Londone tautiečius trikdo perspėjimai lietuviškai

Specialiai LR, Londonas

Barkingo traukinių stotyje iškabinti skelbimai, ir lietuviškai įspėjantys apie platinamus padirbtus bilietus.<br>V. Buivydas
Barkingo traukinių stotyje iškabinti skelbimai, ir lietuviškai įspėjantys apie platinamus padirbtus bilietus.<br>V. Buivydas
Daugiau nuotraukų (1)

Zita Čepaitė („Lietuvos rytas”)

Dec 28, 2012, 7:51 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:36 AM

Ne vieną lietuvį, šventėms pakėlusį sparnus namo, sutrikdė policijos suraitytas dvikalbis skelbimas Londone, Barkingo traukinių stotyje: „Jeigu naudositės padirbtais bilietais, galite būti areštuoti.”

„Buvau beatidarąs duris į stotį, bet dėmesį patraukė ant lango užklijuotas skelbimas. Didžiosios Britanijos transporto policija angliškai ir lietuviškai įspėjo keleivius, kad neįkliūtų padirbtų bilietų prekeiviams. Tarp jų – ir lietuviams?

Apėmė gėda dėl savo tautiečių. Juk kitų tautų emigrantų Londone daug daugiau nei mūsiškių. Bet vis tiek sugebame apsikiaulinti”, – kalbėjo prieš Kalėdas verslo reikalais Londone lankęsis Vytautas Buivydas.

Šis lietuvis pats aštuonerius metus gyveno Londone.

Kaip daugelis ir kitataučių, V. Buivydas emigracijos laiptais pakilo nuo pagalbinio darbininko iki gero specialisto.

Siūlė netikrą „austrę”

Skelbimų ir užrašų su įspėjimais saugotis kišenvagių, nepalikti be priežiūros savo nešulių, nepaslysti ant laiptų Londono traukinių stotyse netrūksta.

Tačiau skelbimas, išverstas į lietuvių kalbą, – retenybė.

Prieš porą metų panašų skelbimą anglų ir lietuvių kalbomis teko matyti kiek tolėliau į Londono rytus esančioje Dagenamo stotyje.

Dar anksčiau vienoje metro stočių vos spėjau prisiartinti prie specialaus aparato ketindama papildyti bebaigiantį galioti bilietą, kai pripuolė tamsaus gymio vyrukas ir ėmė siūlyti savaitinį bilietą perpus pigiau (angl. travelcard – kelionės kortelė, kurią lietuviai vadina „travelka”).

Bilietas atrodė lygiai taip pat kaip tarp londoniečių populiari elektroninė kortelė, galiojanti visose Londono viešojo transporto priemonėse: metro, autobusuose, tramvajuose, upės transporte, taip pat visų rūšių geležinkeliuose miesto ribose.

Elektroninė kortelė, kurią galima paversti savaitiniu, mėnesiniu ar vienkartiniu bilietu (tai priklauso nuo įdedamos pinigų sumos), populiariai vadinama „oyster” (išvertus iš anglų k. – „austrė” – jūrų gyvis).

Nors šis pavadinimas neturi nieko bendra nei su transportu, nei su elektronika, jis prigijo.

O elektroninio bilieto sistema, įdiegta 2003-iaisiais, pasiteisino.

Būtent tokią netikrą „austrę” metro stoties prieigose anuomet man ir bandė įkišti imigrantas.

Bilietų verslas senas

Trečiojoje ir ketvirtojoje Rytų Londono zonose esančiame Barkingo ir Dagenamo rajone lietuvių – tiršta.

Vakarėjant čia gali dažnai sutikti iš darbo grįžtančius, netoli nuo metro stoties esančioje lietuviškoje parduotuvėje apsiperkančius tautiečius.

Visi tautiečiai, kuriuos užkalbinau, girdėjo apie padirbtas kelionės korteles. Bet tikino, kad patys tokiomis niekada nesinaudojo.

„Londone transportas brangus. Todėl atsiranda žmonių, kurie taupydami pinigus susigundo”, – sakė Barkingo turgelyje lietuvišku trikotažu prekiaujanti lietuvė.

Jos nuomone, jei jau policija surašė skelbimą lietuviškai, matyt, ta problema su mūsų tautiečiais ir susijusi.

Barkingo centre įsikūrusios lietuviškos maisto parduotuvės „Lituanica” pardavėja Virginija jau 12 metų gyvena Londone.

Jos teigimu, padirbtų bilietų verslas senas.

„Kartais ir manęs žmonės klausia: „Ko neperki? Sutaupytum.”

Bet nenoriu rizikuoti. Kad paskui policija tampytų!” – sakė Virginija.

Padirbti bilietai perpus pigesni. Pavyzdžiui, tikras savaitinis bilietas kainuoja 40 svarų (apie 170 litų), o falsifikatas – 20.

„Pardavėjai net neslepia, kad bilietai padirbti. Nenori – nepirk.

Čia kaip dėl narkotikų: pasiūlo, bet tavo paties reikalas, ar vartoti juos, ar ne. Tie, kurie perka, žino, kad rizikuoja”, – kalbėjo moteris.

Sugauna kontrolieriai

Padirbtos elektroninės kortelės veikia kaip tikros.

Jomis galima atidaryti vartus į traukinių peronus, prispaudus prie aparato autobuse vairuotojas gauna signalą, kad kortelė galioja.

Vieninteliai, kurie gali sugauti tokių kortelių turėtojus, – kontrolieriai. Jie savo prietaisais gali nuskaityti kortelių duomenis.

Tačiau kontrolierių nėra daug. Per šešerius gyvenimo Londone metus mano kortelė buvo patikrinta gal kokius keturis kartus. Ir visąlaik tik Rytų Londone.

Londono transporto policijos duomenimis, padirbti kelionės bilietai pastaruoju metu naudojami rečiau.

„Kontrolieriai buvo suaktyvinę darbą. Jiems talkino transporto policija.

Skelbimai apie padirbtus bilietus buvo išversti į lietuvių kalbą ir todėl, kad lietuvių bendruomenės atstovai neįsigytų padirbtų bilietų”, – „Lietuvos rytui” paaiškino transporto policijos atstovai.

Padirbtais kelionės bilietais besinaudojantys keleiviai baudžiami piniginėmis baudomis iki 100 svarų sterlingų (apie 425 litus).

Lietuvis įkliuvo Prancūzijoje

Pernai dvylikos mėnesių laisvės atėmimo bausme buvo nubaustas Tomas Černiauskas, pas kurį buvo aptikta 22 tūkst. svarų vertės elektroninių savaitinių bilietų.

Jungtinės Karalystės pasieniečiai T. Černiauską sulaikė Prancūzijoje, kai jo vairuojamame krovininiame automobilyje po sėdyne buvo aptikta 450 savaitinių bilietų ir 150 banko kortelių.

Didžiosios Britanijos transporto policijos (BTP) atliktas tyrimas parodė, kad bilietai, kurių kiekvieno kaina siekė beveik 50 svarų, buvo aukštos kokybės falsifikatai.

BTP detektyvo, konsteblio E.Torrance’o nuomone, šiuos bilietus buvo numatyta parduoti Londone, kur jie būtų buvę panaudoti metro ir geležinkelių sistemoje vietoj legalių bilietų.

„T. Černiauskas buvo pagautas už rankos su padirbtais bilietais ir negalėjo paaiškinti, iš kur jie pas jį atsirado. Mes ir toliau bendradarbiausime su Jungtinės Karalystės pasienio tarnyba ir transporto kompanijomis, siekdami užtikrinti, kad tie, kurie nori tokiu būdu pralobti, sulauktų pelnytos bausmės”, – tuomet kalbėjo E. Torrance’as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.