai atimti socialdemokratų partijai.

Tačiau šiuo metu partijos jau apsigalvojo. V. Uspaskichas dar antradienio vakarą užtikrino, kad jo partija biudžetą vieningai palaikys.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija irgi balsuos „už“ biudžetą. Tai lrytas.lt užtikrino R. Tamašunienė. „Visi dėl biudžeto kilę klausimai, kurių negalėjome išsiaiškinti anksčiau, buvo išsiaiškinti antradienį vakare“, - apsigalvojimą aiškino politikė.

O „tvarkiečiai“ apsisprendė vėliausiai. „Tikiuosi, kad ketvirtadienį biudžetui bus pritarta“, - lrytas.lt sakė „tvarkietis“ Andrius Mazuronis.

„Aš ne šalininkas, kad klausimus tarp partnerių reikėtų spręsti kaip antradienį, posėdžių salėje kažkokiais jėgos demonstravimais. Manau, koalicijai klausimus reikia spręsti kartu susėdus“, - apie antradienio balsavimus kalbėjo A. Mazuronis.

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininko pavaduotojas Valentinas Mazuronis, kad frakcijos Seime nariai per balsavimą dėl teisinio imuniteto panaikinimo trims Darbo partijos nariams balsuos „laisvai“.

Pats V. Mazuronis balsavime sakė nedalyvausiąs, nes įžvelgia Darbo partijos byloje politinių motyvų.

„Aš asmeniškai matau šioje vietoje, šalia galimų buhalterinių ar kitų nusižengimų ar nusikaltimų, politinį pamušalą, aš matau politinius ketinimus arba tikslus ir todėl aš asmeniškai tokiame balsavime nedalyvausiu“, - sakė V. Mazuronis.

Dėl Darbo partijai priklausančių Seimo narių Viktoro Uspaskich, Vitalijos Vonžutaitės ir Vytauto Gapšio teisinės neliečiamybės panaikinimo Seime ketinama balsuoti ketvirtadienį. Norint panaikinti minėtų Seimo narių teisinę neliečiamybę, už tai Seime turi balsuoti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Konservatorių pirmoji vicepirmininkė Irena Degutienė trečiadienį užtikrino, kad jos partija biudžetą palaikys, jei jame nebus daug pakeitimų.

V. Uspaskichas aiškino, kad Darbo partija per balsavimą palaikys Vyriausybės teikiamą projektą, tik, pasak jo, jis „neturi būti konservatoriškas“. „Tas lizdas konservatorių apygardose ir rajonuose, ten ir nukreipiamos biudžeto lėšos, o mes norime, kad jos būtų tolygiai paskirstomos po Lietuvą“, - sakė Darbo partijos lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.