Į Strasbūrą besikreipiantis lietuvis tenori atgauti vairuotojo pažymėjimą

Gal bent šiemet pavyks įrodyti savo teisybę? To tikisi jaunas lietuvis, parašęs skundą Europos žmogaus teisių teismui dėl alkoholio matuoklio, į kurį vertė pūsti Mažeikių policininkai.

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė („Lietuvos rytas”)

Jan 7, 2013, 8:00 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:52 PM

2011-ųjų vasarą nutikusi istorija gerokai apkartino Klaipėdoje barmenu dirbančiam 22 metų Vytautui Ruchanskiui gyvenimą.

Praradęs vairuotojo pažymėjimą jis neteko darbo.

Teko atsisveikinti ir su svajone tapti tolimųjų reisų vairuotoju: jis negalėjo laikyti egzamino krovininių automobilių vairuotojo pažymėjimui gauti, taigi už vairavimo pamokas sumokėti 3 tūkst. litų nuėjo šuniui ant uodegos.

V. Ruchanskis buvo priverstas palikti Telšiuose motiną ir seserį, keltis gyventi į Klaipėdą, nes tik ten galėjo tikėtis susirasti darbą.

Kreipdamasis į Strasbūrą lietuvis neprašo atlyginti moralinės žalos.

Vienintelis jo troškimas – greičiau atgauti vairuotojo pažymėjimą, kurio neteko trejiems metams.

Prisiminė buvusią pamoką

Užpernai rugpjūtį kavinėje „Pegasas” užsisakę šeimyninę picą mažeikiškiai ją gavo jau šaltą.

Skubėdamas ją pristatyti V. Ruchanskis teigia nepastebėjęs už gretimo namo pasislėpusių policininkų, o šie jį pasiviję laikė tol, kol pica atvėso.

Mažeikių kavinėje „Pegasas” dirbęs jaunuolis tikina atsisakęs pūsti į alkoholio matuoklį, nes pūtimo vamzdelis, anot jo, buvo apseilėtas.

Jis tikina kartą anksčiau jau pūtęs į nenaują vamzdelį. Tuomet jis buvęs blaivus, tačiau prietaisas parodęs 0,4 promilės girtumą. Su vairuotojo pažymėjimu teko atsisveikinti metams.

„Jei į vamzdelį nors kartą prieš tai jau pūsta, kitas žmogus būtinai irgi įpūs promilių – nors truputėlį”, – vėliau vaikinui aiškino draugai.

Taigi vėl patekęs į tokią pat situaciją V. Ruchanskis iš policininkų automobilio paskambino savo kaimynui teisininkui ir paklausė patarimo.

Teisininkas paaiškino, kad vairuotojas turi teisę atsisakyti tikrintis alkoholio matuokliu, bet per vieną valandą privalo bet kurios medicinos įstaigos laboratorijoje duoti kraujo blaivumui patikrinti.

Be to, anot teisininko, pareigūnai, vairuotojui pareikalavus, privalo sudaryti sąlygas išskalauti burną.

Bet išgirdę tokius pageidavimus policininkai tik nusijuokė ir surašė teisės pažeidimo protokolą.

Rašė ilgai ir vis įkalbinėjo pūsti į vamzdelį – esą taip jam bus geriau. V. Ruchanskis įtaria, kad tokiu būdu pareigūnai vilkino laiką, kad jis per valandą nespėtų į ligoninę.

Teismas nepripažino pažymos

V. Ruchanskis vis dėlto laiku spėjo duoti kraujo blaivumui patikrinti – į Mažeikių ligoninę jį nuvežė kavinės administratorės vyras. Už patikrinimą sumokėjo 150 litų.

Atsakymas atėjo po dviejų savaičių: kraujyje rasta 0,34 promilės alkoholio (leistinas kiekis – 0,4). Jaunuolis tikino nė akimirkos neabejojęs dėl tokio rezultato.

Medikai paaiškino, kad 0,34 promilės – natūralus alkoholio kiekio svyravimas organizme.

Advokatas nutarė net neiti į Mažeikių rajono apylinkės teismą, kur buvo nagrinėjama V.Ruchanskio byla, – pergalė buvo akivaizdi.

Tačiau teismas nevertino ligoninėje atlikto kraujo tyrimo. V. Ruchanskiui buvo paskirta 3 tūkst. litų bauda ir trejiems metams atimta teisė vairuoti.

Teisėjai nutarė, kad medikų tyrimas negali būti įrodymas. Į tai būtų atsižvelgę tik tuo atveju, jei V. Ruchanskis būtų pūtęs į alkoholio matuoklį, o po to pasitikrinęs ligoninėje.

„Tikrai būčiau pūtęs į tą prietaisą, jei būtų įdėję naują vamzdelį”, – vis kartojo V. Ruchanskis.

Šiaulių apygardos teismas apeliacinio skundo netenkino, o Aukščiausiasis teismas nematė pagrindo atnaujinti bylos nagrinėjimą.

Aplinkybės – įtartinos

Telšiškis „Lietuvos rytui” atvirai papasakojo apie aplinkybes, kurios daug kam būtų sukėlusios įtarimų. Pavyzdžiui, veždamas picą užsakovui jis neturėjo vairuotojo pažymėjimo – esą labai skubėjęs. Tačiau tikina siūlęs policininkams grįžti šimtą metrų iki kavinės „Pegasas”, kur buvo palikęs dokumentą.

Be to, policininkams vairuotoją teko vytis kelis šimtus metrų, nes jis esą važiavo kita eismo juosta ir negalėjo matyti, kad yra stabdomas.

Yra keistų aplinkybių ir pareigūnų veiksmuose. Pasak V. Ruchanskio, po keturių dienų jį sulaikęs policininkas paskambino ir pasiūlė susitikti. Liepė atsinešti apklausos protokolą.

Per susitikimą vis kartojo kaip draugas: „Vytautai, gailėkis ir tau nieko nebus.” O kalbėdamas ant protokolo esą uždėjo antspaudą, kurio iš pradžių nebuvo.

Tikisi sutramdyti savivalę

Strasbūro teisėjams Lietuva skundžiama dėl šališko teismo ir bausmės, paskirtos nesilaikant įstatymo. Lietuvos teismai nevertino kaip įrodymo medikų pažymos apie V. Ruchanskio blaivumą, nors įstatymai numato bausti vairuotoją, kurio kraujyje yra daugiau nei 0,4 promilės alkoholio.

Telšiškio advokatas Alvydas Jokšas tikisi, kad ši byla Lietuvos vairuotojams gali padėti kovoti su kelių policininkų savivale.

„Kodėl policininkai suteikė sau išimtinę teisę laikyti teisėtu tik jų atliktą blaivumo patikrinimą?

Atsisakymu tikrintis blaivumą turėtų būti laikoma tik tokia situacija, kai žmogus per valandą nepasitikrina jokioje medicinos įstaigoje”, – kalbėjo A. Jokšas.

Girdėjo apie blaivumo lašiukus

Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnybos viršininko pavaduotojas Gintaras Aliksandravičius aiškino nežinantis, kad naudotas alkoholio matuoklis gali rodyti girtumo promiles tikrinantis blaiviam žmogui.

Bet pareigūnas yra girdėjęs apie lašiukus, kurie net ant kojų nepastovinčio žmogaus kraujyje per valandą pašalina girtumo promiles.

Pabrėžęs, kad negalima priversti žmogaus pūsti į alkoholio matuoklį, G. Aliksandravičius pridūrė, jog asmeniui atsisakius tai daryti toks veiksmas vertinamas kaip girtumo įrodymas.

Teismas nėra saistomas medikų pažymos

Remigijus Kalašnykas

Mykolo Romerio universiteto administracinės teisės dėstytojas

„Asmuo, turintis pagrindo teigti, kad alkoholio matuoklio pūtiklis jau naudotas, turi teisę prašyti jį pakeisti. Pareigūnui nesutikus, jis gali kreiptis į medikus ir prašyti ištirti alkoholio kiekį savo kraujyje.

Bet kartu įstatymas numato sąlygą, kad asmuo, atsisakęs pasitikrinti blaivumą, laikomas apsvaigusiu. Teismas nėra saistomas pareigos vertinti medikų pažymą.

Mano manymu, tarp šios bylos aplinkybių turėjo būti duomenų, leidžiančių teismui įvertinti, ar asmens pateikti įrodymai yra pagrįsti. Jei teismui nekilo abejonių dėl policininkų pateiktų įrodymų, jis tik juos ir vertino.

Kiek suprantu, teismai šias aplinkybes vertino du kartus ir jiems nekilo jokių abejonių.”

Londono lietuvis laimėjo teismo procesą

Praėjusiais metais Vilniuje bylą dėl alkoholio matuoklio rodmenų laimėjo Londone gyvenantis lietuvis.

Policininkų prašomas vairuotojas įpūtė 0,18 promilės. Tačiau pareigūnai paprašė pakartotinai pasitikrinti, ir jau po 20 minučių prietaisas rodė daugiau nei 0,5 promilės.

Bet vyras suspėjo nuvykti į ligoninę, kurioje kraujo tyrimu buvo patvirtintas jo blaivumas.

Po trejus metus užtrukusio teismo proceso bylą laimėjusiam vairuotojui buvo priteista 1 tūkstantis litų moralinei žalai atlyginti ir 1300 litų, kuriuos jis buvo sumokėjęs už automobilio saugojimą specialioje aikštelėje, į kurią policininkai nutempė automobilį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?