Teismas grąžino į pareigas korupcija kaltinamą Kauno veikėją

Nuo pareigų nušalintas, dviem sunkiais nusikaltimais - piktnaudžiavimu tarnyba ir svetimo turto iššvaistymu kaltinamas Kauno savivaldybės įsteigtos viešosios įstaigos „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorius Algimantas Puidokas švenčia pirmąją pergalę. Kauno apygardos teismas antradienį panaikino jam skirto procesinės prievartos priemonę – laikiną nušalinimą nuo pareigų.

Grįžti į darbą ilgametis „Automobilių stovėjimo aikštelių“ direktorius pageidavo pats.<br>N. Povilaitis
Grįžti į darbą ilgametis „Automobilių stovėjimo aikštelių“ direktorius pageidavo pats.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jan 8, 2013, 4:04 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:03 PM

Kauną sudrebinusio, miesto vicemerą, socialdemokratą Kęstutį Kriščiūną iš posto išvertusio skandalo herojus A. Puidokas vėl galės vadovauti rinkliavą už automobilių stovėjimą renkančiai savivaldybės viešajai įstaigai „Automobilių stovėjimo aikštelės“. Tokį sprendimą antradienį priėmė A. Puidoko prašymą išnagrinėjęs Kauno apygardos teismas, panaikinęs prokuratūros skirtą procesinės prievartos priemonę – laikiną nušalinimą nuo eitų pareigų.

Grįžti į darbą ilgametis „Automobilių stovėjimo aikštelių“ direktorius pageidavo pats. Prašyme teismui jis nurodė, jog liko be pajamų šaltinio, sunkia verčiasi, be to ikiteisminio tyrimo metu pilnai pripažino savo kaltę, davė parodymus, bendradarbiavo su teisėsauga ir atlygino padarytą žalą.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikantys prokuratūros atstovai prieštaravo A. Puidoko prašymui leisti jam grįžti į vadovaujamas pareigas. Motyvuota tuo, kad dviem sunkiais nusikaltimais įtariamas kaunietis gali daryti naujus nusikaltimus.

Atleidus vicemerą, nėra kam duoti neteisėtų nurodymų?

Patenkindamas A. Puidoko prašymą teismas konstatavo, kad nežiūrint to, jog šis veikėjas kaltinamas dviem sunkiais nusikaltimais, juos atliko ne savo valia, o vykdydamas tuomečio Kauno vicemero K. Kriščiūno neteisėtus nurodymus. Dabar, kai K. Kriščiūnas jau atleistas ir vicemero pareigų, anot teismo, neteisėtų nurodymų nėra kam duoti, tad A. Puidokas gali toliau vadovauti rinkliavą už automobilių stovėjimą renkančiai įmonei.

Su A. Puidoko prašymu nesutikusi ir pratęsti laikiną nušalinimą nuo pareigų prašiusi Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Nomeda Urbonavičienė lrytas.lt žurnalistui sakė būtinai šį verdiktą apskųsianti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Kiek anksčiau tas pas Kauno apygardos teismas patenkino pagrindinio korupcijos skandalo veikėjo, socialdemokrato K. Kriščiūno prašymą ir jam leido grįžti į politiką, panaikino laikiną nušalinimą nuo tarybos nario funkcijų. Šį sprendimą prokurorai skundė, tačiau jų skundas buvo atmestas.

Sulaikė STT agentai

Vienam Socialdemokratų partijos Kauno skyriaus lyderių, vicemerui K. Kriščiūnui Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai antrankius uždėjo praėjusių metų sausio 16 dieną. Beveik tuo pačiu metu buvo sulaikyti dar du Kaune gerai žinomi veikėjai – tuometis savivaldybės įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorius A. Puidokas ir K. Kriščiūno visuomeninė padėjėja Zita Zalagėnaitė.

STT agentai ir prokurorai trijulę kaltino piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi bei korupcija, tačiau sulaikytieji kategoriškai neigė kaltę. Prokurorai kreipėsi į teismą, šis leido du įtariamuosius suimti. K. Kriščiūnas už grotų praleido mėnesį, A. Puidokas šiek tiek trumpiau. Manoma, kad jam vartus į laisvę atvėrė nuoširdus prisipažinimas, kardomosios priemonės pakeitimui įtakos taip pat turėjo ir jo sveikatos būklė. A. Puidokas yra pergyvenęs kelis insultus, jį kamuoja aukštas kraujospūdis.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad K. Kriščiūnas, būdamas Kauno mero pavaduotoju, pasinaudodamas tarnybine padėtimi, pasirūpino visuomeninės padėjėjos Z. Zalagėnaitės gerove. Jis pasistengė, kad jo gera draugė ir bendrapartienė išvengtų asmeninių išlaidų bei nurodė UAB „Panemunės butų ūkis“ generaliniam direktoriui Tomui Pilviniui bendrovės lėšomis nupirkti jos buto remontui reikalingų statybinių medžiagų.

Asmeninio automobilio remontas – už savivaldybės lėšas

Socialdemokratas rūpinosi ne tik padėjėjos, bet ir savo gerove. Pasak prokurorų, K. Kriščiūnas pasistengė, kad savivaldybės įmonė „Panemunės butų ūkis“ suremontuotų asmeninį jo automobilį, nupirktų žieminių padangų komplektą bei akumuliatorių.

K. Kriščiūnas taip pat kaltinamas tuo, kad piktnaudžiavo tarnybinė padėtimi savotiškai reketuodamas savivaldybei priklausančios įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorių A. Puidoką. Vicemeras nurodė A. Puidokui pakeisti jo asmeninio automobilio spyneles, po kurio laiko – atlikti ratų suvedimo patikrą. A. Puidokas suklastojo dokumentus ir šiuos darbus apmokėjo iš savivaldybės įmonės lėšų.

Dėl šių nusikalstamų veikų K. Kriščiūnui pateikti kaltinimai piktnaudžiavimu, T. Pilviniui ─ piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu ir turto iššvaistymu. K. Kriščiūno bendrapartietė Z. Zalagėnaitė kaltinama bendrininkavimu, piktnaudžiavimu ir turto iššvaistymu. Baudžiamojon atsakomybėn taip pat patrauktas ir buvęs savivaldybės įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorius A. Puidokas, jis kaltinamas piktnaudžiavimo organizavimu ir turto iššvaistymu.

„A. Puidokas siekdamas išlaikyti gerus ir draugiškus santykius su K. Kriščiūnu iš bendrovės pinigų apmokėjo blogai besidarinėjusių K. Kriščiūno asmeninio automobilio durelių remontą, padengė ratų montavimo ir balansavimo išlaidas“, ─ rašoma kaltinamajame akte.

Prieš teismą taip pat stos UAB „Kauno komunaliniame ir butų ūkyje“ mechaniku dirbęs Juozas Rauchas, kuris kaltinamas padėjęs minėtiems valstybės tarnautojams piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, klastoti dokumentus ir švaistyti jo žinioje buvusį turtą.

Bylos nagrinėjimas teisme gali užtrukti

Visi kaltinamieji teismo laukia būdami laisvėje, jiems skirtos kardomosios priemonės – pasižadėjimas neišvykti. Už šiuos nusikaltimus Baudžiamasis kodeksas numato maksimalią laisvės atėmimo bausmę iki šešerių metų.

Ši byla galutinai sužlugdė K. Kriščiūno karjerą, jis buvo atleistas iš vicemero posto, sustabdyta jo narystė Socialdemokratų partijoje. Lrytas.lt žiniomis, K. Kriščiūnas šiuo metu Kaune gyvena vienas, jo žmona su mažamečiais vaikais emigravo į Didžiąją Britaniją. Iš mero pavaduotojo pareigų atleistas K. Kriščiūnas šiuo metu dirba savivaldybės įmonėje „Kauno vandenys“ ir yra priverstas tenkintis gana kuklia alga.

Nors byla jau perduota Kauno apygardos teismui, procesas gali trukti labai ilgai, neseniai K. Kriščiūno advokatas pareiškė, kad viena kaltinamųjų Z. Zalagėnaitė serga sunkia ir nepagydoma liga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.