Palangos kurhauzą gali perimti valstybė

Po Palangos kurhauzą nusiaubusio gaisro daugiau nei 10 metų apie kurorto istorinio pastato atstatymą tik kalbantis Gediminas Jacka sulaukė atsako – jo šeimai priklausančią kurhauzo dalį ketina paimti valstybė.

Palangos savivaldybė suremontavo savo kurhauzo dalį, o G. Jackos šeimai priklausantys griuvėsiai dar aptverti.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Palangos savivaldybė suremontavo savo kurhauzo dalį, o G. Jackos šeimai priklausantys griuvėsiai dar aptverti.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas”)

Dec 27, 2012, 8:20 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:07 AM

Civilinė byla dėl G. Jackai ir jo šeimos nariams priklausančios medinės kurhauzo dalies atėmimo turėtų prasidėti kitų metų pradžioje.

„Klaipėdos apygardos administracinio teismo prašysime, kad fiziniams asmenims priklausanti kultūros paveldo objekto dalis valstybės reikmėms būtų paimta kaip netinkamai prižiūrima”, – teigė Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė.

Laukti nebemato prasmės

Toks bylinėjimasis gali užtrukti daugiau nei metus.

Tačiau D. Varnaitė mano, kad nežengus šio žingsnio aptverti kurhauzo medinės dalies likučiai stūksos dar ilgiau.

Restauruotas savivaldybei priklausančios kurhauzo mūrinės dalies fasadas jau išlaisvintas iš tvorų, tad apšviestu pastatu gali pasigrožėti visi.

O iš Jackų šeimai priklausančios medinės dalies tėra pamatai ir viena sukrypusi mūrinė siena.

„Lietuvoje baigia užaugti karta, kuri nėra mačiusi, kaip atrodė šimtmetį kurortą simbolizavęs visas kurhauzo kompleksas. Manau, nereikia laukti, kol be istorinio pastato užaugs dar viena karta”, – teigė D. Varnaitė.

Departamentą užvertė raštais

Ženklu pagaliau pradėti medinės dalies atstatymo darbus Jackoms turėjo būti prasidėjęs Palangos savivaldybei priklausančios dalies restauravimas.

Tačiau, užuot pradėję bent jau savo dalies projektavimo darbus, istorinio pastato bendraturčiai užvertė departamentą prašymais, o su savivaldybe pradėjo naujas bylas.

Jackų šeimos nariai panoro naujų kurhauzo dalybų ir pareiškė norą iš savivaldybės paimti antrąjį restauruotos mūrinės dalies aukštą.

G. Jackos teigimu, sumenkus jo šeimai priklausančios pastato dalies vertei, reikėtų iš naujo dalyti tai, kas išliko iš kurhauzo.

„Nėra savaitės, kad negautume niekinių Jackų prašymų ką nors patikslinti ar paaiškinti. Manau, kad tokio susirašinėjimo tikslas vienas – sukauptais raštais teismui įrodyti tariamą rūpinimąsi kurhauzo atstatymu.

Tačiau tai yra realių veiksmų imitavimas, kuris neturėtų suklaidinti teismo”, – teigė Kultūros paveldo departamento vadovė D. Varnaitė.

Pageidauja atstatyti dalimis

Paveldosaugininkai ilgai buvo priversti atsakinėti į absurdiškus G. Jackos prašymus leisti jam projektuoti dalį medinio kurhauzo pastato.

Šeši Jackų šeimos nariai iki šiol tarpusavyje nėra pasidaliję medinės pastato dalies, tad departamentas net nežino, kokias patalpas G. Jacka ruošiasi projektuoti.

Paveldosaugininkai teigia negalintys išduoti projektavimo sąlygų, pavyzdžiui, penktadaliui pastato atstatyti.

Jų manymu, medinė kurhauzo dalis turi būti projektuojama ir atstatoma visa iš karto.

Pats G.Jacka anksčiau tvirtino nesiruošiąs mokėti ir už suaugusiems vaikams priklausančių medinio kurhauzo dalių projektą.

Jis teigė su savo vaikais nebesutariąs ir su jais pradėjo bylinėtis dėl pastato dalybų.

„Visa tai, kas vyksta dabar, leidžia manyti, kad G. Jacka savo pastato dalį sąmoningai padovanojo šeimos nariams, kad dabar būtų už ko slapstytis ir teisinti vilkinimą”, – teigė nuo G. Jackos išsisukinėjimų pavargęs Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Medinę pastato dalį parduotų

Bet kilusi grėsmė netekti savo pastato dalies Jackas privertė veikti.

„Per Kalėdas susirinkę vaikai pasirašė bendrą prašymą Kultūros paveldo departamentui išduoti projektavimo sąlygas visai medinei kurhauzo daliai projektuoti”, – vakar pranešė G. Jacka.

Šį prašymą paveldosaugininkams jis ruošiasi įteikti dar šiais metais. Palangiškis sakė, kad anksčiau to nepavykdavo padaryti, nes jis vis tikėjosi, kad vaikai prisidės prie bendro pastato projekto. Jis kainuos ne mažiau kaip 100 tūkst. litų.

„Dabar už projektavimo darbus priverstas mokėti aš. Tačiau atstatysime kiekvienas savo dalį. Dar ir už vaikus aš nesiruošiu mokėti”, – tvirtino G. Jacka.

Jis tvirtino trokštąs atstatyti medinę kurhauzo dalį, tačiau vaikai nori parduoti savo dalis: „Jei jų susirasto pirkėjo sąlyga būtų pirkti visą pastato dalį, parduotume ir mes su žmona.”

Medinę kurhauzo dalį G. Jacka pasiryžęs parduoti už 2 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.