Karingosios Radviliškio politikės pergalė - galvosūkis VRK

Pareigūnus gyvuliais išvadinusi 53 metų Laimutė Šlamienė grįš į Radviliškio tarybą. Teismas nutarė, kad jos išpuolis – ne nusikalstama veika, o tik administracinis pažeidimas.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas")

2013-01-24 07:49, atnaujinta 2018-03-13 09:09

Šiaulių apygardos teismo sprendimas sukėlė tikrą galvosopį Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), kuri dar 2011 metų pabaigoje iš Radviliškio turgavietės savininkės L. Šlamienės atėmė rajono tarybos nario mandatą.

Teismo nutartis jau įsiteisėjo, bet radviliškietei įgaliojimai dirbti taryboje negrąžinti. Koją kiša painiava, nes L. Šlamienė yra nepartinė kandidatė, todėl jos mandatas atitekęs politiniams oponentams.

„Reikia tikėtis, kad teisėtai Radviliškio tarybos nariu tapęs politikas geranoriškai sutiks užleisti savo vietą. Tačiau manau, kad be teismų vėl neapsieisime”, – „Lietuvos rytui” sakė VRK vadovas Zenonas Vaigauskas.

Nepatiko patikrinimas

Ši istorija prasidėjo 2009 metų rugpjūtį, kai buvo tikrinama Radviliškio turgavietė. Pareigūnai bandė atlikti kontrolinį pirkimą mėsos paviljone, bet jiems sutrukdė atlėkusi L. Šlamienė.

Verslininkė su tikrintojais įsivėlė į konfliktą. Pareigūnai pasiskundė buvę išvadinti verslo žlugdytojais, kaulų laužytojais, vagimis, teroristais, parsidavėliais, gyvuliais.

Po kelių dienų ant turgavietės tvoros atsirado užrašas „Mokesčių inspektoriai ir Radviliškio policininkai – gyvuliai! L. Šlamienė”.

Politikė buvo nubausta

Iš pradžių L. Šlamienė su sutuoktiniu Kęstučiu Šlamu stojo prieš Radviliškio teismą.

Jis pripažino moterį kalta dėl viešosios tvarkos pažeidimo, tačiau išteisino dėl pareigūnų įžeidinėjimo.

Bet Šiaulių apygardos teismas panaikino šį sprendimą ir Šlamus pripažino kaltais dėl abiejų nusikaltimų.

Iš moters priteista 2600 litų, iš jos vyro – 1950 litų bauda. Be to, iš abiejų sutuoktinių priteista po 500 litų neturtinės žalos įžeistiems Mokesčių inspekcijos ir policijos pareigūnams.

Pati nubaustoji pareiškė, kad tai – politinis susidorojimas, ir kreipėsi į Aukščiausiąjį teismą. Tačiau apygardos teismo sprendimas buvo įsiteisėjęs, todėl iš L. Šlamienės ir buvo paimtas mandatas.

„Jeigu bus patenkintas L. Šlamienės skundas, mandatą grąžinsime”, – 2011 metų gruodį žadėjo Z. Vaigauskas.

Teismas pakeitė sprendimą

L. Šlamienės mandatas atiteko konservatoriui Audroniui Jegnorui. Todėl dešinieji Radviliškyje tapo nebepajudinami – jie taryboje užėmė net 13 vietų iš 25.

Situacija pasikeitė, kai Aukščiausiasis teismas išnagrinėjo kasacinį skundą. Teismas konstatavo, jog L. Šlamienės veikla nebuvo tokia pavojinga visuomenei, kad reikėtų taikyti baudžiamąją atsakomybę: „Tai vertintina kaip administracinis pažeidimas, o ne nusikalstama veika.”

Todėl byla sugrąžinta Šiaulių apygardos teismui. Jis išnagrinėjo medžiagą iš naujo ir L. Šlamienę visiškai išteisino. Kaip ir jos sutuoktinį.

Stebisi VRK nerangumu

VRK jau gavo radviliškietę išteisinantį teismo sprendimą, bet mandato neatiduoda.

„Turėtume grąžinti įgaliojimus, bet iškilo teisinių prieštaravimų. Pirmiausia dėl to, kad L. Šlamienės mandatas atiteko ne partiniam bičiuliui.

Kita vertus, Vyriausiasis administracinis teismas buvo atmetęs jos pretenzijas VRK, todėl reikėtų, kad ir ši instancija naikintų savo sprendimą”, – painią situaciją aiškino Z. Vaigauskas.

O L. Šlamienei atrodo, kad VRK dirba nerangiai. Mat radviliškietė iškart nusiuntė į sostinę pranešimą apie išteisinamąjį nuosprendį, bet VRK šio klausimo netgi neįtraukė į posėdžio darbotvarkę. Todėl politikė pasiskundė Seimo kontrolieriui.

„Manau, šie dirbtini skandalai sukliudė man laimėti Seimo nario mandatą”, – aiškino karingoji radviliškietė.

Z. Vaigauskas atrėžė neketinąs prisiimti atsakomybės dėl teismų klaidų taisymo.

Įsivėlė į konfliktą

* Karingumu garsėjanti L. Šlamienė pernai rudenį buvo įsivėlusi į konfliktą su operos solistu Vytautu Juozapaičiu.

* Paskutinį rugsėjo savaitgalį į gimtinę pasveikinti 80-metį šventusios motinos grįžęs profesorius su šeima užėjo į Radviliškio turgavietę pirkti gėlių. Pusvalandį pasivaikščioję svečiai buvo užpulti karingai nusiteikusių prekeivių.

* V. Juozapaitis piktinosi, kad L. Šlamienė net nebandė raminti jį įžeidinėjančių dviejų prekeivių, ir jis iškvietė policijos pareigūnus.

* Tuo metu turgaus šeimininkė pareiškė, kad rinkimuose konservatorių remiamas dainininkas buvo labai pasipūtęs, nesisveikino, netgi siūlė jos sutuoktiniui K.Šlamui eiti už kampo „išsiaiškinti”.

* Radviliškio vienmandatėje apygardoje rinkimų nelaimėjo nė vienas šių kandidatų: dainininkas liko trečias, verslininkė – penkta. Tiesa, V. Juozapaitis į parlamentą pateko pagal partijos sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.