Pagausėjo žmonių, viltingiau žvelgiančių į ateitį

Nuo 2011-ųjų rudens Lietuvos piliečių, sakančių, kad metai jiems buvo sėkmingi, padaugėjo 10 proc., o pesimistų sumažėjo 6 procentais. Pagausėjo ir žmonių, viltingiau žvelgiančių į ateitį, rašo „Lietuvos rytas“.

Beveik keturi iš dešimties suaugusių Lietuvos žmonių šiuos metus vertina kaip jiems asmeniškai sėkmingus.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Beveik keturi iš dešimties suaugusių Lietuvos žmonių šiuos metus vertina kaip jiems asmeniškai sėkmingus.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 27, 2012, 7:58 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:07 AM

Beveik keturi iš dešimties suaugusių Lietuvos žmonių šiuos metus vertina kaip jiems asmeniškai sėkmingus. 44 proc. gyventojų mano, kad 2012-ieji buvo nei sėkmingi, nei nesėkmingi, o 17 proc. – kad nesėkmingi. Tai parodė bendrosios Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai” lapkričio 20–30 dienomis atlikta apklausa.

Didžiausia dalis optimistų (net 62 proc.) yra tarp 15–29 metų žmonių, didmiesčių gyventojų, respondentų, turinčių aukštąjį išsilavinimą, taip pat tų, kurių šeimos pajamos per mėnesį yra didžiausios (per 2500 litų).

Palyginę lietuvių atsakymus į šį klausimą nuo 1995 metų (nuo tada „Baltijos tyrimų” kompanija analizuoja šiuos vertinimus) matome, kad panašūs vertinimai buvo prieš pasaulinę krizę – 2005–2007 metais.

Kaip pačius nesėkmingiausius Lietuvos gyventojai yra įvertinę 2009-uosius. Tada keturi iš dešimties apklaustųjų metus apibūdino kaip asmeniškai nesėkmingus, o kaip sėkmingus – tik septintadalis.

16 proc. piliečių besibaigiančius metus įvertino kaip sėkmingus Lietuvai. Tai 7 proc. daugiau nei 2011 metų pabaigoje.

Kad 2012-ieji buvo nesėkmingi Lietuvai, mano 37 proc. gyventojų. 2011 metams tokį pažymį parašė beveik kas antras.

Galima prisiminti, kad 2009-aisiais tuos metus kaip nesėkmingus šaliai įvertino net aštuoni iš dešimties piliečių.

Didžiausia dalis – 43 proc. – apklaustųjų šį rudenį pareiškė, kad 2012 metai šaliai buvo nei sėkmingi, nei nesėkmingi, kitaip sakant, vidutiniški.

Dirbanys valstybinėse įstaigose ar įmonėse, viešajame sektoriuje dažniau nei privačių įmonių darbuotojai, vadovai ar savininkai nurodė, kad metai buvo sėkmingi tiek Lietuvai, tiek jiems asmeniškai.

Vertinimus labai lėmė tai, ar žmonėms asmeniškai metai buvo sėkmingi. Jei respondentams metai buvo būtent tokie, dažniau jie vertinami ir kaip sėkmingi Lietuvai.

Tuo metu net trys iš keturių žmonių, kurie asmeniškai nepatenkinti besibaigiančiais metais, kaip nesėkmingus 2012-uosius laiko ir visai Lietuvai.

Pagal „Baltijos tyrimų” apklausos rezultatus, šie metai panašūs į 2001-uosius (kai pradėjo gerėti nuotaikos po 1999 metų ekonominės krizės) ir į 2007-uosius (pasaulinės finansų krizės išvakarės).

Ko tikimasi iš 2013-ųjų? Lūkesčiai labai skirtingi.

Ketvirtadalis suaugusių šalies žmonių viliasi, kad ateinantys metai Lietuvai bus geresni nei šie, bet tokia pat dalis – priešingos nuomonės.

Kiek daugiau nei trečdalis apklaustųjų mano, jog niekas nesikeis.

Per pastaruosius metus optimistiškai nusiteikusių dėl ateities gyventojų pagausėjo 13 procentų. Labai panašiai buvo 2001 ir 2005 metais.

Analizuojant apklausos dalyvių atsakymus praėjusių metų rudenį galima pastebėti, kad tuomet paskelbtos atsargios jų prognozės visiškai pasitvirtino.

Tada sėkmingesnių 2012-ųjų Lietuvai laukė 13 proc. žmonių (kaip sėkmingus juos įvertino 16 proc.), o kad šie metai bus nesėkmingi, prognozavo 39 proc., o dabar kaip nesėkmingus įvertino 37 proc. apklaustųjų.

Didžiausi pesimistai dėl 2013-ųjų yra vyresni nei 50 metų žmonės, gyvenantys mažesniuose miestuose ir ypač lenkų tautybės piliečiai (kaip ir prieš metus, net pusė pastarųjų mano, kad kiti metai bus blogesni nei 2012-ieji, o pagerėjimo tikisi tik 6 proc.).

Geresnių būsimų metų labiau tikisi jaunimas, taip pat nedirbantys žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.