A. Butkevičius nori daugiau informacijos apie A. Zarembą

Premjeras Algirdas Butkevičius kol kas nėra nusprendęs, ar atleis energetikos viceministrą Algimantą Zarembą, nes laukia „konkrečios, raštiškos informacijos“.

A. Butkevičius pridūrė, jog kol kas nauji viceministrai nėra skiriami, o jeigu ateityje ir bus, tai tik dėl to, kad artėja laikas, kai Lietuva pirmininkaus Europos Sąjungos Tarybai.<br>J. Stacevičius
A. Butkevičius pridūrė, jog kol kas nauji viceministrai nėra skiriami, o jeigu ateityje ir bus, tai tik dėl to, kad artėja laikas, kai Lietuva pirmininkaus Europos Sąjungos Tarybai.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 23, 2013, 6:52 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:38 AM

„Turiu pasakyti, jog laukiu konkrečios informacijos, kad būtų galima ją perduoti teisininkams, nes po tos, kuri buvo visuomenės informavimo priemonėse skleidžiama, susidaro tam tikra nuomonė, jog esama savotiško politikavimo. Kai turėsiu raštišką informaciją, kurios dar neturi ir energetikos ministras, tada mes ir priimsime sprendimą“, - trečiadienį po Vyriausybės pasitarimo kalbėjo jis.

A. Butkevičius pridūrė, jog kol kas nauji viceministrai nėra skiriami, o jeigu ateityje ir bus, tai tik dėl to, kad artėja laikas, kai Lietuva pirmininkaus Europos Sąjungos Tarybai.

„Kol kas nauji viceministrai nėra skiriami. Jie galės būti skiriami nebent dėl to, kad artėja pirmininkavimas ES Tarybai. Tokiu atveju turės būti sumažintas etatų skaičius.

Kiek žinau, bus atsisakyta to, ko niekada anksčiau nebuvo atsisakoma - ministerijos patarėjų etatų.

Nei vienas papildomas etatas nebus įvestas - bet kokios naujos pareigybės įvedimas turi būti atliekamas panaikinant kitą“, - trečiadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė ministras pirmininkas.

Praėjusią savaitę Seimo parlamentinė grupė „Už piliečių talką, kuriant Lietuvą be korupcijos“ kartu su kitais Seimo nariais kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją dėl A. Zarembos paskyrimo energetikos viceministru, siekdama išsiaiškinti, ar jo paskyrimas į šias pareigas neprieštarauja Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymui.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos narė Dalia Paulauskaitė teigia, kad prieš skiriant Algimantą Zarembą į energetikos viceministro pareigas VTEK pateikė informaciją, kad jis yra pripažintas pažeidęs įstatymą.

Tokį atsakymą VTEK narė pateikė, paprašyta pakomentuoti Energetikos ministerijos teiginį, jog prieš priimant A. Zarembą į darbą buvo kreiptąsi į „atitinkamas institucijas, iš kurių gavome atsakymą, jog VTEK neigiamai charakterizuojančios informacijos apie A. Zarembą neturi“.

„Aš jus patikinu, kad buvo toks kreipimasis ir buvo pateiktas nustatytos formos atsakymas. Buvo pateikta tokia informacija, kad 2012 metų kovo mėnesį Vilniaus savivaldybės etikos komisija yra pripažinusi poną A. Zarembą pažeidusiu įstatymą“, - BNS sakė D. Paulauskaitė.

„Kada skiria žmogų į kokias nors pareigas, Specialiųjų tyrimų tarnyba visada į mus kreipiasi klausdama, ar mūsų bazėje yra duomenų apie tai, ar žmogus yra pripažintas pažeidęs įstatymą ar ne. Tokį atsakymą mes esame pateikę. Aš manau, Energetikos ministerija turėjo galimybę su tuo susipažinti“, - sakė VTEK narė.

D. Paulauskaitė pažymėjo, jog „vienintelė oficiali“ VTEK nuomonė dėl A. Zarembos yra antradienį paskelbtas sprendimas.

„Vienintelė oficiali komisijos nuomonė yra ta, kuri vakar buvo aprobuota komisijos posėdyje. (...) Iš esmės mes vieną vienintelį kartą ir svarstėme šį klausimą, kai gavome parlamento narių grupės prašymą išaiškinti situaciją“, - teigė komisijos narė.

Pasak jos, VTEK sekretoriato vadovo Tomo Čaplinsko žiniasklaidoje išsakyta nuomonė apie A. Zarembos paskyrimą yra „garsus pasvarstymas, bet ne komisijos nuomonė“.

D. Paulauskaitė taip pat pažymėjo, kad A. Zarembos paskyrimo viceministru negalima lyginti su Liberalų sąjūdžio atstovo Arūno Štaro paskyrimu į susisiekimo viceministro pareigas 2008 metais po to kai jis buvo pripažintas pažeidęs tarnybinę etiką.

Šių dviejų atvejų panašumą įžvelgė Seimo narys „tvarkietis“ Andrius Mazuronis, kuris 2010 metais buvo kreipęsis į VTEK dėl A. Štaro paskyrimo į susisiekimo viceministro pareigas teisėtumo.

„Galiu labai atsakingai pasakyti, kad A.Štaro atvejis yra ne analogiškas šiam atvejui, kadangi 2010 metais galiojo kita, senesnė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo redakcija“, - dėstė D. Paulauskaitė.

Etikos sargai antradienį paskelbė, kad energetikos viceministras Algimantas Zaremba negalėjo būti skiriamas į šias pareigas. VTEK tokią išvadą paskelbė po tyrimo, kurį atliko gavusi grupės Seimo narių prašymą.

Buvęs Vilniaus tarybos narys „darbietis“ A. Zaremba, kuris anksčiau dirbo šilumos tiekimo bendrovėje „Vilniaus energija“, dalyvavo 2011 metų birželio 13 dienos Vilniaus miesto tarybos posėdyje, jai svarstant dėl sutikimo perleisti bendrovės akcijas, tačiau nebalsavo.

Dėl to A .Zaremba sulaukė nepalankaus Vilniaus savivaldybės Etikos komisijos sprendimo dėl viešųjų ir privačių interesų supainiojimo. Jeigu A.Zaremba būtų nusišalinęs nuo balsavimo, Vilniaus taryboje būtų nebelikę kvorumo. Tokiu atveju sprendimo dėl „Vilniaus energijos“ akcijų priėmimas būtų tapęs neįmanomu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.