Mokslo, verslo ir meno „oskarais“ apdovanoti žymiausi pasaulio lietuviai

Lietuvos vardą pasaulyje garsina ne tik oro uostuose nutįsusios geresnio duonos kąsnio ieškančių emigrantų eilės, bauginanti savižudybių statistika ar retsykiais pergalėmis blykstelėjantys sportininkai. Karjeros aukštumų svetur ir Lietuvoje pasiekusius tautiečius vienijantis „Globalios Lietuvos lyderių“ tinklas sako, kad garsinti šalį galima ir nemokant lietuvių kalbos ar tėvynę lankant vos keletą sykių per gyvenimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Dec 27, 2012, 9:53 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:38 AM

„Laikas suvokti, kad Lietuva – tai daug toliau nei jos teritorinės ribos“, – dar prieš apdovanojimus sakė „Globalios Lietuvos lyderiai“ direktorė Dalia Venslovaitė–Petkevičienė.

Daugiau nei trys šimtai visame pasaulyje garsių lietuvių tarpušvenčiu susirinko Prezidentūroje į pirmą kartą rengiamus „Globalios Lietuvos apdovanojimus“. Čia ketvirtadienio popietę Naujų idėjų kamerinio orkestro gyvai atliekamos šiuolaikinės klasikinės muzikos fone pagerbti šviesiausi Lietuvos protai mokslo, verslo ir meno srityse. Veržli ir netikėta muzika atliepė drąsius ir Lietuvoje menkai žinomus tautiečių nuopelnus.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sveikino kalba dėkojo švenčių laikotarpiu tėvynę prisiminusiems užsienio lietuviams. „Mūsų valstybė niekada nebuvo uždara ar izoliuota, lietuvių pavardės jau nuo senų laikų įrašytos universitetų sąrašuose, todėl atvirumo tradicijas turime tęsti“, – sakė ji. Prezidentė vylėsi, kad šis įvykis taps tradiciniu.

Žinomas verslininkas Vladas Lašas, vienas iš „Globalios Lietuvos lyderiai“ sakė, kad apdovanojimai leidžia prognozuoti mūsų šalies ateitį. D. Venslovaitė–Petkevičienė tikino, kad jauna organizacija pirmiausia siekia stiprinti Lietuvos tarptautinį įvaizdį.

18-oje šalių gyvenantys 48 kandidatai vertinti keturiose srityse – verslo, mokslo, meno bei už viso gyvenimo nuopelnus.

Vadybos ir verslumo srityje įvertintas tarptautinės bendrovės „Glencore International“ vadovas Ivan Glasenberg iš PAR, populiariausios pasaulyje atviros mobiliųjų žaidimų ir programėlių platinimo platformos „Get Jar“ įkūrėjas ir vadovas Ilja Laurs bei Kolumbijos politikas, perrašęs visos šalies istoriją, Antanas Mockus.

„Savo misija visada laikiau pasaulio pasiekimų atgabenimą į gimtinę“, – video padėkoje kalbėjo I. Laurs.

Mokslo, inžinerijos bei technologijų apdovanojimas įteiktas orangutanų tyrimams gyvenimą paskyrusiai Birutei Galdikas, kuri, deja, dėl vabzdžio įgėlimo paskutinę minutę pranešė susirgusi ir neatvyksianti į Lietuvą atsiimti įvertinimo.

Apdovanojimas šioje kategorijoje skirtas ir Kanados Queens universiteto organinės chemijos specialistui, mokslininkui Viktorui Sniečkui bei lietuvių kilmės NASA astronautui Joseph Karol Bo Bobko.

Meno ir kultūros apdovanojimas įteiktas rašytojai iš JAV Rūtai Šepetys, savo bestseleriu „Tarp pilkų debesų“ papasakojusiai lietuvių tremties į Sibirą istoriją visam pasauliui. Už kūrybinę veiklą įvertintas ir Niujorke gyvenantis iliustratorius Ray Bartkus bei lietuvių kilmės architektas iš Italijos Massimiliano Fuksas, prisidėjęs prie Guggenhaimo muziejaus Vilniuje projekto sukūrimo.

Už viso gyvenimo pasiekimus įvertinti trys sėkmingą tarptautinę karjerą padarę lietuviai: Kalifornijos universiteto profesorius, mokslininkas informatikas Algirdas Avižienis, avangardinio kino pradininkas Jonas Mekas bei filantropas dr. Juozas Kazickas. Pastarasis pagerbtas už indėlį į Lietuvos ekonomiką ir labdaros tradicijų stiprinimą.

Video kalboje menininkas Jonas Mekas ragino labiau gerbti pasaulio lietuvius, kurie užsieniečiams dažnai geriau žinomi nei tėvynainiams.

A. Avižienis, atsiėmęs apdovanojimą iš D. Grybauskaitės rankų, džiaugėsi jaunosios kartos lietuvių pasiekimais. „Man labai patinka „didžiojo brolio“ (angl. Big Brother) principas, kada patyrę profesionalai padeda jaunimui“, – puikia lietuvių kalba dėstė iš Kalifornijos atskridęs informatikos mokslų daktaras.

Paklaustas apie emigruoti skubančius abiturientus, išeivis paragino atidžiau domėtis užsienio universitetais. „Beatodairiškai besiveržiantys studijuoti svetur patenka ir į gerokai prastesnes mokyklas nei gimtinėje“, – portalui lrytas.lt sakė apdovanojimu besidžiaugiantis A. Avižienis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.