Sausio 13-osios didvyriams atminti - Šiaulių auksarankio kūrinys

1991-ųjų sausį nuo galimo sovietų kariškių įsiveržimo Sitkūnų radijo stoties saugoti vykęs šiaulietis 74 metų Pranas Ramanauskas įvykdė tada sau ir draugams duotą priesaką – sukurti kažką prasmingo, kas įamžintų laisvę apgynusius didvyrius.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jan 4, 2013, 3:59 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:36 AM

Šiaulių universiteto ūkio dalies darbininku dirbęs P. Ramanauskas iš nerūdijančio plieno, bronzos ir žalvario sukūrė simbolinę kompoziciją, kurią pavadino „Sausio 13-osios herbu“.

„Sausio 13-ąją gindami laisvę žuvo 14 žmonių, beveik tūkstantis buvo sužalota. Pamaniau, kad turiu padaryti ką nors, kas įprasmintų jų didvyriškumą“, - portalui lrytas.lt sakė P. Ramanauskas.

Ne vienerius metus brandintą idėją šiaulietis realizavo jau išėjęs į pensiją.

„Kai kurias šio herbo detales pagaminau jau anksčiau, tačiau jas buvau nukišęs į skrynią. Galutinai apsisprendęs šį herbą sukūriau per pusantros savaitės.

Kalavijas buvo pagrindinis Vytauto Didžiojo karių ginklas, kardą seginčius karius per karinius paradus dar galima išvysti ir šiandien. Paradoksalu, tačiau apginti laivę simbolizuojančią trispalvę mūsų žmonėms pavyko be ginklų“, - atskirų savo kūrinio detalių prasmę paaiškino auksarankis.

Apie 1500 litų įvertintą „Sausio 13-osios herbą“ P. Ramanauskas sakė nedvejodamas padovanotų prezidentei Daliai Grybauskaitei.

„Jei turėčiau pinigų, tai šį kūrinį dar labiau patobulinčiau, įtaisyčiau į jį prietaisą, kad vidurdienį grotų Lietuvos himną, o į Gedimino stulpų vamzdžius įmontuočiau prožektorius. Iš vieno stulpo sklistų geltona, iš kito – žalia, o iš trečio – raudona šviesa.

Pastačius keliolika kartų už dabartinį „Sausio 13-osios herbą“ didesnę kompoziciją į Gedimino stulpus būtų galima įmontuoti tokius galingus prožektorius, kad juos pastebėtų ir per Lietuvą skrendančių lėktuvų keleiviai, kad stiuardesės jiems galėtų paaiškinti, jog jie skrenda per didvyrių žemę“, - mintimis dalijosi P. Ramanauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.