Trys karaliai paskelbė švenčių pabaigą

Šiemet kaip niekad ilgai dirbantiems žmonėms atsipūsti leidęs šventinis maratonas baigėsi. Tai sekmadienį Vilniuje skelbė piemenų ir gyvūnėlių lydimi Trys karaliai. Dieną, kai paprastai nukabinamos kalėdinės dekoracijos ir nupuošiamos eglutės, vilniečiai tradiciškai raginti medžių neišmesti į kiemo tarpuvartę, o atsinešti į atsisveikinimo šventę.

Trys Karaliai Vilniuje keliavo nuo Aušros Vartų iki prakartėlės Katedros aikštėje.<br>R. Danisevičius
Trys Karaliai Vilniuje keliavo nuo Aušros Vartų iki prakartėlės Katedros aikštėje.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė, Loreta Juodzevičienė, Iveta Skliutaitė

Jan 6, 2013, 10:03 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:57 PM

Pastaroji Vilniaus mokytojų namų kiemelyje rengiama jau du dešimtmečius. Žmonės, su meile puošę Kalėdų eglutes, jų neišmeta, o atsineša į kiemelį, iš kurio spyglius numetę šventiniai atributai išgabenami ten, iš kur ir atkeliavo – į mišką.

Į šventę atėjo ir gamtą tausojantys – dirbtines eglutes pasirinkę vilniečiai. Jie šildėsi karšta kakava, bendravo su stebuklingai neištirpusiu sniego seniu ir Kasparu, Merkeliu bei Baltazaru.

Vilniaus senamiesčio teatro dar nuo 1999 metų rengiama eisena iš kiemelio patraukė Aušros Vartų link, o vėliau – prie pagrindinės miesto eglės Katedros aikštėje.

Prie auksinės eglės susirinkti Trys karaliai kvietė ir kauniečius. Sekmadienio popietės eiseną mušamų būgnų muzikos fone vedė žvaigžde rankoje nešinas angelas.

Manoma, kad šie bibliniai vyrai iš tiesų buvo ne karaliai, o trys išminčiai arba astronomai, stebėję dangaus kūnų judėjimą. Danguje suspindus akinamai ryškiai žvaigždei, išminčiai pagal pranašų liudijimus žinojo - tai turi sutapti su pasaulio Atpirkėjo atėjimu į Žemę, tad jie leidosi į kelionę pasveikinti Beatliejuje gimusio kūdikio Jėzaus.

Su savimi keliautojai nešėsi po dovaną – aukso, smilkalų ir miros. Šiandien Trijų karalių eisena – daugelio katalikiškų miestų tradicija, kuria norima tiesiog apdovanoti miesto gyventojus gera nuotaika ir džiugiomis emocijomis.

Sekmadienį po mišių iš šv. Arkangelo Mykolo bazilikos išeinančius marijampoliečius pasitiko Trys karaliai. Kasparas, Merkelis ir Baltazaras sveikino miestiečius ir paskelbė, kad jau baigiasi kalėdojimo, svečiavimosi ir linksmybių laikas, metas nupuošti Kalėdų egles ir kibti į naujų metų darbus.

Marijampolėje Trys karaliai lankosi trečią kartą. Ankstesniais metais į Sūduvos sostinę jie atvykdavo iš Vilniaus.Praėjusių metų pabaigoje buvo nuspręsta, kad Marijampolei derėtų turėti savus karalius.

Idėją įgyvendino Sasnavos laisvalaikio salės meno specialistė Birutė Labutytė. Menininkė režisuoja įvairius spektaklius. Ji ne tik saviems spektakliams kuria scenografiją bei kostiumus.Jos darbai ne kartą buvo įvertinti įvairiais apdovanojimais.

"Sukurti Tris karalius man pasiūlė praėjusių metų gruodžio pradžioje. Man tai buvo didelė dovana. Kurdama vadovavausi ne vien tik intuicija ir fantazija. Domėjausi, ką simbolizuoja kiekvienas karalius, gilinausi į jų istoriją. Atidžiai apžiūrėjau Vilniaus ir Kauno turimus karalius, kad maniškiai nuo jų skirtųsi", - sakė B. Labutytė.

Puošnūs karaliai bazilikos šventoriuje pradžiugino marijampoliečius - įsiamžinti su jais panoro ne tik vaikai, bet ir suaugusieji.Trijų išminčių fone nusifotografavęs Marijampolės meras Vidmantas Brazys pagyrė menininkės B.Labutytės darbą: "Čia - tikri karaliai. Pernai viešėję vilniškiai buvo per "kūdi".

Į Kauną sekmadienio popietę atkeliavę Trys karaliai — Kasparas, Merkelis ir Baltazaras miestiečiams atnešė simbolinių dovanų: 
aukso, miros bei smilkalų ir paskelbė apie didžiųjų metų švenčių  pabaigą.

Trys Karaliai pasirodė prie Laisvės alėjoje esančio fontano ir linkėdami praeiviams gerų bei sočių metų pakvietė visus prisijungti prie bendrų eitynių iki pat Rotušės aikštės. Kartu su Merkeliu, Baltazaru ir Kasparu į senamiestį patraukė didelė žmonių minia.

Trimis karaliais tradiciškai tapo profesionalūs kauniečiai aktoriai. Į karalių Baltazarą, kaip ir ankstesniais metais persikūnijo Aleksandras Kleinas, Merkeliu tapo Artūras Sužiedėlis, o tamsiaodžiu Kasparu virto Vytautas Gasiliūnas.

"Tai — vilties ir džiaugsmo kupina šventė. Ji ypatingai džiugina ir stebina vaikus. Todėl būti karaliumi atsakingas, bet labai malonus vaidmuo. Džiaugiuosi, kad kasmet pralinksminame kauniečius", — sakė V.Gasiliūnas.

Tris Karalius lydėjo ir angelas bei velnias, kartu keliavo ir senasis Krivis.

"Prisimenant ne tik krikščioniškas, bet ir senąsias tautines mūsų tradicijas, drauge su karaliais žygiavo Krivis. Jis priminė, kad atnešta elnio Devynragio saulė jau apsivertė ant kito šono ir diena pailgėjo per gaidžio žingsnį", — pasakojo renginį organizavusio Kauno tautinio kultūros centro darbuotoja Eglė Vindašienė.

Rotušės aikštėje Tris Karalius ir juos atlydėjusius kauniečius svetingai pasitiko šeimininkas ir šeimininkė — aktoriai Birutė Prekevičiūtė ir Artūras Žemaitaitis.

Jie nuo scenos susirinkusiems priminė, kad baigėsi kalėdojimo, šventimo ir svečiavimosi metas, todėl laikas nupuošti eglutes bei kibti į darbus.

Kartu su Trimis Karaliais bei miestiečiams linksminosi gausus folkloro ansamblių būrys. Grupė "Ugnies valdovai" suko ugnies ratus ir įžiebė įspūdingo dydžio saulės ženklus. Koncertą vainikavo kaimo kapelos "Sadūnai" pasirodymas.

˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.