Ministerijų postų dalybos - azartiškas žaidimas

Valdančiųjų partijų, politinių lyderių ar verslo grupių interesai – būtent iš tokio molio lipdomos naujosios ministerijų viršūnėlės.

Teigiama, kad tiek prie J.Kumpienės, tiek prie Ž.Pacevičiaus karjeros prisidėjo rūpestinga prezidentės ranka.<br>V. Balkūnas
Teigiama, kad tiek prie J.Kumpienės, tiek prie Ž.Pacevičiaus karjeros prisidėjo rūpestinga prezidentės ranka.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris ("Lietuvos rytas")

Jan 4, 2013, 10:59 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:48 AM

Naujoji valdžia ministerijų vadovybę – patarėjų ir viceministrų komandas – gali formuoti ne trumpiau nei pačią Vyriausybę. Juk ne juokas – teisingai padalyti šiltas kėdes.

Savo žaidimą šiose dalybose, regis, žaidžia netgi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Politikos užkulisiuose netyla kalbos, kad naująją valdžią šalies vadovė prispaudė kai kuriuose postuose priglausti aukštus valdininkus.

Tai kelia aistrų ir pavydo verpetus pačioje valdančiojoje daugumoje.

Kas lemia pasirinkimą?

Ne vienos ministerijos viršūnėje dar žioji skylės. Pavyzdžiui, ūkio ministrė Birutė Vėsaitė dar neturi nė vieno viceministro.

Valdančiosios daugumos atstovai aiškina, kad dauguma ministrų jau yra pasirinkę visus kandidatus į savo komandas, tačiau juos dar sijoja specialiosios tarnybos, pirmiausia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Vis dėlto akivaizdu, kad vieni pagrindinių kriterijų, pagal kuriuos buvo renkami asmenys į aukštus postus, – arba glaudžios sąsajos su kuria nors valdančiąja partija, arba asmeniniai ryšiai su aukštais politikais.

Antai sveikatos apsaugos ministru tapęs socialdemokratas Vytenis Andriukaitis, kuris, jo bendražygių tikinimu, pats prašė D. Grybauskaitės paramos skiriant jį į šį postą, patarėjos vietą patikėjo ne tik buvusiai savo padėjėjai parlamente Ingai Preikšienei, bet ir buvusiai sveikatos apsaugos viceministrei Janinai Kumpienei.

Pastaroji pareigūnė praėjusią kadenciją buvo laikoma tiesiogine D. Grybauskaitės statytine šioje ministerijoje. Dar vienas tęstinumas – V.Andriukaičio patarėja taip pat tapo kita buvusi viceministrė, liberalcentristų atstovė Nora Ribokienė.

Egzistuoja interesų zonos

Viceministrų postuose išsilaikė ir buvusios D. Grybauskaitės darbovietės – Finansų ministerijos – viceministrai Aloyzas Vitkauskas ir Edmundas Žilevičius, pradėję dirbti nuo praėjusių prezidento rinkimų.

Dar vienas į finansų viceministro kėdę po prezidento rinkimų sėdęs valdininkas Rolandas Kriščiūnas dabar tapo užsienio reikalų viceministru.

Tai, kad išskirtinių šalies vadovės interesų zona yra ir Užsienio reikalų ministerija, dabartinis premjeras Algirdas Butkevičius yra pripažinęs net viešai.

Dešiniosios opozicijos atstovai tvirtina, jog naujasis vidaus reikalų viceministras, buvęs STT vadovas Žimantas Pacevičius šį postą gavo už tai, kad jį priglobė socialdemokratai.

Bet kai kurie valdantieji užkulisiuose aiškina, kad Ž. Pacevičius yra būtent D. Grybauskaitės globotinis.

„Tvarkiečių”, gavusių šią ministeriją, atstovai tyliai niršta ant savo bendražygio ministro Dailio Barakausko – esą jis per minkštas ir viską atiduotų už gerus santykius su prezidente.

Tvirtinama, kad parenkant vidaus reikalų viceministrus prezidentė net nurungė socialdemokratus, siūliusius į šį postą buvusį Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadą generolą Saulių Stripeiką.

Tiesa, ėmė sklandyti kalbos, jog ant Ž.Pacevičiaus šešėlį gali mesti slapta saugumo informacija.

Tuo metu dalis valdančiųjų nepatenkinti, kad „darbiečių” valdomos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministro kėdėje liko nuo 2011 metų čia sėdėjęs Audrius Bitinas.

Kur pažvelgsi – saviškiai

Vis dėlto daugelį kitų viceministrų ir ypač ministrų patarėjų kėdžių užėmė ištikimi valdančiųjų partijų nariai.

O kai kuriose ministerijose tos kėdės buvo dalijamos būtent valdančiosios koalicijos partnerių susitarimų dėl įtakos zonų ar proporcijų principu.

Pavyzdžiui, minėto aplinkos ministro D. Barakausko patarėjais tapo buvusi aukšta sostinės policijos pareigūnė Liucija Borusevičienė ir buvusio Seimo nario Juozo Raistenskio sūnus verslininkas Ervinas Raistenskis.

„Tvarkiečių” valdomoje Aplinkos ministerijoje viceministrais paskirti į Seimą nepatekę šios partijos kandidatai rinkimuose Almantas Petkus ir Daiva Matonienė, taip pat socialdemokratų atstovas Linas Jonauskas.

Kairieji į kitų partijų valdomų ministerijų viceministrų postus delegavo ir daugiau savo patikimų atstovų.

Vienas jų, Faustas Latėnas, netgi buvo atšauktas iš Maskvos ir įdarbintas Kultūros ministerijoje.

Ką jau kalbėti apie socialdemokratams tekusių svarbių ministerijų viršūnes.

Pirmuoju krašto apsaugos viceministru tapo senas partijos kareivis Antanas Valys, o ūkio ministrė B. Vėsaitė savo patarėjos postu pamalonino buvusią Seimo narę Viliją Vertelienę.

Iš rajono – į pačias viršūnes

Negalėtų skųstis postais ir vos vieną – energetikos ministro – portfelį gavusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA).

Ši partija savo atstovą iš Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Vladislavą Kondratovičių delegavo į susisiekimo viceministro postą, LLRA veikėjas iš Vilniaus miesto savivaldybės Edvardas Trusevičius tapo kultūros viceministru, energetikos viceministre tapo, žinoma, LLRA atstovė iš Vilniaus rajono savivaldybės Renata Cytacka.

R. Cytacka ir E. Trusevičius – pasižymėję LLRA kovos su „lietuvių priespauda” ir tautinių mažumų švietimą reglamentuojančiais įstatymais fronte.

R. Cytacka net buvo sukėlusi viešą skandalą, kai demonstratyviai ant savo namo pakabino lentelę su lenkišku gatvės pavadinimu.

Įkandin energetiko – šleifas

Praeities šleifas į Energetikos ministeriją atsivijo ir „darbiečių” viceministru pasiūlytą Algimantą Zarembą. Jis – Vilniaus savivaldybės tarybos narys ir dirbo bendrovėje „Vilniaus energija”.

Maždaug prieš metus Vyriausioji tarnybinės etikos komisija ir pačios savivaldybės etikos sargai pripažino A. Zarembą supainiojus interesus, kai jis sostinės taryboje nenusišalino nuo „Vilniaus energijai” svarbaus balsavimo.

Energetikos ministerija suskubo pranešti, kad jokios tarnybos neturėjo priekaištų A. Zarembai, be to, viceministro ir tarybos nario pareigos teisine prasme esą nesusijusios tiek, kad šis sostinėje nusižengęs asmuo negalėtų eiti aukštesnių pareigų.

Be to, ministerija patikino, jog A. Zaremba tikrai nusišalins nuo sprendimų, kurie galės jam sukelti interesų konfliktą.

Socialdemokratų lyderis premjeras A. Butkevičius viešai pareiškė, jog energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius turėtų išsiaiškinti A. Zarembos istoriją, tačiau čia pat gyrė pastarąjį kaip gerą specialistą.

Kompetentingu energetiku A. Zarembą pavadino ir J. Neverovičius, leidęs suprasti, jog jam toks viceministras tinka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.