Labiausiai Vilniui nusipelniusiam dešimtukui - Šv. Kristoforo statulėlės

Artėjant Kalėdoms, garbingas sostinės apdovanojimas – šv. Kristoforo statulėlės – penkioliktą kartą tradiciškai įteiktos dešimčiai įvairiose srityse pasižymėjusių vilniečių. Trečiadienio vakarą iškilmingos ceremonijos metu statulėles Vilniaus rotušėje teikė miesto meras Artūras Zuokas.

Už nuopelnus sportui apdovanojimas įteiktas penkiakovininkei Laurai Asadauskaitei.<br>V. Balkūnas
Už nuopelnus sportui apdovanojimas įteiktas penkiakovininkei Laurai Asadauskaitei.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 20, 2012, 10:45 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:39 PM

Sveikinimo kalboje A. Zuokas citavo Ukrainos ambasadorių Valerii Žhovtenko, kuris Vilnių apibūdino kaip „miestą parke“ bei architektę iš Tel Avivo Tsila Zak, sakiusią, kad „Vilnius yra miestas, kuriame gimsta idėjos“.

Pristatydamas šių metų laureatus, meras kalbėjo apie įsipareigojimus – ne tik sau ir savo šeimai, bet ir miestui ir šaliai. „Laikas prabilti ne tik apie teises, bet ir žmogaus pareigas ir įsipareigojimus. Laikas pereiti  nuo abejingumo laisvės prie dalyvavimo laisvės. Kaip skelbia Visuotinos žmonių pareigų deklaracijos trečias straipsnis, Kiekvieno mūsų pareiga – visur kur skatinti gėrį ir vengti blogio“, – iškilmingai kalbėjo meras.

10 vilniečių – 10 statulėlių

Už nuopelnus šiuolaikiniam menui sostinės simbolis įteiktas galerijos „Vartai“ direktorei Nidai Rutkienei. Latvijos Respublikos trijų žvaigždžių ordinu apdovanota galerijos vadovė jau daugiau nei 10-metį sėkmingai organizuoja modernaus, klasikinio meno parodas Lietuvoje ir užsienyje, taip pat ir knygų pristatymus ar kūrybos vakarus.

Kultūros įvertinimas atiteko Valstybiniam Vilniaus kvartetui, debiutavusiam dar 1965 m. Kvartetas koncertavo 50 pasaulio valstybių, griežė su žymiais lietuvių ir užsienio atlikėjais, prieš porą metų Sankt Peterburge išleido M. K. Čiurlionio kūrybos CD, o šių metų pavasarį kartu su Petru Geniušu reprezentavo sostinę „Vilniaus dienose“.

Geriausia miesto sportininke išrinkta Laura Asadauskaitė, kuri, vos sugrįžusi po dukrelės auginimo atostogų, šių metų vasaros olimpinėse žaidynėse Londone, surinkusi 5408 taškus, iškovojo šiuolaikinės penkiakovės aukso medalį ir pagerino olimpinį rekordą.

Už verslo idėjų skleidimą tarp jaunimo, verslumo mokymus, puikias iniciatyvas jauniems žmonėms, dalinimąsi gerąja patirtimi, iniciatyvumą Šv. Kristoforo statulėlė įteikta verslininkui Arvydui Strumskiui, vadovaujančiam „Verslo angelų fondui I“.

Medicinos srityje įvertintas Centro poliklinikos direktorius Kęstutis Štaras. Jo iniciatyva sukurta ir įdiegta elektroninė Vaiko raidos sveikatos istorija, kurią vėliau įdiegė ir kitos sostinės poliklinikos. Centro poliklinika buvo pirmoji, kur pradėtos teikti pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugos visą parą, ištisus metus, švenčių ir darbo dienomis ir savaitgaliais.

Paveldo išsaugojimo apdovanojimas įteiktas architektui Robertui Žilinskui, vadovavusiam Bernardinų ir Šv. Onos bažnyčių bei Bernardinų vienuolyno komplekso Maironio gatvėje, Vizitiečių vienuolyno pastato Rasų gatvėje bei Pirklių klubo pastato Gedimino prospekte prikėlimui antram gyvenimui. Architektas vykdė ir aplink Vilnių esančių dvarų, pilkapių bei kapaviečių tyrinėjimo darbus.

Šv. Kristoforu pagerbti ir Vilniaus miesto motinos ir vaiko pensiono direktorės Nijolės Dirsienės nuopelnai socialinės apsaugos ir darbo srityse. Vilniaus universitete dėstanti N. Dirsienė įvertinta ne pirmą sykį – už realius darbus ginant smurtą patiriančias moteris jai buvo skirta „Lietuvos metų moteris 2010“ nominacija „Nematomas darbas“, šiemet N. Dirsienė apdovanota atminimo ženklu už nuopelnus Vilniaus savivaldai.

Neliko neįvertintas ir kunigas, pranciškonas Julius Sasnauskas, kuris aprašomas kaip „kunigas, kiekvieną vasarą sėdantis ant dviračio ir, mindamas pedalus, grožisi Lietuva, kaip dvasininkas, kurio atvirumas traukia daugybę lietuvių menininkų, ir kaip rašytojas, kurio gyvybingi tekstai vienus skaitytojus žavi, kitus – nuteikia priešiškai“.

Už labdaringą veiklą Šv. Kristoforo skulptūrėlė įteikta klubo „Vilniaus ZONTA“ steigėjai ir vadovei Ramunei Trakymienei. Vadovaujančias moteris vienijanti organizacija ne tik rūpinasi Rytų Lietuvos mokyklų ugdymu patriotine dvasia, jaunimo švietimu, bet ir teikia paramą B. Dvariono 10-metės muzikos mokyklos jauniesiems talentams, leidybiniams projektams, gabių vaikų paramai ir įtraukimui į visuomeninę veiklą.

Už šeimyninio verslo skatinimą nominacija paskirta verslininkų šeimai, Astai ir Česlovui Žemaičiams kurie daugiau nei prieš 6 metus Šturmų kaime nusipirkę viešbutėlį, restoraną, rūkyklą ir atidarė šviežios žuvies parduotuvę Vilniuje, Užupyje. Nuo pamario šeima trimis specialiais automobiliais su šaldymo įranga nuolat į Vilnių tiekia šviežią ir pačioje parduotuvėje specialiu metodu rūkomą žuvį.

Apdovanojimas Šv. Kristoforo statulėle įsteigtas 1998 metų ir iki pat 2004-ųjų teiktas iškiliausiems kino bei teatro žmonėms, dabar pastarieji įvertinami Auksiniais scenos kryžiais. Teikti kandidatūras galėjo patys vilniečiai. Statulėlių autorius – šių metų pradžioje į anapilį iškeliavęs skulptorius Erikas Daugulis.

Už nuopelnus šiuolaikiniam menui – galerijos „Vartai“ direktorei Nidai Rutkienei

Už nuopelnus kultūrai – Valstybiniam Vilniaus kvartetui

Už nuopelnus sportui – penkiakovininkei Laurai Asadauskaitei

Už verslumo skatinimą ir jaunosios kartos švietimą – verslininkui Arvydui Strumskiui

Už nuopelnus medicinai – Centro poliklinikos direktoriui Kęstučiui Štarui

Už Vilniaus architektūros paveldo saugojimą – architektui Robertui Žilinskui

Už pagalbą Vilniaus šeimoms – Vilniaus miesto motinos ir vaiko pensiono direktorei Nijolei Dirsienei

Už meilę Vilniui ir vilniečiams – kunigui Juliui Sasnauskui

Už labdaringą veiklą – klubas „Vilniaus ZONTA“ ir jo steigėja, vadovė Ramunė Trakymienė

Už šeimyninio verslo skatinimą – Astai ir Česlovai Žemaičiai, įkūrę parduotuvę „Šturmų švyturys“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.