Tarp įtariamųjų dėl privataus verslo rėmimo už panevėžiečių pinigus V. Garasto pavardės nėra

Panevėžio prokurorų kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnais atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba, sukčiavimo ir dokumentų klastojimo panaudojant savivaldybės lėšas viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijai, jau pradeda apaugti gandais. Pasigirdo spėliojimų, kad vienas iš šešių įtariamųjų gali būti buvęs ilgametis Lietuvos krepšinio rinktinės treneris ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Vladas Garastas.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jan 13, 2013, 11:00 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:41 PM

Tiesa, pareigūnai tvirtina, kad žinomo krepšinio specialisto tarp įtariamųjų nėra, jo artimiausiu laiku neketinama ir apklausti.

Spaudė tarybos narius

„Jeigu šioje byloje įtariamas LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas, tokie pat įtarimai tikriausiai gresia ir tuomečiui federacijos prezidentui V. Garastui“, – spėlioja panevėžiečiai.

Šias kalbas sustiprina ir Aukštaitijos televizijos (ATV) archyvuose surastas video įrašas iš 2010 metų birželio 10 dienos Panevėžio miesto tarybos posėdžio. Jame kartu su M. Balčiūnu dalyvavęs V. Garastas dosniai dalijo pažadus apie šviesią Panevėžio ateitį, jei tarybos nariai sutiks pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su LKF ir skirti programai įgyvendinti 2,5 mln. litų iš Panevėžio biudžeto.

Svarbiausiu tikslu V. Garastas laikė Europos vyrų krepšinio čempionato surengimą Lietuvoje 2011 metais. „Tie du su puse milijono litų jums sugrįš per metus. Jūs nežinot, kiek čia svečių suvažiuos“, – abejojančius sutarties nauda Panevėžiui vietos politikus įkalbinėjo tuometis LKF prezidentas.

V. Garastas ne tik žadėjo, kad miesto paaukoti milijonai atneš panevėžiečiams 12-14 mln. litų pelną. Ragindamas tarybos narius pritarti miesto savivaldybės ir LKF bendradarbiavimo sutarčiai, jis minėjo, kaip Panevėžiui pasisekė, kad vietinėje sporto arenoje per čempionatą žais Lietuvos rinktinė.

„Yra miestų, kurie siūlo didžiules sumas, kad Lietuvos rinktinė žaistų pas juos“, – perspėjo krepšinio žinovas Panevėžio politikus. „Turit užmiršti savo ambicijas ir galvoti apie Panevėžį ir apie jo žmones, apie tolimesnį jo gyvenimą ir vystymąsi“, – ragino tarybos narius V. Garastus.

Žadėjo daug krepšinio

Panevėžio mero patarėjas Darius Simėnas tuomet per posėdį politikams aiškino, kokią didelę naudą iš pasirašytos sutarties su LKF Panevėžys gaus.

 „Programos įgyvendinimo laikotarpiu kasmet Panevėžyje būtų surengiamos mažiausiai vienerios Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės draugiškos ar oficialios varžybos, mažiausiai dvejos Lietuvos moterų krepšinio rinktinės draugiškos ar oficialios tarptautinės rungtynės, mažiausia trys jaunimo krepšinio rinktinių turnyrai, mažiausiai trys jaunimo krepšinio rinktinės stovyklos, visas Pasaulio ar Europos jaunimo krepšinio čempionatas, jei tam pritars FIBA Europe, mažiausiai du tarptautiniai klubiniai krepšinio turnyrai ir krepšinio seminarai. Iš viso Panevėžys jūsų pritarimo atveju kasmet gautų nuo 24 iki 40 tarptautinių varžybų“, – sakė D. Simėnas.

LKF generalinis sekretorius M. Balčiūnas minėtame posėdyje D. Simėnui pritarė ir teigė, kad visi šie pažadai pasirašius bendradarbiavimo sutartį bus įgyvendinti. „Norint atvežti tokius renginius į Panevėžį, reikia užsitikrinti finansavimą. Panevėžys turi dvi puikias sales, kuriose galima vykdyti tarptautines varžybas. Panevėžys yra tarp trijų oro uostų..“, – vardino miesto privalumus LKF generalinis sekretorius. Jis pabrėžė, kad pagrindinė problema – rasti tinkamą vietą didelėms sportininkų delegacijomis apgyvendinti.

Atrodo, svečiams iš LKF pavyko įtikinti Panevėžio politikus – po daugiau kaip valandą trukusių diskusijų jie balsavo už 5 metų bendradarbiavimo sutarties su federacija pasirašymą.

Po to, kai LKF iš Panevėžio biudžeto gavo 2,5 mln. paramą bendradarbiavimo sutarčiai įgyvendinti, buvo atlikta Panevėžio centre įsikūrusio prabangaus „Romantic“ viešbučio renovacija – pristatytas priestatas, išplėstas kambarių skaičius. Visus darbus spėta įgyvendinti iki 2011 metų vasaros pabaigos ir Panevėžyje vykstant Europos vyrų krepšinio čempionato pogrupio varžyboms, minėtame viešbutyje gyveno kelių šalių rinktinės, sporto funkcionieriai iš užsienio.

Dviejų įtariamųjų neatskleidžia

Panevėžio prokurorai kartu su STT pareigūnais atlikdami ikiteisminį tyrimą dėl miesto savivaldybės lėšų panaudojimo viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijai teisėtumą, pirmadienį sulaikė LKF generalinį sekretorių M. Balčiūną, Panevėžio mero patarėją D. Simėną ir viešbučio „Romantic“ savininkę Dalią Kuklierienę. Trečiadienį miesto apylinkės teismas M. Balčiūną leido suimti 20 parų, kitus du įtariamuosius – mėnesiui.

Įtarimai pareikšti ir Panevėžio miesto merui Vitalijui Satkevičiui, tačiau jis nei sulaikytas, nei suimtas nebuvo.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai teigia, kad iš viso atliekant šį ikiteisminį tyrimą įtarimai pareikšti 6 asmenims, tačiau dviejų iš jų pavardžių neatskleidžia. Paklausus, ar vienas jų nėra tuometis LKF prezidentas V. Garastas, teisėtvarkininkai tai paneigė. Jie taip pat teigė, kad kol kas nenumatyta ir jį apklausti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.