Teismas sprendžia, ar skirti kalbinę ekspertizę V. Adamkaus dienoraščio teiginiams

Vilniaus miesto apylinkės teismas

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 30, 2013, 6:57 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 10:30 PM

Šis teismas nagrinėja „darbietės“ Dangutės Mikutienės ieškinį buvusiam šalies vadovui.

Parlamentarė prašo teismo jai priteisti 200 tūkst. litų neturtinės žalos dėl buvusio šalies vadovo knygoje pateiktų esą jos asmens garbę ir orumą žeminančių bei tikrovės neatitinkančių duomenų. Seimo narė taip pat prašo priteisti bylinėjosi išlaidas ir sumokėtą žyminį mokestį. Politikė teigia, kad jei jos ieškinys bus patenkintas, pinigai bus skirti labdarai. Teisme V.Adamkus nedalyvauja, jo interesams atstovauja advokatė.

V. Adamkus, aprašydamas „darbiečių“ kelionę į Maskvą pas partijos vadovą Viktorą Uspakichą 2007 metais, knygoje teigė, kad jie „išsijuosę dergė Lietuvą“.

D. Mikutienės advokatė mano, kad ekspertizę galėtų atlikti Edukologijos universitetas, jo ekspertizė kainuotų 800 litų.

V. Adamkaus advokatė nurodė, kad lingvistinę ekspertizę gali atlikti Lietuvos teismo ekspertizės centras, bet ji truktų nuo dviejų mėnesių iki pusmečio. Kadangi numatoma tokia trukmė, ekspertizę būtų galima atlikti Lietuvių kalbos institute.

V. Adamkaus gynėja yra sakiusi, kad kadenciją baigęs prezidentas, rašydamas savo knygą, pasinaudojo saviraiškos laisve ir neperžengė tolerancijos ribų.

Tuo tarpu parlamentarė teismo posėdyje pareiškė, kad Lietuvos niekada nedergė ir prezidento V.Adamkaus knygoje minimą dieną Maskvoje nebuvo.

Byloje trečiuoju asmeniu dalyvauja žurnalistas V. Bartasevičius bei knygą išleidusi leidykla „Tyto alba“. Ji knygą išleido 40 tūkst. egzempliorių tiražu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.