2012-ieji Lietuvai atnešė naujų herojų ir naujų skandalų (II)

Besibaigiantys 2012 metai Lietuvai buvo spalvingi. Liejosi nuoširdus džiaugsmas, atradus naują tautos didvyrę, jaunąją plaukikę Rūtą Meilutytę, kurios dėka plaukimas šalyje tapo ne mažiau populiarus už krepšinį. Pulsavo aistros dėl Garliavos istorijos, FNTT skandalo ir šeimos koncepcijos. Lrytas.lt siūlo skaitytojams prisiminti ryškiausius, didžiausią atgarsį visuomenėje sukėlusius Lietuvos padangės įvykius, pasidžiaugti tuo, kas nutiko gero, ir pasimokyti iš to, kaip būti neturėjo.

Rugpjūčio 21 d. Vilnių sudrebino pop muzikos žvaigždė Lady Gaga.<br>M. Kulbis
Rugpjūčio 21 d. Vilnių sudrebino pop muzikos žvaigždė Lady Gaga.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 31, 2012, 1:05 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:29 AM

Pirmoji dalis

Gegužė

Gegužės 9 d. sudegė Paštuvos (Kauno r.) šv. Barboros bažnyčia

Pražuvo joje buvusios meno vertybės, 4 paveikslai, įvertinti 75 tūkst. Lt. Spalio pradžioje toks pat likimas ištiko kitą medinę bažnyčią Kauno rajone – Kulautuvos. Paaiškėjo, jog bažnyčias padeginėjo psichikos problemų turintis Raudondvario (Kauno r.) gyventojas Darius Burneikis.

Gegužės 10 d. į teismą kreipėsi Vievio paukštyno kreditoriai

Vievio paukštyno kreditoriai teigė, kad su Kauno milijonieriaus Tautvydo Barščio bendrove „Kauno grūdai“ susiję asmenys galimai grobstė paukštyno turtą. Vievio paukštyną įsigijo kitas Kauno milijonierius, Visvaldas Matijošaitis.

Gegužės 13 d. „Lietuvos ryto“ jaunimo ekipa tapo Europos čempionais

Europos jaunimo turnyre, kuris vyko Stambule (Turkija), „Lietuvos ryto“ krepšininkai iškovojo čempionų titulus. Jie įveikė aikštės šeimininkus, Turkijos ekipą „Fenerbahce“ santykiu 88:70.

Gegužės 14 d. iškilmingai pažymėtas R. Kalantos susideginimo 40-metis

Visą savaitę Lietuvoje vyko renginiai, skirti paminėti 1972-ųjų įvykius Kaune. Tų metų gegužės 14-ąją Kaune, Muzikinio teatro sodelyje, protestuodamas prieš Lietuvos okupaciją, susidegino moksleivis Romas Kalanta. Kaune kilo maištas, kurį nuslopino milicija ir SSRS okupacinė kariuomenė.

Gegužės 17 d. Garliavos drama pasiekė aukščiausią tašką: L. Stankūnaitei jėga grąžinta dukra

Apie 6 val. ryto 240 policijos pareigūnų apsupo Kedžių ir Venckų namus Garliavoje (Kauno r.). Į Laimutės Kedienės ir Vytauto Kedžio namus, lydimi policininkų, įėjo Laimutė Stankūnaitė, jos advokatas Gintaras Černiauskas, antstolė S. Vaicekauskienė, Vaikų teisių apsaugos tarnybos atstovės.

Iš Kauno apygardos teisėjos Neringos Venckienės buvo pareikalauta, kad ji vykdytų Kėdainių rajono teismo sprendimą ir grąžintų savo brolio Drąsiaus Kedžio mažametę dukrą motinai Laimutei Stankūnaitei. N. Venckienė nepakluso reikalavimams, mergaitė buvo paimta jėga. Kambaryje buvę N. Venckienė, jos tėvai L. Ir V. Kedžiai bei mažametės teta Audronė Skučienė pasipriešino policijos pareigūnams, todėl buvo sutramdyti jėga.

N. Venckienė puolė mušti policininką, jai už tai iškelta baudžiamoji byla.

Valstybės saugoma L. Stankūnaitė su dukra išvežtos į slaptą butą. Advokatas telefonu nufilmavo sceną, rodančią, jog mergaitė greitai atsigavo, mielai bendravo su motina. Gegužės 18 dieną Vilniuje, S. Daukanto aikštėje rinkosi dviejų žmonių nužudymu įtariamo D. Kedžio garbintojai, protestuoti prieš mažametės grąžinimą L. Stankūnaitei. „Violetiniai“ buvo ir tebėra įsitikinę, jog L. Stankūnaitė pardavinėjo savo dukrą pedofilams.

Vilniaus miesto savivaldybė nedavė leidimo „violetiniams“ įsikurti S. Daukanto aikštėje ilgam laikui, su palapinėmis, kaip jie planavo.

Birželis

Birželio 8 d. paskelbtas nuosprendis apsivogusiai dainininkei I. Jurgelevičiūtei

Televizijos projekto metu vagiliavusiai dainininkei Irmai Jurgelevičiūtei teismas skyrė 11 tūkst. 50 Lt. baudą. Teismo metu nustatyta, jog I. Jurgelevičiūtė pavogė šokėjos Violetos Burneikienės kvepalus, pedagogės, Seimo nario Kęstučio Daukšio žmonos Eiridos Daukšienės ir aktorės Inetos Stasiulytės kosmetikos priemones.

I.Jurgelevičiūtė buvo įtariama iš viso 15 vagysčių, bet įrodyti pavyko tik tris.

Birželio 12 d. įvyko pirmas, skandalu pasibaigęs „Snoro“ kreditorių susirinkimas

Bankrutavusio banko „Snoras“ kreditorių susirinkimas vyko Vilniaus „Siemens“ arenoje. Susirinkę keli tūkstančiai kreditorių pakilo iš vietų ir garsiai piktinosi paaiškėjus, jog Kreditorių komiteto sudėtis nulemta iš anksto, pagal valstybinės įmonės „Indėlių ir investicijos draudimas“ parengtą scenarijų. Tramdyti neramumų „Snoro“ bankroto administratorius Neilas Cooperis iškvietė apsaugininkus.

Bendra „Snoro“ kreditorių reikalaujama suma siekia 6, 3 mlrd. Lt. Šio reikalavimo 60 proc. priklauso valstybinei įmonei „Indėlių ir investicijų draudimas“

Birželio 13 – kraupi nelaimė Alsėdžiuose (Plungės r.), nuskendo 5 metų berniukas ir jį gelbėjusi motina

Birželio 13 d., ketvirtadienį po pietų į Alsėdžių tvenkinį netyčia įkrito 5 metų Rimvydas Grigutis. Jo puolė gelbėti motina, 30 metų Natalija Grigutienė. Moteris nemokėjo plaukti. Prie tvenkinio buvo daug žmonių, bet padėti jie nespėjo. Nuskendo abu – ir motina, ir sūnus.

Birželio 21 d. Seimo dauguma balsavo už naujos Visagino atominės elektrinės (VAE) statybą

Seimas 70 balsų dauguma pritarė VAE statybai. Naują jėgainę turėtų statyti japonų kompanija „Hitachi“. Prieš pasisakė anuomet opozicijoje buvę socialdemokratai, „tvarkiečiai“ ir dalis valdančiojoje koalicijoje su konservatoriais buvusių liberalų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pritarė Seimo sprendimui, pavadindama jį svarbiu žingsniu energetinės nepriklausomybės link.

Birželio 26 d. iš Kauno apygardos teisėjos N. Venckienės atimta teisinė neliečiamybė

Seimas 73 balsais „už“, 20 „prieš“ ir 9 susilaikius atėmė teisinę neliečiamybę iš Kauno apygardos teisėjos Neringos Venckienės. Prokurorai jai yra pareiškę įtarimus pagal 6 BK straipsnius. Buvusi teisėja kaltinama pasipriešinimu policijos pareigūnams, teismo nutarties nevykdymu, piktnaudžiavimu globėjos teisėmis ir kitais nusikaltimais.

N. Venckienė iš Seimo tribūnos pareiškė dalyvausianti Seimo rinkimuose ir tikino, jog į Seimą su ja pateks apie 30-40 „Drąsos kelio“ partijos sąrašo narių. Bet pagal šios partijos sąrašą rudenį vykusiuose Seimo rinkimuose mandatus gavo 7 „violetiniai“.

Liepa

Liepos 12-17 dienomis vyko Pasaulio lietuvių jaunimo suvažiavimas

Tūkstančiai jaunuolių iš Lietuvos ir dar 30 šalių susirinko Visuomenės harmonizavimo parke Prienų rajone. Su jaunimu bendravo kadenciją baigęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, prezidentė Dalia Grybauskaitė, premjeras Andrius Kubilius, kiti žymūs verslo, kultūros žmonės. Daugiausiai buvo aptariamos jaunimo lavinimosi, karjeros perspektyvos, emigracijos problemos.

Liepos 16 d. paskelbtas nuosprendis Kauno „auksinio tualeto“ byloje

Byla tęsėsi du metus, 5 aukšto rango Kauno miesto savivaldybės valdininkai buvo kaltinami savivaldybės turto švaistymu, dokumentų klastojimu ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi.

Tualetas prie Kauno pilies, paprastas 17 kvadratinių metrų jūrinis konteineris buvo pastatytas 2008 metais, už jį Kauno miesto savivaldybė sumokėjo 527 tūkst. Lt.

Kauno apygardos teismas keturiems valdininkams skyrė metų, vienam – pusės metų laisvės atėmimo bausmę.

Liepos 22 d. jaunieji krepšininkai Lietuvai iškovojo čempionato auksą

Slovėnijoje vykusį Europos jaunimo (iki 20 metų) čempionatą laimėjo Lietuvos jaunuolių ekipa. Jie įveikė prancūzus 50:49.

Liepos 30 d. Lietuvos sporto istorijoje sužibo auksinė R. Meilutytės žvaigždė

Londono olimpiadoje 15-metė plaukikė Rūta Meilutytė Lietuvai iškovojo auksinį medalį, plaukdama 100 metrų krūtine. Iki tol plačiajai visuomenei nežinoma paauglė tapo viena populiariausių asmenybių šalyje, išgarsinusi Lietuvos vardą sporto pasaulyje. Visuomenę sujaudino ir „Lietuvos ryto“ atskleisti dramatiški čempionės biografijos faktai.

Rugpjūčio 5 – 12 d. Londono olimpiadoje lijo lietuviškas medalių lietus

Rugpjūčio 8 d. Aleksandras Kazakevičius Londono olimpinėse žaidynėse iškovojo bronzos medalį graikų-romėnų klasikinėse imtynėse svorio kategorijoje iki 74 kg.

Rugpjūčio 10 d. sėkmė nusišypsojo ir 20-mečiui boksininkui Evaldui Petrauskui, jis pelnė bronzą. 11 d. baidarių ir kanojų irklavimo varžybose sidabrą pelnė Jevgenijus Šuklinas. Rugpjūčio 12 d. iškovotas antras aukso medalis – Londono olimpiados čempione tapo penkiakovininkė Laura Asadauskaitė.

Rugpjūčio 14 d. mirė žymus lietuvių skulptorius Stanislovas Kuzma

S. Kuzmą ilgus metus kankino širdies liga. Skulptorius mirė sulaukęs 65 metų. Jo žymiausi kūriniai: Nacionalinį dramos teatrą puošiantis skulptūrinis ansamblis „Mūzų šventė“, paminklas laisvės kovotojams „Pieta“ Antakalnio kapinėse, jis taip pat atkūrė sovietų okupacijos laikais sunaikintas Arkikatedros skulptūras.

Rugpjūčio 21 d. Vilnių sudrebino pop muzikos žvaigždė Lady Gaga

Į koncertą Vilniaus Vingio parke susirinko apie 20 tūkst. žiūrovų, popso atlikėjos Lady Gaga gerbėjų. Jai buvo parengta 79 metrų pločio scena, koncerto aparatūrą ir kitus reikmenis atvežė 55 vilkikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.