Areštinėje liko tik viešbučio „Romantic“ savininkė

Panevėžio miesto apylinkės teismas antradienį paskelbs, kokia kardomoji priemonė bus paskirta Panevėžio mero patarėjui Dariui Simėnui, netikėtai pirma laiko paleistam iš areštinės. Jis į laisvę išleistas prokurorams nusprendus, kad įtariamasis netrukdys tolimesniam ikiteisminiam tyrimui vadinamojoje „Romantic“ viešbučio aferos byloje.

Vienintelė suimta liko Panevėžio verslininkė, viešbučio "Romantic" savininkė D. Kuklierienė (centre).<br>A. Švelna
Vienintelė suimta liko Panevėžio verslininkė, viešbučio "Romantic" savininkė D. Kuklierienė (centre).<br>A. Švelna
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2013-01-21 14:09, atnaujinta 2018-03-13 14:10

Rašytinį pasižadėjimą neišvykti pasirašiusį D. Simėną ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai teismo prašo 1,5 mėnesio nušalinti nuo pareigų.

Praėjusį penktadienį namų areštas pusmečiui ir nušalinimas nuo pareigų 3 mėnesiams skirtas taip pat šioje byloje įtariamojo statusą turinčiam Lietuvos krepšinio federacijos generaliniam sekretoriui Mindaugui Balčiūnui, areštinėje praleidusiam 10 dienų.

Vienintelė už grotų iki šiol liko viešbučio „Romantic“ savininkė Dalia Kuklierienė. Jos advokato pateiktą skundą dėl kardomosios priemonės – suėmimo paskyrimo Panevėžio apygardos teismas nagrinės ateinantį ketvirtadienį.

Įtariamieji, leisdami laiką už grotų, pasinaudojo proga paskaityti literatūros klasikos. Ketvirtadienį į laisvę paleistas Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas sakė, kad per 10 areštinėje praleistų dienų perskaitė Aleksandro Diuma romaną „Grafas Montekristas“ ir dar kelias knygas.

„Skaičiau Šveiką“, – pirmadienį advokato lydimas atvykęs į Panevėžio miesto apylinkės teismą dėl kardomosios priemonės skyrimo žurnalistams sakė D. Simėnas, turėdamas galvoje smagią Jaroslavo Hašeko knygą „Šauniojo kareivio Šveiko nuotykiai“.

Mero patarėjas sakė visą už grotų praleistą laiką laikytas Panevėžio apskrities policijos komisariato areštinėje. „Ne Druskininkai“, – lakoniškai sąlygas areštinėje apibūdino D. Simėnas, tačiau maistas, jo teigimu, buvęs geresnis nei sovietinėje armijoje.

Vyriškis buvo laikomas dvivietėje kameroje, o jo kaimynai vis keitėsi. Apie tai, už ką čia atsidūrė, su šiais likimo draugais D. Simėnas nekalbėjo. „Kalbėdavomės apie Šveiką“, – pajuokavo mero patarėjas. Kokį didelį visuomenės ažiotažą sukėlė STT tyrimas, kuriame jis tapo įtariamuoju, panevėžietis sakė pradžioje išgirdęs per radiją – vienas kameros kaimynas ją turėjęs.

Vis dėlto į bet kokį klausimą, susijusį su jam pateiktais įtarimais, D. Simėnas ir jo advokatas atsakyti atsisakė. „Negalime komentuoti ikiteisminio tyrimo“, – į visus klausimus vienodai atsakė jie. Skundo dėl sausio 9 dieną mėnesiui skirtos griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo jie parašę nebuvo, nes laikėsi tokios gynybos taktikos, o kodėl patys prokurorai nusprendė D. Simėną iš areštinės paleisti pirma laiko, nepaaiškino.

Panevėžio apygardos prokurorė Aurelija Gališanskytė, paklausta, kodėl D. Simėną buvo nuspręsta paleisti į laisvę, sakė, kad visi būtini procesiniai veiksmai atlikti ir nebėra pagrindo manyti, kad būdamas laisvėje šis įtariamasis gali trukdyti ikiteisminiam tyrimui, daryti įtaką su tyrimu susijusiems asmenims. Tiesa, jam uždrausta bendrauti su kai kuriais žmonėmis – ne tik su įtariamaisiais, tačiau ir su kitais su tyrimu susijusiais asmenimis.

Paklausta, kodėl viešbučio „Romantic“ savininkė D. Kuklierienė neišleista iš areštinės, pareigūnė paaiškino, kad „dar neišnyko pagrindai, kad ji gali trukdyti ikiteisminiam tyrimui“. Sausio 24 dieną Panevėžio apygardos teisme bus nagrinėjamas D. Kuklierienės skundas dėl jai skirto suėmimo.

Panevėžio prokurorė Aurelija Gališanskytė, paklausta, ar iš tiesų prieš porą metų Panevėžyje buvo viešai vykdomas nusikaltimas, apie kurį visi žinojo, sakė, kad viešojoje erdvėje skleidžiama ne visa informacija, kuri yra surinkta ikiteisminio tyrimo metu.

„Tos informacijos yra tikrai daugiau, nei skelbiama žiniasklaidoje, tik jos viešinti negalima, nes tai yra ikiteisminio tyrimo duomenys“, – sakė prokurorė.

Įtariama, kad prieš 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatą galėjo būti parengtas planas, kaip neteisėtai už Panevėžio miesto savivaldybės lėšas rekonstruoti uždarosios akcinės bendrovės „Via Unica“ viešbutį „Romantic“.

Anot teisėsaugininkų, 2010 metais tarp Panevėžio miesto savivaldybės ir LKF buvo pasirašyta daugiau kaip 2 mln. litų vertės sutartis dėl Europos vyrų krepšinio čempionato varžybų organizavimo, krepšinio populiarinimo ir plėtros mieste programos įgyvendinimo paslaugos pirkimo, nors galėjo būti žinoma, kad ši sutartis nebus tinkamai vykdoma, išrašytos sąskaitos už atliktus darbus bus suklastotos.

Su šia LKF ir Panevėžio miesto savivaldybės bendradarbiavimo sutartimi susijusiems asmenims pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu bei kyšininkavimo.

Panevėžio apygardos prokuratūra sausio 9 d. kreipėsi į teismą prašydama korupcija įtariamą LKF generalinį sekretorių Mindaugą Balčiūną suimti dviem mėnesiams. Tačiau teismas nebuvo toks griežtas – nusprendė, kad M. Balčiūnui turi būti skirtas suėmimas 20 parų. Panevėžio mero patarėjas Darius Simėnas ir Panevėžio „Romantic“ viešbučio savininkė Dalia Kuklierienė suimti mėnesiui.

Vis dėlto M. Balčiūnas, patenkinus jo advokatų skundą, iš areštinės išleistas po 10 dienų, D. Simėnas – po 11-kos. Už grotų liko tik viešbučio savininkė D. Kuklierienė.

Be šių suimtųjų, įtarimai pareikšti Panevėžio merui Vitalijui Satkevičiui ir dar 3 asmenims, kurių pavardės neatskleidžiamos. Jiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.