„Eurovizijos“ atranką laimėjo mįslė

Klausimo „Ar jums ten visiems su galva negerai?“ per visą gyvenimą tikriausiai neišgirdau tiek kartų, kiek (išreklamuotos ir kažkieno didžiuliu pasipelnymo šaltiniu paverstos) neįvykusios pasaulio pabaigos dieną. Kai kas ta pabaiga dar labiau pradėjo tikėti, kai sužinojo, kad diena anksčiau į „Euroviziją“ buvo išrinktas Andrius Pojavis. Arba Andrius Pavojus, kaip jis buvo per dešimt minučių pramintas socialiniame tinkle „Facebook“.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Dec 29, 2012, 6:00 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:57 AM

Tačiau beveik tiek pat sutikau džiūgaujančių ir tvirtinančių, kad Andrius buvo vienintelis padorus pasirinkimas. Dievaži, per pastaruosius dešimt metų nebuvo Lietuvos eurovizininko, dėl kurio internete pjaunamasi labiau. Net į „nuobodžią“ Eveliną Sašenko ir „liūdnojo vaizdo riterį“ Jeronimą Milių (interneto komentatorių apibūdinimai) buvo reaguojama ramiau.

Nežiūrėjusiems — taip, buvau vienas tų neišmanėlių atrankos komisijoje, kuri Andriui skyrė pirmą vietą ir taip galiausiai lėmė, kad vaikinas, kurio pavardės vasarą nežinojo beveik niekas, gegužę bus išgirstas šimto milijonų TV žiūrovų.

A.Pojavio patekimas į „Euroviziją“ — didžiausia Lietuvos avantiūra šio konkurso istorijoje. Vaikinas neturi jokios dainavimo didžiulėje arenoje patirties, bet kažkodėl ir komisija, ir, nepamirškime, nemaža dalis balsavusių žiūrovų į tai užmerkė akis.

Žinoma, yra šiokia tokia rizika, kad paveiktas to dvi savaites ten vykstančio šurmulio ir įtampos, jis susigūš kampe ir verkdamas prašys nestumti į sceną, bet matant jo elgesį iki šiol, tai mažai tikėtina. Juolab kad net ir didelė patirtis Lietuvos TV laidose, miestų šventėse ir klubuose neparengia tai įtampai, kuri laukia ten — iš 5—6 Lietuvos atlikėjų, kuriuos teko iš arti stebėti „Eurovizijoje“, repeticijose balso bent sykį nesudrebino tik E. Sašenko, organizatoriams sukėlusi rimtų įtarimų, jog gerklėje turi įsistačiusi diktofoną, nes „taip tiksliai padainuoti 20 kartų iš eilės neįmanoma“.

Kiekvienam komisijos nariui, žinoma, atrodė skirtingai, tačiau man rinktis iš „Gerai Gerai & Miss Sheep“ ir Andriaus buvo skausminga.

Viename ringo kampe — žodžio kišenėje neieškanti panelė Avis, kuri beveik garantuotai sublizgėtų „Eurovizijos“ spaudos konferencijose, o iki jos tikriausiai būtų sugebėjusi įtikinti būrį verslininkų, kuriems kuria reklamą, paaukoti pinigų padoriam pasirengimui šiam konkursui. Su daug ambicijų, pasitikėjimo savimi ir daina, kuri priedainio ryškumu vis dėlto nusileidžia Andriaus „Something“.

Kitame — vienas keisčiausių veikėjų, kuriuos teko sutikti per keliolika kasdienio bendravimo su muzikantais metų. Iki tol tik keliasdešimčiai žmonių gitarą brązginęs vyrukas (tai visa jo solinių koncertų patirtis), regis, visiškai nežinantis, kas yra jaudulys. Daina — smagiai sukurptas amerikiečių „The Killers“ kūrybos atspindys. Bet čia — „Eurovizija“, „Lordi“ irgi buvo grupės „Kiss“ kičinė parodija. Žvilgsnis į kamerą — kažkas per vidurį tarp naivaus geraširdžio vaiko ir pamišėlio veido išraiškos.

„Jis deklamuoja, o ne dainuoja.“ Beveik tiesa, bet ši daina — ne Girmantės Vaitkutės balso stygų plėšymo čempionatas. „Something“ iš tiesų visiškai pakanka padeklamuoti. Kai vokiečiai siuntė Leną, muzikologai norėjo užsikimšti ausis — su dainavimu tai irgi turėjo mažai ką bendra. Bet ji laimėjo „Euroviziją“.

Priežastis, dėl kurių išrinktas A.Pojavis, iš tiesų sunku sudėlioti į logikos stalčiukus, tačiau turbūt teisingiausia sakyti, kad jis, pats to neplanuodamas, sugebėjo išsiskirti iš kitų. Apgaubęs save keistuolio aureole, apsivilkęs senamadišką fraką, pasitelkęs mįslingą hipnotizuojančią šypseną ir taip tapęs ryškiu kontrastu visiems, kurie isteriškai bandė būti linksmi ir įtikti. Baigėsi tuo, kad kojos nepakišo nė tarsi šeštoko sudėliotas angliškas tekstas — bet „Eurovizijoje“ gilių tekstų ir šiaip retai būna.

Andrius iš tiesų yra mįslė. Praėjus minutei po finalo, jis elgėsi taip, lyg ramių ramiausiai galėtų tuoj pat nueiti miegoti, o pergalė jo visiškai neišmušė iš vėžių.

Italijoje į šeimos idilę pasinėręs jaunas vyras nuo daugumos išrinktų ankstesniais metais skiriasi ir tuo, kad visiškai neturi ko prarasti. Neturi jokio plano, kaip šią dėmesio bangą paversti įžanga į rimtesnę karjerą ir pinigais. Jo dainą galima nusipirkti interneto parduotuvėje „iTunes“, bet tai beveik ir viskas. Jokių vadybininkų, patarėjų, kurie pradėtų iškart kurti Andriaus legendos pagrindus. Jokių pranešimų spaudai pliūpsnių, kuriais visas redakcijas prieš finalą dvi savaites bombardavo jo konkurentai. Tikra Pelenės istorija.

Netikėta pabaiga finale, kuriame buvo ir daugiau staigmenų. Kad geriausiųjų trejetukas bus be Lino Adomaičio ir grupės „DAR“, niekas nebūtų išpranašavęs. Bet vienas iš jų neišgirdo įspėjimų, kad rodyti „budulį“ su beisbolo lazda „Eurovizijoje“ vargu ar yra tikslinga, o antruosius komisija nuleido ant žemės už šventą ištikimybę šablonams.

„Gerai Gerai & Miss Sheep“, beje, irgi laimėjo. „Per porą dienų mūsų vadybininkas sulaukė keturių netikėtų pasiūlymų koncertuoti“, — pasakojo vokalistė po pirmo grupės pasirodymo atrankoje. Daugybė žiūrovų šį duetą pirmą kartą išgirdo tik dėl „Eurovizijos“. Jau nekalbant apie (žinoma, visiškai nepageidautiną) galimybę, kad A. Pojavis konkurse liks lentelės dugne — „Gerai Gerai & Miss Sheep“ ilgai bus minimi kaip tie, „kuriems tikriausiai būtų pasisekę geriau“.

Kas bus toliau — irgi mįslė. Galbūt Andrius keturis mėnesius „Something“ repetuos palėpėje. O galbūt šiuo metu jau yra prigriebtas sumanių vadybininkų ir greitai jį pamatysime „Žvaigždžių duetuose“ ar kitame panašiame šou — liežuviai įtikinėjimui jau galandami.

Aišku tik tai, kad dėl jo pasirodymo žodžių karai virs iki gegužės. Vieniems nepatiks frakas, kitiems — paskubomis atrankos finalui surasta balerina ir statistai, treti siūlys pasirūpinti pritariančiaisiais vokalistais ir taip pastiprinti dainą. Andrių plėšys į gabalus, bet ką jis pasirinks — tai jau tik jo reikalas.

Vaizdas ekrane bus esminė jo pasirodymo detalė. Labai norėčiau matyti jį, nufilmuotą nespalvotai, apsuptą penkių keistų personažų — kaip serialo „Tvin Piksas“ kūrėjo Davido Lyncho susapnuotą cirko direktorių, kuris truputį kelia nerimą. Jei Andrius į sceną eis vienas, gali pakakti vieno nufilmuoto bendro tos milžiniškos scenos plano, kad tai šį pasirodymą nuskandintų.

Andriaus sugebėjimą žvilgsniu kaustyti dėmesį, be jokios abejonės, reikia išmelžti iki paskutinio lašo. Režisieriai jau dabar turės pradėti sukti galvą dėl filmavimo planų. Bet svajonės — viena, o tikrovė, biudžetas ir galimybės — visai kas kita.

Sakantiems, kad lietuviai turi pagaliau surengti gerą, uždegantį, standartinį eurovizinį šou su fejerverkais ir dekoracijomis — tiesa yra tai, kad to tikriausiai niekada nebus.

„Turiu bičiulį, kurio fabriko metinė apyvarta — kaip visos Lietuvos biudžetas“, — truputį perdėdamas, bet gana taikliai Lietuvos eurovizinę problemą prieš keletą metų man įvardijo ukrainietės „Eurovizijos“ laimėtojos Ruslanos vadybininkas. „Gerai Gerai & Miss Sheep“ tikriausiai nebūtų galėję „Eurovizijoje“ pasistatyti tų dviejų ekranų su dainininkės vaizdo projekcija. Pagal dabar galiojančias nerašytas taisykles „Eurovizijos“ rengėjai būtų pasiūlę patys jas pagaminti ir išnuomoti lietuviams. Po keletą tūkstančių eurų už vieną. Vienam pasirodymui.

Kol neatsiras išprotėjęs turtuolis, nusprendęs pamėginti įmerkti pinigus į bandymą laimėti Lietuvai „Euroviziją“, tikriausiai ir bus toliau bandoma iššauti nestandartiniais variantais.

Andrius — vienas iš tokių. Finale, kuriame nebuvo nė vienos dainos, turinčios rimtą potencialą laimėti „Euroviziją“, jis sugebėjo įtikinti komisiją ir didelę dalį žiūrovų. Malmė? Ten jis galbūt nustebins, galbūt liks visiškai nesuprastas. Bet tokia rizika „Eurovizijoje“ lydi visus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.