Gyvosios prakartėlės žvaigždė - asilas Valentinas

Per Kalėdas, kai visi švenčia, ilsisi ir pramogauja, asilas Valentinas sulaukia daugiausia dėmesio. Prieš kelias dienas jis paliko tvartą Džiaugsmo gatvėje ir iš Pavilnio persikraustė į Bernardinų bažnyčią. Jis čia laiką leis iki pat Trijų karalių.

Iš tvarto Pavilnyje iškeliavęs Valentinas į jį sugrįš tik po Trijų karalių. Visą tą laiką gyvulys Bernardinų bažnyčios tarpduryje džiugins lankytojus.<br>V. Balkūnas
Iš tvarto Pavilnyje iškeliavęs Valentinas į jį sugrįš tik po Trijų karalių. Visą tą laiką gyvulys Bernardinų bažnyčios tarpduryje džiugins lankytojus.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Sostinė")

Dec 23, 2012, 5:04 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:01 AM

Bernardinų bažnyčioje suaugusiuosius ir vaikus per Kalėdas vėl džiugins gyvoji prakartėlė. Žymiausias joje – asilas Valentinas, nusifilmavęs daugybėje televizijos laidų, reklamų ir netgi vaidybinių filmų.

Į šešerių metų asilą vėl bus nukreipta daugybė besišypsančių akių, tūkstančiai fotoaparatų objektyvų, jis bus vaišinamas valgiais nuo Kalėdų stalo.

Valentinas įpratęs prie tokio dėmesio. Gyvojoje prakartėlėje jis – ne pirmus metus.

Kailį šukavo visą pusdienį

Prieš kelionę būtina pasigražinti, tad Pavilnyje įsikūrusio Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyriaus prižiūrėtojas Artūras Čeponis visą pusdienį asilą šukavo.

Ne, Valentinas nebuvo susivėlęs ar apskretęs. Tiesiog kailis prieš žiemą buvo pasidaręs tankesnis ir jį reikėjo ištiesinti.

Valentinas įpratęs keliauti, į automobilį jį nesunku įvaryti, nors asilas – užsispyręs gyvulys. Bet Valentinas, skirtingai nei kiti asilai, šia savybe nelabai pasižymi.

Ar Valentinas jaučia, kad teks palikti įprastą tvartą ir tapti dėmesio centru?

Anot A. Čeponio, šis asilas nejaučia streso. Prieš kelionę jis neliūdi nuleidęs galvą.

Prižiūrėtojas jam jau paruošė šieno, kurio taip pat reikės nuvežti į bažnyčią, kad Valentinas būtų sotus.

Bažnyčioje neturėtų sušalti

Įkurdami gyvąją prakartėlę broliai pranciškonai pasekė brolijos įkūrėjo šv.Pranciškaus pavyzdžiu. Paprotys vaizduoti Viešpaties gimimo sceną labai senas, bet būtent šv.Pranciškus buvo prakartėlės pradininkas.

Pirmąją prakartėlę su gyvais gyvūnais jis 1223 metais įkūrė Italijos Grečo mieste.

„Asilo bliovimas, avelių mekenimas prakartėlėje – labai natūralu”, – įsitikinęs gamtininkas Almantas Kulbis.

Valentinui nebus šalta bažnyčioje, nors jos durys per šventes nuo daugybės lankytojų retai kada būna uždarytos. Juk žiemą atvertos ir jo tvarto durys.

Tiesa, pasivaikščiojimų žiemą asilas nelabai mėgsta. Užtenka nuvesti iki aikštelės vidurio ir jis jau šuoliuoja į tvartą. Lauke Valentinas užsibūna tik pamatęs kumeliuką. Su juo jis mėgsta padūkti.

Suėda 25 kilogramus šieno

Valentinas – nelabai išrankus ėdesiui gyvulys. Vasarą jis ganosi įstaigos, anksčiau vadintos Jaunųjų gamtininkų centru, teritorijoje. Žolės čia pakanka.

Žiemą ryte ir vakare asilas suėda 25 kilogramus šieno. Jis taip pat gauna du kibirus pašildyto vandens su vitaminais ir avižų. Šieno glėbys, kurį gyvulys suėda per dieną, kainuoja 5–6 litus.

Kai asilas sugrįš iš komandiruotės, jį prižiūrintis A. Čeponis ketina šerti šienu su šiaudais. Nors kai kurie kiti gyvuliai nepripažįsta tokio pašaro, Valentinas ėda.

Blogiausia, kad į Bernardinų bažnyčią atėję pasižiūrėti Valentino vilniečiai jį mėgina šerti šokoladu, sausainiais ar net dešra, mėsos produktais. Jų prižiūrėtojai randa primėtytų aptvare. Negalima Valentino peršerti ir obuoliais.

Nors prie prakartėlės buvo mėginta kabinti lenteles, įspėjančias nešerti gyvūnų, tai lankytojams nė motais.

Kiek Valentinas būna priaugęs kilogramų, kai grįžta į tvartą iš Bernardinų bažnyčios?

„Svarstyklių mes neturime, todėl nesveriame. Valentinas – nebe jauniklis. Nors jis ir prisiėda, nelabai tai pastebėsi. Kas kita vasarą, kai asilas prisikemša žolės. Tada jo šonai išpampsta”, – pasakojo A. Kulbis.

Mėgsta pasivolioti dulkėse

Valentinas – ramaus būdo, nekandžioja vaikų, nespiria jiems. Atvirkščiai – gali priėjęs nosimi pabaksnoti. Grybšteli Valentinas tik tiems, kurie labai įkyri. Neramus jis kartais tampa ir vasarą, kai besiganant pievoje puola musės, gyliai.

Nors Valentinas draugiškas žmonėms, su asile draugauti nepanoro. Prieš kelerius metus poruotis jauną patelę vienuolis atvedė net iš vienuolyno Baltriškės kaime (Zarasų r.). Nors keliautojai sukorė vos ne du šimtus kilometrų, Valentinas viešnią priėmė nedraugiškai.

Valentiną ir patelę teko pririšti gretimuose aptvaruose, kad jie priprastų vienas prie kito.

Užsispyręs Valentinas tampa ir tada, kai jį bandoma nuvesti į vietą, kuri jam nepatinka. Paprastai tokias asilas pažymi išmatomis. Nė iš vietos jis nepajuda, jei jį mėginama ginti ten, kur neskani žolė.

Kas kita – obelys. Prie šių medžių Valentino varyti nereikia. Juk ant jų auga tikri skanėstai – obuoliai.

A. Čeponio žodžiais, net kai Valentinas užsispiria, jam uždrožti nevalia, tiesiog reikia atkreipti dėmesį į gyvulio elgesį. Jei išvedus pro vartus asilas kanopa kasa smėlį ar uodžia taką, reikia palaukti.

Tai reiškia, kad Valentinas norės „pasimaudyti” – pasivolioti smėlyje ar dulkėse.

Jei neleisi pasivolioti, Valentinas bus nelaimingas. Jis nuleis galvą arba ims bliauti.

Šiaip Valentino vandeniu prižiūrėtojas neprausia. Nebent ypač karštą dieną perlieja. Asilas maudynių nemėgsta, netgi bijo vandens.

Primena įsimylėjėlių dieną

Kodėl asilui suteiktas įsimylėjėlių globėjo vardas?

Jauniklis Valentinas anksčiau dienas leido Petešos dvare (Vilniaus r.). Anot jo šeimininkės Rūtos Nemanienės, į dvarą asilas atkeliavo vasario 14-ąją, tad ilgai negalvodami jį visi pradėjo šaukti Valentinu.

R. Nemanienė su vyru Artūru augino asilą nuo septynių mėnesių. Kai jam buvo pusantrų metų, jis jau filmavosi „Snickers” reklamoje. Vėliau šeimininkai pagalvojo, kad draugišką asilą geriau būtų perduoti tuomečiam Jaunųjų gamtininkų centrui, kuriame visada daug vaikų.

Su šia įstaiga buvo sudaryta panaudos sutartis, ir Valentinas iškeliavo į Vilnių.

Žadėjo laidos vedėjo vietą

Niekas turbūt nesuskaičiuos, kiek laidų, reklamų ir pristatymų yra filmavęsis asilas Valentinas.

Anot A.Kulbio, asilas Valentinas yra daugiausia uždirbantis jų augintinis. Štai iš pastarojo reklamos filmavimo jis parnešė 400 litų. „Uždirba ir sau, ir kitiems dar lieka”, – juokėsi A. Kulbis.

Žymusis asilas dalyvavo LNK televizijos sezono pristatyme ir net važiavo traukiniu.

O prieš kelionę Valentinui šonus prodiuseriai plovė mineraliniu vandeniu iš butelio.

Nežinia, rimtai ar juokais kalbėjo prodiuseris Laurynas Šeškus, žadėdamas asilui laidos vedėjo vietą. Mat Valentinas – šiltas ir draugiškas gyvulys. Ir domisi jis viskuo – skandalais politikoje ir pramogų verslu, jam patinka klausytis žmonių gyvenimo istorijų.

Pateko į reklamos skandalą

Valentinas turbūt vienintelis asilas šioje žemėje, pakliuvęs į reklamos skandalą.

Prieš metus asociacija Lietuvos reklamos biuras mobiliojo interneto „Mezon” reklamą, kurioje vartotojai lyginami ne tik su asilu, bet ir su beždžione bei višta, įvertino kaip neetišką.

Dėl šios reklamos kreipėsi keturi pasipiktinę vartotojai. Kas juos labiau užrūstino – Valentinas, beždžionė ar višta – neaišku. Tiesa, reklamos, kurioje vartotojai buvo tapatinami su neigiamas būdo savybes simbolizuojančiais gyvūnais, klaidinančia niekas nevadino.

Atvirkščiai – reklamos herojus Valentinas, atvesdintas į saloną viename prekybos centre, suteikė daug džiaugsmo. Jį glostė, prie jo fotografavosi ne tik vaikai, bet ir suaugusieji.

Buvo vargšų gyvulys

Tradiciniai prakartėlės personažai yra Marija, Juozapas, kūdikis, asilas ir jautis, žvaigždė, karaliai ir piemenys. Su asilu Marija ir Juozapas atvyko į Betliejų.

Asilas senovėje buvo vargšų gyvulys, naudojamas turto ir skurdo kontrastui pabrėžti.

Išganytojo gimimo scenoje asilas liudija išskirtinį nusižeminimą ir skurdą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.