Dėl ministro D. Pavalkio žmonos - sumaištis

Kaip atsitiko, kad nebuvo žinoma, jog į ministro postą sėdančio politiko sutuoktinė jau kelerius metus trina teisiamųjų suolą? Dėl to dabar į keblią situaciją pateko ir prezidentė, ir premjeras, o specialiosios tarnybos ieško pasiteisinimų.

E. Pavalkienė tikina neabejojanti, kad netrukus teisme išgirs išteisinamąjį nuosprendį. Ją karštai palaiko sutuoktinis.<br>M. Patašiaus nuotr. iš archyvo
E. Pavalkienė tikina neabejojanti, kad netrukus teisme išgirs išteisinamąjį nuosprendį. Ją karštai palaiko sutuoktinis.<br>M. Patašiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas")

2013-01-08 08:36, atnaujinta 2018-03-13 23:19

Švietimo ir mokslo ministras „darbietis” Dainius Pavalkis nuoširdžiai tiki ir remia teisiamųjų suole atsidūrusią žmoną Editą Pavalkienę, tačiau tvirto ramsčio netrukus gali prireikti pačiam Vyriausybės nariui.

Premjeras Algirdas Butkevičius vakar išsisukinėjo nuo tiesaus atsakymo, ar D.Pavalkiui teks palikti ministro postą, jeigu jo žmona kitą savaitę bus nuteista.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė šią informaciją įvertino kaip labai rimtą ir pareiškė per susitikimą su D. Pavalkiu neišgirdusi iš jo apie žmonai gresiančius nemalonumus.

Architektė E. Pavalkienė kartu su dviem Kauno savivaldybės valdininkais teisiama dokumentų klastojimo, piktnaudžiavimo ir turto iššvaistymo byloje. Prokurorė prašo jai skirti 3 metų laisvės atėmimo bausmę.

Reikėjo ieškoti internete?

Premjeras A. Butkevičius apie tai, kad ministro D. Pavalkio sutuoktinė trina teisiamųjų suolą Kauno apygardos teisme, taip pat sužinojo tik praėjusį penktadienį, kai ši informacija pradėjo skverbtis į viešumą.

Pirmadienį D. Pavalkis prapliupo liaupsinti žmoną ir tikino jai iškeltos bylos nelaikantis kliūtimi būti ministru: „Aš tikiuosi išteisinamojo nuosprendžio, nes mano žmona yra sąžiningas žmogus. Ko gero, už mane sąžiningesnė.”

Pasak D. Pavalkio, informacija apie kaltinimus sutuoktinei nėra nauja, ją galima rasti net internete.

Artimieji seklių nedomina

Kodėl nieko nežinota apie teisiamą būsimo ministro sutuoktinę, kai kandidatus tyrinėjo specialiosios tarnybos?

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atstovas Ruslanas Golubovas vakar pareiškė, kad atlikusi D.Pavalkio vertinimą STT nepateikė informacijos apie jo žmonai prokurorų mestus kaltinimus, nes įstatymai neįpareigoja to daryti.

Informacija esą renkama tik apie asmenis, siekiančius užimti aukštus postus, o ne apie jų sutuoktinius ar kitus artimuosius.

Vykdė neįvykdomą užduotį

Šešėlis ant architektės E. Pavalkienės krito prieš penkerius metus, kai ji dar vadovavo bendrovei „Miestprojektas”. Ši bendrovė laimėjo Kauno savivaldybės paskelbtą konkursą parengti Taikos ir Pramonės prospektų sankryžos rekonstrukcijos bei naujo viaduko statybos techninį projektą.

Konkurse dalyvavo tik ši bendrovė, nes darbams atlikti buvo duotas tik vienas mėnuo.

Kitoms bendrovės tai pasirodė neįveikiama užduotis.

Jos neįveikė ir „Miestprojekto” specialistai, todėl vėliau terminas buvo pratęstas pusmečiui. Iškart po to Kauno savivaldybė „Miestprojekto” sąskaitą papildė solidžia pinigų suma.

Negana to, „Miestprojektas” konkursą laimėjo pasiūlęs maždaug aštuonis kartus brangesnes paslaugas, nei buvo numatyta išleisti projektui. Savivaldybė iš viso sumokėjo 763 tūkst. litų.

Tuo metu bendrovė jau priklausė Danijos kapitalo įmonei „Cowi Lietuva”.

Vėliau E. Pavalkienė paliko direktoriaus postą ir tapo pastatų padalinio projektų vadove.

Dvi komisijos – dvi nuomonės

Kad E. Pavalkienė atsidūrė teisiamųjų suole, yra nemažas buvusio Kauno savivaldybės Antikorupcijos komisijos pirmininko Raimundo Kaminsko nuopelnas.

„Labiausiai nustebino trumpas terminas projektui parengti”, – senus įvykius prisiminė šis kaunietis.

Įžvelgusi galimos korupcijos apraiškų komisija kreipėsi į tuometį savivaldybės administracijos vadovą Vygantą Gudėną. Jis sudarė komisiją aplinkybėms ištirti, tačiau jos išvadose teigiama, esą konkursas surengtas teisėtai.

Pasak R. Kaminsko, Antikorupcijos komisija nenuleido rankų ir toliau rinko informaciją – prašė projektavimu užsiimančių bendrovių konsultacijų, lygino kitų panašių projektų kainą.

Jautė Kauno valdžios globą?

R. Kaminskas stebėjosi, kad miesto savivaldybė pasirašė darbų priėmimo aktą ir sumokėjo už paslaugą „Miestprojektui”, nors negavo tokio produkto, kokio pageidavo. Dokumentus pasirašė keli savivaldybės valdininkai.

„Šie žmonės nepriėmė politinių sprendimų. Jie buvo tik sraigteliai, dedantys parašus”, – mano R. Kaminskas.

Politikas tvirtino negalįs kaltinti korupciniais ryšiais miesto vadovų, tačiau politiniai svertai buvo būtent jų rankose.

Kita vertus, R. Kaminskas neatmeta, kad vertinant parengtą projektą būta paprasto tarnautojų aplaidumo, nes gerai ištyrinėti visus ypatumus reikia tiek teisinių, tiek inžinerijos žinių.

2008-ųjų rugsėjo 15 dieną posėdžiavusi Antikorupcijos komisija balsų dauguma patvirtino išvadas dėl šio konkurso ir įtarimais pasidalijo su Kauno apygardos prokurorais.

Išgirs jau antrą nuosprendį

* Kartu su E. Pavalkiene teisiamas buvęs Kauno savivaldybės Komunalinio ūkio skyriaus vedėjas Valius Knokneris ir jo pavaduotojas Zenonas Girčys – jiems siūloma skirti pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmę.

* Visi teisiamieji nesijaučia pamynę Baudžiamąjį kodeksą ir prašo teismo juos išteisinti.

* Antrą kartą teisiami du buvę valdininkai išgarsėjo vadinamojo Kauno auksinio tualeto byloje, kurios baigtis jiems susiklostė skirtingai – Z.Girčys buvo išteisintas, o V.Knokneriui skirta 1 metų 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

* Prie Kauno pilies jūriniame konteineryje įrengtas tualetas miesto savivaldybei kainavo daugiau kaip pusę milijono litų, o jo statyba sutapo su skandalingojo konkurso dėl sankryžos rekonstrukcijos projekto paskelbimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.