Ministro D. Pavalkio žmona - išteisinta (papildyta)

Kauno apygardos teismas penktadienį išteisino visus kaltinamuosius.

E. Pavalkienė lengviau atsikvėpė.<br>P. Mantautas
E. Pavalkienė lengviau atsikvėpė.<br>P. Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jan 18, 2013, 5:00 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:01 PM

Prokuratūra architektę Editą Pavalkienę prašė pripažinti kalta didelės vertės sukčiavimo byloje ir nubausti realia trejų metų laisvės atėmimo bausme. Kartu su ministro žmona nuosprendžio laukė dar du asmenys. Jie taip pat buvo išteisinti.

Prokurorai kaltinamajame akte teigė, jog Kauno savivaldybės tarnautojas Zenonas Girčys, bendrininkaudamas su E. Pavalkiene bei tuometiniu Komunalinio skyriaus Komunalinių statinių priežiūros poskyrio vedėju Valiumi Knokneriu, suklastojo tariamai atliktų statybų techninio projekto parengimo ir statinio vykdymo priežiūros dokumentus.

Kauno apygardos teismas penktadienį išteisino visus kaltinamuosius.

Šis nuosprendis per 20 dienų dar gali būti apskųstas Lietuvos Apeliaciniam teismui. Ar pasinaudos šia teise, valstybinį kaltinimą palaikiusi prokurorė neatsakė, ji pareiškė, jog spręs tik susipažinusi su išteisinamojo nuosprendžio motyvais.

Džiaugiasi teismo sprendimu

- Ar nukrito akmuo nuo širdies?, - lrytas.lt paklausė išteisintos ministro žmonos.

- Be abejo, nukrito. Džiaugiuosi, jog teismas priėmė teisingą sprendimą.

- Kaip vertinate tuomečio konservatoriaus Raimundo Kaminsko vadovautos Kauno savivaldybės antikorupcijos komisijos išvadas, kurias jie perdavė prokurorams, kuriose buvo įvardinti konkretūs neva neatlikti darbai?

- Antikorupcijos komisija mūsų nė karto į jokį posėdį nekvietė. Jie patys nusprendė, todėl gali patys ir atsakyti, kaip šios išvados atsirado. Mes nesulaukėme kvietimo, nedalyvavome ir apie antikorupcijos komisijos išvadas sužinojau tik iš bylos medžiagos.

- Kiek laiko tęsėsi visa ši istorija? Kaip ši byla paveikė Jūsų gyvenimą?

- Bylos nagrinėjimas tęsėsi beveik du metus. Be abejo, dėl to man buvo sunku, tačiau labai džiaugiuosi, jog mane labai palaikė įmonė ir bendradarbiai. Aš tuo labai džiaugiuosi, mane gynė ir visada palaikė įmonės advokatas. Pagaliau viskas išsisprendė taip, kaip ir tikėjausi.

- Šią, teisme subliuškusią, bylą prokuratūra iškėlė gavusi Kauno savivaldybės antikorupcijos komisijos išvadas. Komisiją, kaip žinia, sudaro politikai, ar ši byla turėjo kokią nors politinę potekstę?

- Aš nežinau... Šito aš nežinau.

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis džiaugiasi žmonos išteisinimu ir sako pripažįstantis, kad neinformuodamas šalies vadovų apie jos situaciją padarė klaidą.

„Džiaugiuosi teismo sprendimu ir pripažįstu, kad buvo klaida neinformuoti apie teismo procesą prezidentės ir premjero, bet geru darbu tai ištaisysiu“, - BNS penktadienį sakė ministras.

Jis taip pat svarstė, kad „galbūt prokurorai be reikalo pradėjo tyrimą“, tačiau taip pat dėstė, kad įtarimus reikia aiškintis.

Premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, kad teismas padėjo tašką spekuliacijoms dėl Darbo partijos deleguoto ministro Dainiaus Pavalkio.

„Teismas atliko savo darbą ir priėmė sprendimą šioje byloje, tuo padėdamas tašką politinėms spekuliacijoms dėl švietimo ministro D. Pavalkio, deleguoto Darbo partijos, tolesnio vadovavimo ministerijai. Ministro žmona išteisinta, todėl nebėra pagrindo abejoti, ar ministras toliau gali vadovauti ministerijai“, - sakė ministras pirmininkas.

Konkursas su vienu dalyviu

Kaip skelbė žiniasklaida, maždaug prieš penkerius metus Kauno valdžia paskelbė konkursą parengti Taikos ir Pramonės prospektų sankryžos rekonstrukcijos ir naujo viaduko statybos techninį projektą. Konkurse dalyvavo vienintelė bendrovė - „Miestprojektas“, jai vadovavo E. Pavalkienė.

Įtarimų sukėlė, kad skelbime duotas terminas projektui parengti - vos vienas mėnuo. Kitų bendrovių vadovai vėliau patvirtino, kad per mėnesį parengti tokį projektą neįmanoma.

„Miestprojektas“ laimėjo konkursą, nors projektą pasiūlė parengti už aštuonis kartus didesnę kainą nei buvo numatyta.

Bendrovė per mėnesį projekto neparengė, terminas pratęstas pusmečiui. Jau po savaitės po sutarties pratęsimo „Miestprojektas“ išrašė šimtatūkstantinę sąskaitą Kauno miesto savivaldybei, po mėnesio - antrą.

Iš viso sumokėta 763 tūkst. litų. Kauno apygardos prokuratūra pranešė, kad už darbai buvo neatlikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.