A. Butkevičius kratosi partijos sveikinime pavaizduotos Briuselio eglės

Penktadienį Lietuvos socialdemokratų partija išplatino naujametinį sveikinimą Lietuvos žmonėms, kuriame primenama, kad ateinančiais metais Lietuvai teks garbė pirmininkauti Europos Sąjungai. Tarsi pabrėžiant šį faktą, sveikinime pavaizduota konstrukcija, primenanti skandalingai pagarsėjusią ES sostinėje Briuselyje pastatytą eglutę.

Socialdemokratų sveikinime pavaizduota konstrukcija, primenanti skandalingai pagarsėjusią ES sostinėje Briuselyje pastatytą eglutę.<br>Facebook
Socialdemokratų sveikinime pavaizduota konstrukcija, primenanti skandalingai pagarsėjusią ES sostinėje Briuselyje pastatytą eglutę.<br>Facebook
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Dec 31, 2012, 1:51 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:29 AM

„Naujuosius Metus pasitikime kartu kurdami teisingą ir solidarią visuomenę, kurioje svarbus kiekvienas pilietis. Tegu mūsų šalis būna šiltais ir saugiais namais šeimininkui ir svečiui, kraštu, kur žmonės nėra persekiojami ir diskriminuojami dėl savo pažiūrų ar prigimties“, - rašoma sveikinime šalia skandalingai pagarsėjusios eglutės, daug kam pasaulyje tapusios groteskišku Europos keliaklupsčiavimo prieš atvykėlius musulmonus simboliu.

Primename, kad vietoj tradicinės kalėdinės eglės Briuselyje pastatyta keista konstrukcija paskatino kalbas, jog taip buvo padaryta siekiant neįžeisti mieste gyvenančių musulmonų bendruomenės jausmų.

Iškreiptas svetingumo supratimas, dėl svečio atsisakant to, kas sava, sulaukė didelės kritikos.

Ar valdančiosios partijos sveikinimas, pasirašytas jos pirmininko, reiškia, kad Lietuva, kitais metais pirmininkausianti ES, laikysis tokios pat groteskiškos linijos?

Socialdemokratų partijos pirmininkas, premjeras Algirdas Butkevičius lrytas.lt sakėsi dar nematęs jo vardu pasirašyto sveikinimo ir nežinantis, kas ant jo pavaizduota. „Aš susipažinęs tik su kalėdiniu sveikinimu, kuriam buvau pritaręs, - sakė premjeras. - O naujametinio sveikinimo netgi teksto nemačiau“.

Paklaustas, kaip Europos sąjungai, kuriai Lietuva kitąmet pirmininkaus, derėtų elgtis su į ją plūstančiais ir savo vertybes bandančiais primesti musulmonais, A. Butkevičius sakė: „Aš augintas katalikiškoje šeimoje, ir mano vertybės šituo klausimu yra labai aiškios. Jos viešai deklaruotos ne vieną kartą“.

A. Butkevičiaus manymu, įtaikauti „svečiams“, dėl šventos ramybės atsisakant savų vertybių, o jiems leidžiant netrukdomai puoselėti savas, nėra tinkamas būdas spręsti kultūrinio konflikto problemą. Tradicinės eglutės į „neutralias“ svečių jausmų nežeidžiančias briuseliškas konstrukcijas premjeras neiškeistų.

„Mes kaip Lietuva turime savo papročius, savo vertybes, ir jokių dirbtinumų, išimčių ar susitaikymų negali būti, - sakė socialdemokratas. - Mūsų šalyje nusistovėjusios senos tradicijos. Jos turi būti puoselėjamos, vertinamos ir gerbiamos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.