Į korupcijos skandalą patekusio Migracijos departamento vadas nepaklūsta ministrui

Korupcijos skandalo krečiamo Migracijos departamento vadovas Almantas Gavėnas pamiršo savo pažadą atsistatydinti ir nepaklūsta naujajam vidaus reikalų ministrui Dailiui Barakauskui.

Pasitraukti iš pareigų Almantas Gavėnas pažadėjo prieš du mėnesius.<br>R. Neverbicko nuotrauka iš archyvo
Pasitraukti iš pareigų Almantas Gavėnas pažadėjo prieš du mėnesius.<br>R. Neverbicko nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 15, 2013, 11:08 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:00 PM

Praėjusių metų lapkritį paaiškėjo, kad Migracijos departamento darbuotojai galėjo imti kyšius iš ne Europos Sąjungos šalių piliečių už leidimų gyventi Lietuvoje suteikimą. Kilus skandalui buvusi vidaus reikalų ministerijos vadovybė pareikalavo, kad departamento direktorius atsistatydintų.

Tačiau A. Gavėnas pareiškė, kad pasitrauks iš pareigų tik maždaug po mėnesio, kai darbą pradės naujas vidaus reikalų ministras. Nuo to laiko praėjo dar vienas mėnuo, tačiau A. Gavėnas vis dar dirba.

Ministras pavaldiniu nepasitiki

„Prieš gerą savaitę buvau išsikvietęs A. Gavėną. Jis pažadėjo kitą dieną parašyti pareiškimą, tačiau to nepadarė“, - portalui lrytas.lt pripažino vidaus reikalų ministras D. Barakauskas.

Jis tokį pavaldinio elgesį laiko sabotažu ir sakė susilaukęs ministerijos darbuotojų perspėjimų, kad taip gali atsitikti, nes A. Gavėnas laikysis įsikibęs kėdės kiek tik galės.

D. Barakauskas teigia nepasitikintis Migracijos departamento vadovu. Jį bus bandoma atleisti teisinėmis priemonėmis.

„Darysime Migracijos departamento ir jo vadovo veiklos auditą“, - pripažino ministras.

Pats A. Gavėnas atsisakė bendrauti su žurnalistais. Paklaustas, kodėl neatsistatydina iš pareigų, jis nutraukė pokalbį ir padėjo telefono ragelį. 

Pažado neištesėjo

Praėjusių metų lapkritį prokurorai už galimą kyšių ėmimą pareiškė įtarimus septyniems Migracijos departamento pareigūnams. Teismas šešis iš jų nušalino nuo pareigų. Vėliau trys iš jų patys pasitraukė iš darbo. 

Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Vilniaus apygardos prokuratūra juos įtaria maždaug šimtui užsienio piliečių suteikus leidimus laikinai gyventi Lietuvoje arba juos neteisėtai pratęsus. Migracijos departamento pareigūnams klientų surasdavo advokatai ir jų padėjėjai. Šie iš žmogaus paimdavo pinigus ir per tarpininką perduodavo juos Migracijos departamento darbuotojams, kurie sutvarkydavo reikiamus dokumentus.

„Pripažindamas savo, kaip įstaigos vadovo, atsakomybę ir siekdamas, kad pereinamuoju laikotarpiu tarp ministrų kaitos nebūtų skiriamas laikinas departamento vadovas, kurio statusas atėjus naujam ministrui galėtų būtų kvestionuojamas, ir kad departamento darbas nebūtų dar labiau išbalansuotas Lietuvos Respublikos būsimo pirmininkavimo ES išvakarėse, esu pasiruošęs vadovauti departamentui iki valdžios pasikeitimo . Kartu ketinu naujajam vidaus reikalų ministrui pateikti savo atsistatydinimo prašymą“, – po šio skandalo pareiškė A. Gavėnas.

Prisiėmęs atsakomybę A. Gavėnas vis dėlto aiškino, kad vadovai, kuriems pareikšti įtarimai dėl galimos korupcijos, turėjo įgaliojimus savarankiškai priimti sprendimus dėl leidimų gyventi Lietuvoje išdavimo ir atstovauti teisminio nagrinėjimo metu Migracijos departamentui.

„Nei direktorius, nei jo pavaduotojas neturėjo pareigos revizuoti jų priimtų sprendimų, nes tai būtų neįmanoma dėl didžiulių darbo apimčių“, – pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.