N. Venckienė prakalbo apie A. Butkevičiaus paramą, premjeras tai neigia (papildyta)

Partija „Drąsos kelias“ mūru stoja už savo lyderę, Seimo narę, buvusią teisėją Neringą Venckienę. Antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje „Drąsos kelio“ atstovai Seime ir vėl kritikavo teisėsaugą už bandymą „susidoroti“ su partijos lydere.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 8, 2013, 4:13 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:03 PM

Taip jie reagavo į praėjusių metų pabaigoje į Seimą atsiųstą Generalinės prokuratūros prašymą panaikinti N. Venckienės teisinę neliečiamybę.

„Drąsos kelio“ atstovai spaudos konferencijoje kartojo jau daug kartų girdėtas kalbas apie jau keletą metų trunkantį pedofilijos skandalą, skundėsi, kad prokurorai persekioja N. Venckienę ir jos partijos bendražygius už bandymus ginti Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukrą.

Buvusi teisėja neigė jai prokurorų surašytus kaltinimus. Ji vėl piktinosi, kodėl Generalinė prokuratūra neleidžia Seimo nariams susipažinti su D. Kedžio ir L. Stankūnaitės dukros paėmimo iš N. Venckienės namų Garliavoje vaizdo įrašu. Anot N. Venckienės, šis įrašas atskleistų, kad jokių nusikaltimų ji nepadarė.

Mergaitės paėmimą iš N. Venckienės namų „Drąsos kelio“ atstovai vadino pagrobimu.

„Tai buvo grobimas su visais grobimo atributais, su guminėmis pirštinėmis, psichotropine kaldruke, įtariu“, - tvirtino „Drąsos kelio“ pirmininkas, Seimo narys Jonas Varkala.

„N. Venckienė persekiojama dėl to, kad bandė teisiniais būdais ginti savo artimųjų teises“, - tvirtino Seimo narys Vytautas Matulevičius.

A. Butkevičius palaikys?

Buvusi Kauno teisėja tvirtino, kad anksčiau paramą jai yra žadėjęs Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Algirdas Butkevičius.

„Seime prie manęs buvo priėjęs gerbiamas premjeras Algirdas Butkevičius dar prieš jį paskiriant premjeru ir pasakė: „Mes tave, Neringa, palaikysime. Nežinau, kokia dabar jų pozicija, kas pasikeitė“, - antradienį per spaudos konferenciją Seime sakė N. Venckienė.

Ji teigė, kad tai įvyko gruodį parlamento rūmuose.

Tuo metu Seimo LSDP frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė viešai yra sakiusi, kad frakcija palaikys prokuroro prašymą panaikinti Seimo narės N. Venckienės teisinę neliečiamybę, nes frakcija taip balsavo ir pernai birželį, kai buvo naikinamas N. Venckienės, kaip teisėjos, imunitetas, rašo naujienų agentūra BNS.

Naujienų agentūra ELTA skelbia, kad A. Butkevičius tokias kalbas neigia.

„Galiu labai aiškiai pasakyti, kad su ponia N. Venckiene jokio pokalbio ir susitikimo dėl imuniteto atėmimo ar palikimo nebuvo“, - antradienį žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras pirmininkas.

A. Butkevičius pakartojo, kad Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija Seime balsuos už imuniteto panaikinimą buvusiai Kauno apygardos teismo teisėjai.

„Mes seniai sakėme, kad tai yra teismų prerogatyva ir politikai, suprasdami teisinės valstybės principus, negali kištis į teismų darbą ir blokuoti tam tikrų sprendimų priėmimo“, - teigė jis.

Balsuos jau antrą kartą

N. Venckienės teisinė neliečiamybė bus panaikinta tik tuo atveju, jei už tai balsuos bent 71 Seimo narys.

Prieš tai Generalinės prokuratūros kreipimąsi nagrinės speciali Seimo narių komisija, kurią sudarys visų Seimo frakcijų atstovai.

Dėl N. Venckienės teisinės neliečiamybės Seimas turės spręsti jau antrą kartą. Pirmą kartą šis klausimas buvo svarstomas praėjusių metų birželį, kai N. Venckienė dar buvo teisėja. Teisėjai, kaip ir Seimo nariai, turi teisinę neliečiamybę.

Už pasiūlymą naikinti N. Venckienės imunitetą balsavo 73 Seimo nariai, prieš – 20, susilaikė 9.

Kreipėsi metų gale

Generalinis prokuroras Darius Valys gruodžio pabaigoje pasirašė kreipimąsi į Seimą, prašydamas sutikimo leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn N. Venckienę, ją suimti ir kitaip suvaržyti jos laisvę. Panaikinti N. Venckienės imunitetą prašoma ikiteisminių tyrimų metu gavus duomenų apie N. Venckienės galimai padarytas nusikalstamas veikas.

Ikiteisminių tyrimų metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad N. Venckienė 2010 m. lapkričio 17 d. Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą, nevykdė Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 m. gruodžio 16 d. sprendimo, kuriuo buvo įpareigota skubiai perduoti globojamą mergaitę jos motinai L. Stankūnaitei. Dabartinė Seimo narė 2012 metų gegužės 17 d. trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką, panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui.

Pagal Konstituciją ir Seimo statutą Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas ar kitaip suvaržoma jo laisvė. Dėl Seimo nario laisvės suvaržymo gali kreiptis tik šalies generalinis prokuroras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.