Priglaustas šunelis tapo teatro numylėtiniu

Aktorius Sigitas Šidlauskas trečius metus turi ištikimą draugą. Beveislis šuo Dublis jį lydi ir į teatrą, ir į kavinę. Prieraišus gyvūnas taip atsidėkoja šeimininkui už suteiktus namus.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė“)

Jan 27, 2013, 7:32 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 4:05 AM

Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorius S. Šidlauskas prisipažino, kad negali ramiai klausytis istorijų apie skriaudžiamus gyvūnus.

Vyras pats iš gyvūnų prieglaudos pasiėmė šunį Dublį. Paklusnus keturkojis yra viso teatro numylėtinis ir pats galintis tapti puikiu aktoriumi.

Pakerėjo graudus žvilgsnis

S. Šidlauskas vaikystėje tėvų namuose Anykščiuose visada augo apsuptas šunų.

Kai atsikraustė mokytis į Kauno aukštesniąją teatro meno mokyklą, vėliau studijuodamas menotyrą ir dailėtyrą Vytauto Didžiojo universitete, savo būsto neturėjo. Todėl ir augintinių nelaikė.

Tačiau noras turėti keturkojį draugą neišblėso. Jis ypač sustiprėjo pagaliau įsikūrus savo namuose ir ėmus vaidinti teatre.

„Kaip sekasi gyvūnų prieglaudoms, domėjausi visada. Prieš trejus metus gražią ankstyvos vasaros dieną nuvykau į vieną jų pažiūrėti, gal stinga ėdalo, ar galiu padėti kuo kitu“, – prisiminė aktorius.

Prieglaudoje jis išvydo apie 100 šunų. Ėjo pro narvus, glostė dėmesio išsiilgusius keturkojus.

„Paskutiniame narve tarp kitų šunelių tupėjo Dublis. Jis dėmesio neprašė. Tik gailiai pažvelgė tiesiai į akis. Staiga apsisprendžiau jį priglausti“, – spontanišką poelgį prisiminė kaunietis.

Važiuodamas iš prieglaudos aktorius su šunimi užsuko pas veterinarus, nusipirko visko, ko reikia keturkojui, ir po kelių valandų šuo jau turėjo savo namus.

Mokėsi tinkamai elgtis

S. Šidlauskas sužinojo, kad maždaug metų šunelį į prieglaudą atvežė ankstesnis šeimininkas.

„Tą žmogų galiu tik pagirti. Jei keturkojo auginti negali, geriau jį atvežti į prieglaudą, o ne išmesti į gatvę.

Tada yra tikimybė, kad šuo atras naujus namus“, – svarstė aktorius.

Kadangi šuo nebuvo kankinamas ar mušamas, jo psichika buvo nesutrikusi.

Kaunietis su Dubliu pradėjo lankyti dresūros kursus.

„Tai labai smagus užsiėmimas. Į aikštelę susirenka daugybė šunų šeimininkų su augintiniais. Visiems linksma ir įdomu mokytis tinkamai elgtis“, – pasakojo S. Šidlauskas.

Po pusės metų treniruočių Dublis išmoko klausyti pagrindinių komandų, paklusniai eiti greta šeimininko, paduoti leteną ir tyliai elgtis viešose vietose.

Norėtų vaidinti kartu

Gerus metus buvo tik viena problema. Likęs vienas namuose šuo iš vienos vietos į kitą nešiodavo visus daiktus, kuriuos tik pasiekdavo.

„Veterinarijos gydytojas sakė, kad tai yra vienatvės ir depresijos požymis.

Dublis bijodavo likti vienas, manydavo, kad ir vėl bus paliktas. Ilgainiui iš šios būsenos šuo išsivadavo. Dabar elgiasi normaliai“, – pasakojo aktorius.

Su Dubliu jo šeimininkas keliauja visur. Eina ir į kavines, ir į teatrą.

„Teatro žmonės yra tikri gyvūnų mylėtojai. Kasininkės, buhalterės, siuvėjos ir visos kitos moterys stengiasi pašnekinti ir palepinti Dublį“, – pasakojo aktorius.

Nepaprastai paklusnus ir meilus šunelis pavergia žvilgsniu.

„Dublis – puikus manipuliatorius. Jei nori gardesnio kąsnio, ima žvelgti graudžiomis akimis, tarsi būtų nelaimingiausias pasaulyje sutvėrimas“, – pasakojo S. Šidlauskas.

Vyras prisipažino, kad su kolegomis neretai pasvarsto, kada kuris nors režisierius į vaidinimo veiksmą ryšis įtraukti ir gyvūnus.

„Manau, Dublis būtų puikus aktorius. Būtų visai smagu vaidinti drauge su savo šunimi“, – šypsojosi aktorius.

Pasakodamas apie Dublį S. Šidlauskas ne kartą pabrėžė, kad jei žmonės nusprendžia auginti šunį, jo nereikia pirkti už šimtus ar tūkstančius.

„Gyvūnų prieglaudose yra puikių keturkojų. Jie gali tapti tikrais draugais ir suteikti daugybę gerų emocijų“, – įsitikinęs vyras.

Šeimininkas turi tapti lyderiu

Rytis Vasiliauskas, veterinarijos gydytojas:

„Gyvūnas neturi būti aktyvesnis už jo šeimininką.

Gerai, jei šunį iš prieglaudos padeda parinkti žmogus, išmanantis gyvūnų elgesį ir psichologiją. Be to, toks žmogus yra mažiau veikiamas emocijų, todėl objektyviau mato, koks šuo kokiam šeimininkui gali tikti.

Reikia atsiminti ir tai, kad į prieglaudas daugelis šunų patenka turėdami vienokių ar kitokių elgsenos problemų. Jei žmogus tampa lyderiu, beveik visas šias problemas galima išspręsti.

Patinkantį šunį reikėtų pavedžioti lauke. Tai padeda nuspręsti, ar žmogus tikrai galės tapti tikru lyderiu savo augintiniui, nes tik tokiu atveju problemų dėl keturkojo elgesio ateityje nekils.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.