2012-ieji Lietuvai atnešė naujų herojų ir naujų skandalų (I)

Besibaigiantys 2012 metai Lietuvai buvo spalvingi. Liejosi nuoširdus džiaugsmas, atradus naują tautos didvyrę, jaunąją plaukikę Rūtą Meilutytę, kurios dėka plaukimas šalyje tapo ne mažiau populiarus už krepšinį. Pulsavo aistros dėl Garliavos istorijos, FNTT skandalo ir šeimos koncepcijos. Lrytas.lt siūlo skaitytojams prisiminti ryškiausius, didžiausią atgarsį visuomenėje sukėlusius Lietuvos padangės įvykius, pasidžiaugti tuo, kas nutiko gero, ir pasimokyti iš to, kaip būti neturėjo.

Sausio 9 d. N. Venckienė siautėjo klinikoje.<br>N. Povilaitis
Sausio 9 d. N. Venckienė siautėjo klinikoje.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 30, 2012, 1:26 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:51 AM

Sausis

Sausio 4-5 d. audra nusiaubė pajūrį

Naujųjų metų pradžia į Lietuvos pajūrį atnešė niokojančią audrą. Ciklonas „Ulisas“ šalies pakrantę talžė stipriu 20-25 m/s, o gūsiuose – iki 31 m/s vėju. Stichija daug žalos padarė Palangai - smėliu užneštos Rąžės upelio žiotys, vanduo užliejo pajūrį, bangos ėmė skalauti kopagūbrį ties centrine gelbėjimo stotimi, buvusiu moterų paplūdimiu, Botanikos parku. Miesto meras Š. Vaitkus džiaugėsi bent jau tuo, kad pavasarį paplūdimiai buvo „maitinti“ smėliu, antraip audros pasekmės būtų buvusios kur kas skaudesnės.

Sausio 8 d. M.A.M.A. apdovanojimuose – E. Dragūno keiksmai

„Aš girdėjau, kaip Juozas Statkevičius sakė: „Bl... na... su stilium nedraugauju! Užtat mes draugaujame su savo gerbėjais, kurių mes turime va tiek! Ir niekas nežino, kiek mes jų turime!“ - tiesioginiame TV3 eteryje sušuko „Sel“ lyderis E. Dragūnas, atsiimdamas Metų grupės apdovanojimą. Incidentas paskatino diskusijas ne tik dėl atlikėjo elgesio, bet ir dėl pačių M.A.M.A. apdovanojimų ateities ir tiesioginio eterio reikalingumo.

Sausio 9 d. N. Venckienė siautėjo klinikoje

Naujieji metai atnešė naujų vingių ir į visos Lietuvos dėmesį prikausčiusią Garliavos istoriją. Pasibaigus moksleivių žiemos atostogoms, Garliavos šeimos klinikoje apsilankiusi Kauno apygardos teismo teisėja Neringa Venckienė reikalavo jos globojamai dukterėčiai išduoti pažymą, leisiančią pirmokei nelankyti mokyklos, o būti mokomai globėjos namuose.

Medikams pareiškus, kad mergaitė sveika, o namuose mokomi tik sunkūs ligoniai, kilo konfliktas. „N. Venckienės netenkino mūsų gydymo įstaigos atsakymas, ji rėkė, grasino, gąsdino, šmeižė, įžeidinėjo medicinos personalą, gydytojus. Liko kabinete, pasakė nesitrauksianti iš gydymo įstaigos tol, kol negaus to, ko jai reikia“, - sakė Garliavos šeimos klinikos vadovė Asta Šileikienė.

Į Garliavos šeimos kliniką raminti įsismarkavusios N. Venckienės net du kartus buvo kviesti policijos patruliai. Incidentas klinikoje teisėjai pasibaigė drausmine nuobauda.

Sausio 26 d. Tytuvėnų ansamblį nuniokojo gaisras

Tytuvėnų bažnyčioje ir vienuolyne, kurie laikomi vienu iš įspūdingiausių barokinių ansamblių Šiaurės Rytų Europoje, kilus didžiuliam gaisrui, išdegė apie 1 tūkst. kvadratinių metrų vienuolyno stogo, apdegė ir apanglėjo bažnyčios medžio stogo konstrukcijos. Gaisre pražuvo apie 30 muziejaus ekspozicijoje buvusių kultūros vertybių - liturginiai reikmenys, rūbai, paveikslai, bažnytinės knygos.

Sausio 27 d. Lietuva D. Rimšaitei užkirto kelią į olimpiadą

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto Generalinės asamblėjos sesija padėjo tašką skandalingoje Donatos Rimšaitės istorijoje. Lietuvoje išugdyta, bet į Rusiją pabėgusi penkiakovininkė ir jos užtarėjai posėdžio išvakarėse ėmėsi neregėto spaudimo bei gudrybių. D. Rimšaitė po daugiau nei metus trukusių pašaipų Lietuvos sporto atžvilgiu staiga pareiškė norinti viešai atsiprašyti Generalinės asamblėjos dalyvių.

Manevras nepavyko. Už tai, kad Rusijos pilietybę priėmusiai penkiakovininkei nebūtų leista Londono olimpinėse žaidynėse atstovauti Rusijai, LTOK Generalinės asamblėjos sesijoje balsavo 49 iš 57 balsavimo teisę turėjusių delegatų.

Vasaris

Vasario 3 d. įsisiūbavo FNTT skandalas

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktorius Vitalijus Gailius pripažino, kad buvo tikrinamas melo detektoriumi, tačiau detalių apie tai nenorėjo atskleisti. Tokia buvo vėliau kaip reikiant įsisiūbavusio ir ne vieno valdininko galvą nuritinusio skandalo pradžia.

FNTT vadovo ir jo pavaduotojo Vytauto Giržado tyrimą poligrafu inicijavo vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis. Vasario viduryje po ilgų stumdymųsi abiejų FNTT vadovų galvos vis dėlto buvo nuritintos. Į diskusijas dėl atleidimo įsitraukė ir Seimas, ir Vyriausybė, ir prezidentūra. Pradėjo aiškėti, kad skandalas susijęs su informacijos nutekinimu žurnalistams ir akcininkams apie banko „Snoras“ uždarymą.

Vasario 17 d. atidaryta paroda „Žmogaus kūnas“

Vilniaus prekybos centre „Panorama“ atidaryta daug šurmulio sukėlusi paroda „Žmogaus kūnas“ („The Human Body Exhibition“). Visi parodos eksponatai – mirę žmonės, kurių kūnai po mirties parodai paruošti specialiu būdu – plastinavimu.

Parodos kūrėjų tikslas – kaip įmanoma tiksliau parodyti žmonėms jų kūno sandarą, kaip jis funkcionuoja, skatinti rūpintis sveikata, atskleisti tikrąjį žmogaus kūno stebuklą. Nepaisant švietėjiškų tikslų, parodą prieštaringai įvertino ir Bažnyčios, ir vaikų teisių gynėjų atstovai.

Vasario 26 d. K. Prunskienę ištiko insultas

Didelio visuomenės dėmesio sulaukė nelaimė, ištikusi Lietuvos liaudies partijos pirmininkę Kazimierą Prunskienę, ką tik atšventusią 69-ąjį gimtadienį. Politikę ištiko insultas, rimtai ir ilgam sutrikdęs sveikatą.

Vasario 27 d. „Oskaruose“ - M. Hazanaviciaus triumfas

Lietuviškų šaknų turintis filmo „Artistas“ režisierius Michelis Hazanavicius už savo kūrinį susišlavė glėbį „Oskarų“. M. Hazanavičiaus režisuota juosta pretendavo į dešimt „Oskarų“ apdovanojimų, o laimėjo penkias statulėles - geriausio filmo, geriausio režisieriaus, geriausio aktoriaus, geriausios originalios muzikos ir geriausių kostiumų nominacijose.

Kovas

Kovo 3 d. į „Euroviziją“ deleguojamas D. Montvydas

Lietuvos televizijos didžiojoje studijoje po daugiau nei mėnesį trukusių varžybų paaiškėjo, kad „Eurovizijos“ dainų konkurse Lietuvai atstovaus ir komisiją, ir žiūrovus sužavėjęs Donatas Montvydas su daina „Love Is Blind“.

Kovo 11 d. dainininkas Mundis sumušė žmoną

Šeimyninis dainininko Edmundo Štengerio-Mundžio ir jo žmonos Violetos Štenger konfliktas visuomenėje įžiebė diskusijas apie smurtą šeimoje ir moterų padėtį. Smurtu Mundis pratrūko, kai žmona viešai prabilo apie jų gyvenimą ir skyrybas. Sutuoktinio sumušta moteris kreipėsi į policiją. Po net pusę metų trukusių ginčų rugsėjį teisėsauga priėmė sprendimą, kad kaltinimai Mundžiui – nepagrįsti. Buvusi jo sutuoktinė V. Štenger žadėjo ir toliau ieškoti teisybės.

Kovo 21 d. atsistatydino R. Palaitis

FNTT skandalas netilo ir kovą. Mėnesio viduryje prezidentė Dalia Grybauskaitė nusprendė netenkinti premjero Andriaus Kubiliaus prašymo atleisti vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį. Vis dėlto net ir toks valstybės vadovės akibrokštas nepadėjo jam išsaugoti posto. Kiek daugiau nei po savaitės ilgai spyriojęsis R. Palaitis įteikė premjerui atsistatydinimo pareiškimą.

Kovo 22 d. leista L. Stankūnaitės dukrą iš globėjos paimti prievarta

Kėdainių apylinkės teismas antstolei Sonatai Vaicekauskienei, vykdančiai teismo sprendimą 8 metų mergaitę grąžinti motinai L. Stankūnaitei, leido mergaitę iš jos globėjos Neringos Venckienės namų paimti prievarta. Teismas taip pat pažymėjo, kad prievarta gali būti naudojama ne prieš vaiką, o pašalinant kliūtis sprendimui įvykdyti. Taip pat konstatuota, kad paimant vaiką iš teisėjos N. Venckienės namų jų negina teisėjos neliečiamybė.

Kitą dieną antstolės bandymas įvykdyti teismo sprendimą baigėsi nesėkme, nepaisant to, kad buvo pasitelktos didelės policijos pajėgos. Seneliai pradėjo klykti, užgriuvo ant mergaitės, ant viršaus užvirto kiti giminaičiai, kilo susistumdymas. Vaiko teisių apsaugos specialistai pareikalavo nutraukti teismo sprendimo vykdymą, nes situacija Kedžių namuose tapo nevaldoma, vaikas buvo traumuojamas, patyrė fizinę bei emocinę grėsmes.

Kovo 25 d. - gaisras Kauno Baltų prospekte

Kaune, Baltų prospekte, naktį kilo didelis gaisras, per kurį nukentėjo 11 žmonių, vienas žuvo. Butą, kuriame vyko vakarėlis, padegė kerštaujantis septyniolikmetis.

„Buvo gautas pranešimas, kad dega septintajame aukšte esantis butas, kuriame kažką šventė didelė jaunuolių kompanija. Po kelių minučių atvykus ugniagesiams trys žmonės gelbėdamiesi jau buvo iššokę per balkoną, kiti laikėsi už turėklų, rankos degė. Buvo tokia situacija, kurios ugniagesiai Lietuvoje nematė daugiau nei dvidešimt metų“, - sakė ugniagesių atstovė.

Balandis

Balandžio 2 d. Ž. Balčiūnaitė prarado Europos čempionės titulą

Bėgikė Živilė Balčiūnaitė oficialiai prarado Europos čempionės titulą ir buvo įpareigota sugrąžinti aukso medalį ir visas premijas už pergalę 2010-ųjų žemyno pirmenybėse. Taip Lozanoje nusprendė Sporto arbitražo teismas (CAS), atmetęs Ž. Balčiūnaitės apeliaciją dėl Lietuvos lengvosios atletikos federacijos sprendimo diskvalifikuoti ją už Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos Antidopingo taisyklių pažeidimą. Po pergalingo maratono finišo Barselonoje atlikus dopingo testą Ž. Balčiūnaitės šlapimo mėginyje buvo rasta sintetinio steroido metabolitų. Galutinis ir neskundžiamas CAS sprendimas užbaigė daugiau kaip 17 mėnesių besitęsusią istoriją.

Balandžio 5 d. pradėta nagrinėti pedofilijos byla

Vilniaus 2-asis apylinkės teismas pradėjo nagrinėti vadinamąją Kauno pedofilijos bylą. Visuomenėje milžinišką atgarsį sukėlusią bylą buvo nuspręsta nagrinėti, netgi vieninteliam jos kaltinamajam Andriui Ūsui nebesant tarp gyvųjų. A. Ūso atstovais teisme įvardyti jo tėvai ir našlė Goda Sakalinskaitė-Ūsienė.

Bylos nagrinėjimas užtruko beveik 8 mėnesius. Galutinis taškas buvo padėtas tik lapkričio 30-ąją. Teismas nustatė, kad A. Ūsas nekaltas, o vienintelė vaiko įgyta seksualinė patirtis yra įgyta D. Kedžio namuose, įkyriai ir nekvalifikuotai klausinėjant ir filmuojant.

Balandžio 6 d. Kauno klinikinėje ligoninėje supainiojus vaistus mirė kūdikis

11 mėnesių mažylio Domo Drėzo mirtis sukrėtė ne tik artimuosius, bet ir visą Lietuvos visuomenę. Kūdikio širdis sustojo, kai Kauno klinikinės ligoninės Gastroenterologijos skyriuje jam buvo suleista mirtina kalio injekcija.

D. Drėzas buvo paguldytas į ligoninę įtariant gyvybei nepavojingą rotaviruso formą. Po lašelinės procedūros tėvai su berniuku jau tą pačią dieną planavo grįžti į namus. Tačiau slaugytoja vietoj gliukozės tirpalo mažyliui sušvirkštė kalio chlorido. Kaltieji nenubausti iki šiol.

Balandžio 9 d. „Mis Lietuva 2012“ tapo R. Vereniūtė

Klaipėdos „Švyturio arenoje“ vykusiame grožio konkurso „Mis Lietuva 2012“ finale ryškiausiai spindėjo 13 numeriu konkurse dalyvavusi Rasa Vereniūtė. 20 metų vilnietė pranoko 15 konkurenčių ir tapo gražiausia šalies mergina. Be to, ji iškovojo teisę atstovauti Lietuvai konkurse „Mis pasaulis 2012“, kuris vyko rugpjūtį Kinijoje.

Balandžio 24 d. Seime – diskusijos dėl šeimos ir santuokos

Seimas pritarė didelių diskusijų sukėlusiam ir visuomenę suskaldžiusiam Konstitucijos pataisos projektui, kad šeima kyla iš santuokos, taip pat iš motinystės ir tėvystės. Tačiau kai birželio 19 d. vyko balsavimas dėl pačios Konstitucijos pataisos, jai priimti pritrūko vieno balso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.