Nacionalistai sostinės centru žygiuos ir be leidimų

„Kaip šventėme, taip ir švęsime, valdžios nuomonė mums nerūpi“, – taip Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą neleisti Kovo 11-osios eitynių Gedimino prospektu ir persikelti į Upės gatvę portalui lrytas.lt komentavo radikaliomis pažiūromis pasižymintis Lietuvių tautinio centro pirmininkas Ričardas Čekutis, vienas iš pagrindinių minėjimo organizatorių.

Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Jan 30, 2013, 5:28 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 10:30 PM

Pašnekovas pasakojo, kad su miesto valdžia bandė tartis, bet bendro sutarimo nepriėjo. „Bandėme susitarti žygiuoti kitu laiku, bet po dviejų nesėkmingų derybų vilčių nebeturime“, – sakė R. Čekutis.

Jis pridėjo, kad miesto valdžios leidimas nėra būtinas. „Savivaldybė gali siūlyti kokią tik nori vietą, o mes žygiuosime kur mums reikia, pagal įstatymus, mes neprivalome tartis, pakanka apie tai informuoti“, – mintis dėstė Lietuvių tautinio centro pirmininkas.

Jis neslėpė, kad prie eitynių žada prisijungti ir nemažai politikų bei žinomų žmonių. „Naglis Puteikis, Gediminas Jakavonis“, - įvardijo R. Čekutis.

Vilniaus miesto savivaldybė sako, kad Gedimino prospekte Nepriklausomybės atkūrimo dieną ir taip vienas renginys keičia kitą, todėl nacionalistams pasiūlė persikelti į kitą Neries upės krantą ir eitynes rengti Upės gatvėje.

Pasiūlyta vieta, anot Lietuvių Tautinio Jaunimo Sąjungos pirmininko Juliaus Pankos, netenkina todėl, kad nieko nesimbolizuoja. „Gedimino prospektas turi didelę sakralinę reikšmę, ten visos valstybinės institucijos, todėl Upės gatve tikrai neisime“, – dėstė pašnekovas.

Anot J. Pankos, ne savivaldybės kompetencija išdavinėti leidimus apskritai. „Taikius susirinkimus mums visiems užtikrina Konstitucija“, – sakė jis. J. Panka pridėjo, kad Vilniaus miesto savivaldybės siūlymą eitynes rengti ne centrinėje gatvėje skųs teismui.

Jei radikalių pažiūrų jaunuoliai išties pasiryš surengti eitynes be miesto valdžios žinios, Vilniaus savivaldybė ketina rūpestį perleisti policijai.

Šios eitynės, kuriose skamba tokie šūkiai kaip „Lietuva - lietuviams“, vertinamos prieštaringai. Kritikai pastebi, kad pernai Lietuvių tautinio centro ir Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos organizuotose eitynėse dalyvavo ir vadinamieji skustagalviai, buvo nešami plakatai su užrašais „Skinhead už gimtąją Lietuvą, rasę ir tautą“, „Ne Rytams ir Vakarams, Lietuva – Lietuvos vaikams“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.