Konservatoriai tyliai džiaugiasi premjerą iškoneveikusio A. Ramanausko-Greitai išsišokimu

„Durniais“ ir idiotais premjerą Algirdą Butkevičių ir BNS vadovą Artūrą Račą išvadinęs Algis Ramanauskas-Greitai moralinio pasmerkimo iš konservatorių partijos, kuriai jis priklauso, nesulaukė. „Juodojo“ humoro padorumo ribas peržengusio pramogų pasaulio veikėjo frazės, net tokios kaip „apsivaflinusio tarantulo įniršis“, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vadams neatrodė tokios neetiškos, kad A. Ramanauskas-Greitai būtų svarstomas partijos etikos komisijoje.

A. Ramanauskas-Greitai socialiniame tinkle švaistėsi premjerą A. Butkevičių įžeidžiančiais žodžiais.<br>V. Balkūnas.
A. Ramanauskas-Greitai socialiniame tinkle švaistėsi premjerą A. Butkevičių įžeidžiančiais žodžiais.<br>V. Balkūnas.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jan 3, 2013, 10:53 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:58 AM

Socialiniame tinkle „Facebook“ A. Ramanauskas premjerui Algirdui Butkevičiui suteikė „Metų idioto“ titulą, BNS vadovą Artūrą Račą išvadino „Metų „durniumi“. TS-LKD lyderis Andrius Kubilius savo partiečio pasisakymus socialiniame tinkle laiko esant asmenine nuomone. Įtakingas konservatorių politikas Mantas Adomėnas atkreipė dėmesį, kad niekas nereagavo, kai A. Račas viešojoje erdvėje esą koneveikė konservatorius, katalikiškų pažiūrų reiškėjus.  

„Kažkodėl niekas neatkreipė dėmesio, kai A. Račas viešojoje erdvėje niekino, tyčiojosi iš dešiniųjų politikų, krikščioniškų pažiūrų žmonių. Dabar įniršo pats gavęs per nosį, kai buvo pacituotas, įsižeidė. Asmeninį A. Ramanausko pasisakymą socialiniame tinkle jis paskelbė kaip viešą, objektyvią informaciją. Tai irgi buvo žaidimas į vienus vartus“, – tvirtino M. Adomėnas.

Buvęs premjeras nekomentavo

Konservatorių partijos lyderis A. Kubilius, paklaustas, kaip vertina ne itin etišką savo partiečio pasisakymą apie socialdemokratų premjerą, buvo nekalbus.

„Nemanau, kad čia yra ką komentuoti. Buvo pareikšta asmeninė nuomonė privačiame tinklalapyje“, – portalui lrytas.lt sakė A. Kubilius.

Tiesa, patys konservatoriai tiksliai nežino, ar 2004 m. į TS-LKD įstojęs A. Ramanauskas yra tikrasis partijos narys.

„Jis buvo sustabdęs savo įgaliojimus partijoje. Dabar negaliu tiksliai pasakyti, koks jo statusas – narys jis ar ne“, – abejojo M. Adomėnas.

Pats A. Ramanauskas portalui lrytas.lt tvirtino esantis visateisis TS-LKD narys.

Išvadino „durniais“ ir beždžionėmis 

Socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje šou verslo ir visuomenės veikėjas, televizijos kanalo TV3 veidas A. Ramanauskas-Greitai paskelbė „Metų šūdus“ – „ryškiausias 2012-ųjų beždžiones“. Premjerui A. Butkevičiui buvo skirtas „Metų idioto“ titulas.

Pramogų pasaulio atstovas išjuokė A. Butkevičiaus pasisakymą, esą Laisvosios rinkos institutas Lietuvoje užsiima valstybei ir jos žmonėms net kenksmingais veiksmais. Pavyzdžiui, jie sako, kad jeigu įmonė nesugeba dirbti, tegul ji bankrutuoja. Už tai A. Butkevičius pavadintas „didžiausiu visų laikų ekonomikos genijumi“, pažerta įžeidžių epitetų.

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) dėl A. Ramanausko-Greitai kreipėsi į Žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją (ŽLEK), Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą ir TV3 televizijos vadovybę.

ŽLEK pirmininkas Linas Slušnys atsakė, kad komisija nevertina pasisakymų socialiniuose tinkluose - socialiniai tinklai, priešingai nei asmeniniai tinklalapiai (blogai), nėra pripažinti visuomenės informavimo priemone.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba, gavusi skundą, ketina peržiūrėti A. Ramanausko-Greitai įrašą ir spręsti, ar medžiagą perduoti vertinti ekspertams.

Neapykantos seilės virs krauju?

Portalo lrytas.lt paklaustas, ar A. Ramanausko-Greitai išsišokimą „Facebook" galima vertinti kaip naują „juodųjų technologijų“ išraišką, viešųjų ryšių specialistas Tomas Staniulis atsakė:

„Socialiniai tinklai yra riboto naudojimo erdvė. Bet prie profilio prisijungusi draugų grupė platina tekstą iki tol, kol jis pasiekia žiniasklaidos erdvę, informacija tampa vieša. Šiaip jau man chamiški A. Ramanausko-Greitai paistalai neatrodo esantys suplanuotas, kažkieno užsakytas puolimas prieš premjerą ar jo partiją. Tai veikiau grupės draugų išpuolis, paskvilis, surašytas pagiringos galvos.“

Tačiau viešųjų ryšių specialistas atkreipė dėmesį į šmeižtą platinančių, neapykantą kurstančių socialinių tinklų pavojų.

„Jeigu šiandien „Facebook“ be jokių moralinių skrupulų galima dergti žmones, kas bus rytoj? Tikros muštynės? Juk trykštančios neapykantos seilės greitai gali virsti krauju, kaip rodo istorija“, – kalbėjo T. Staniulis.

Sukūrė „atmatų“ tinklalapį

A. Ramanauskas-Greitai daug riebiau nei premjerą A. Butkevičių iškoneveikė naujienų agentūros BNS vadovą A. Račą, jam skyrė abejotinos garbės „Metų „durniaus“ titulą.

TV laidų vedėjas A. Račą pavadino asmeniu be humoro ir abstraktaus mąstymo, bet „su pasiutusiai šaunia bekalniere Juliaus Janonio „fūfaike“ ir apvaflinto tarantulo neapykanta“. A. Račui primenamas Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos sprendimas, pagal kurį jis savo asmeniniame tinklapyje pažeidė etiką, jo ginčai su žurnalistais.  

Savo asmeniniame tinklapyje A. Račas greitai reagavo į išpuolį, pareiškė, kad A. Ramanauskas-Greitai pridergė visą viešąją erdvę, ir pradėjo skelbti „srutų duobės gyventojų“ – atmatų – sąrašą. Į jį A. Račas virtualioje erdvėje „sumetė“ visus, kurie „Facebook“ spaudė „patinka“ arba dalijosi skandalinguoju A. Ramanausko-Greitai įrašu.

BNS vadovas teigė, kad sąrašas nuolat bus pildomas – į jį pateks tie, kurie dalyvaus A. Ramanausko-Greitai vedamose ir kitose TV3 laidose. „Atmatų sąraše“ gali atsidurti ir tie, kurie bendraus su paskelbusiais A. Ramanausko-Greitai įrašą savo „Facebook“ profiliuose.

Į „atmatų duobės“ sąrašo žaidimą jau įsitraukė interneto naršytojai. Buvo sukurtas tinklalapis saracas.lt, į kurį siūloma įsirašyti patiems, nelaukiant A. Račo verdikto.

„Facebook“ jau kuriamas A. Račo konfliktą su A. Ramanausku pašiepiantis žodynas.

Keletas „naujadarų“ pavyzdžių:

račyti - koneveikti, račinėti - kabinėtis, sąračas - gėdos lenta, išračas - skundas, paračtės - iš blogų trinami straipsniai, račtinė - BNS, račalas - nebrangus alkoholinis gėrimas, rača - pilnatis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.