Ekskursijos į Lietuvos kalėjimus sudomino šimtus žmonių

Nuo rugsėjo mėnesio pradėjus

Žmogaus teisių bei saugumo užtikrinimo tikslais ekskursijų dalyviai negali išvysti įstaigose kalinčių asmenų.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Žmogaus teisių bei saugumo užtikrinimo tikslais ekskursijų dalyviai negali išvysti įstaigose kalinčių asmenų.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 31, 2012, 3:04 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:21 AM

Didžiausio susidomėjimo sulaukė Vilniuje įsikūręs Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas. Šią seniausią Lietuvos įkalinimo įstaigą per tris mėnesius aplankė pustrečio šimto asmenų.

Šiaulių tardymo izoliatorių aplankė beveik 200 svečių, o Kauno tardymo izoliatoriuje norinčių apsilankyti smalsuolių buvo apie 100.

Jauniausias tokios ekskursijos dalyvis – 16-metis, vyriausias – sulaukęs 65 metų.

Pusantros valandos trunkančios ekskursijos metu lankytojai sužino, kaip veikia įkalinimo įstaiga, kiek ir kokiomis sąlygomis jose laikoma nuteistųjų, kaip dirbama su nuteistais asmenimis siekiant juos perauklėti, kokia yra pareigūnų darbo rutina ir iššūkiai, parodytos įkalinimo įstaigos patalpos ir kt.

Lankytojai taip pat gali susipažinti su nuteistųjų kūrybos darbais, eksponatais, iliustruojančiais, kaip išradingai į įstaigas bandoma įnešti draudžiamus daiktus.

Žmogaus teisių bei saugumo užtikrinimo tikslais ekskursijų dalyviai negali išvysti įstaigose kalinčių asmenų.

Visiems ekskursijų dalyviams buvo išdalytos anoniminės anketos, kuriose jie galėjo surašyti savo patirtus įspūdžius. Daugelis apsilankiusiųjų Kauno tardymo izoliatoriuje teigė, kad gyvenimo sąlygos įkalinimo įstaigose yra daug geresnės negu tikėjosi, kai kurie žmonės parašė, jog už grotų gyventi geriau negu bendrabutyje.

Į klausimą, kodėl nusprendė dalyvauti tokioje ekskursijoje, dauguma atsakė, jog įkalinimo įstaigose lankosi dėl kalinčių artimų asmenų, kiti nurodė, kad norėjo susipažinti su kalinčiųjų dienotvarke, jų užimtumu ar vedami smalsumo.

Iš viso Lietuvoje veikia dešimt pataisos namų ir tardymo izoliatorių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.