Kauno mokyklose tuščia - siaučia gripas

Gripas mokyklose privertė surengti netikėtas atostogas moksleiviams. Pedagogams leista dirbti namuose pagal specialų grafiką. Atnaujinamose mokyklose mokinių vietą užėmė darbininkai.

Kol mokykloje nevyko pamokos, triukšmą čia kėlė darbininkai. Jie ardė senas fojė lubų dailylentes.<br>M. Patašius
Kol mokykloje nevyko pamokos, triukšmą čia kėlė darbininkai. Jie ardė senas fojė lubų dailylentes.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė („Lietuvos rytas“)

2013-02-03 20:21, atnaujinta 2018-03-12 16:36

Nuo pirmadienio nevyko pamokos Kauno generolo P. Plechavičiaus vidurinėje, Eigulių pagrindinėje, Kovo 11-osios vidurinėje, Šv. Pranciškaus mokyklose, Šv. Mato gimnazijoje ir Vaižganto progimnazijos pradinėse klasėse.

Pagal galiojančias rekomendacijas mokyklos turi teisę stabdyti pamokas, jei į klases nesusirenka daugiau kaip 20 proc. mokinių. Sprendimą priima mokyklos direktorius, pasitaręs su mokyklos taryba ir miesto savivaldybe.

Geras laikas atnaujinti?

Nuo antradienio Žaliakalnio progimnazijoje taip pat buvo tuščia, tačiau triukšmą čia kėlė darbininkai. Jie ardė senas fojė lubų dailylentes. „Aktų salės neturime, tad visus renginius organizuojame būtent šiame fojė“, – aiškino įstaigos direktorius Ričardas Janauskas.

Sovietmečiu statyto pastato būklė išties apgailėtina: sienų dažai nusilupę, grindys daug kartų dažytos perdažytos. Nuplėšus lubas dengiančias dailylentes fojė bus galima įrengti nedidelę pakylą, ant kurios būtų rengiami vaidinimai, sakomos iškilmingos kalbos.

Kol vyko pamokos, darbininkai triukšmauti negalėjo: visus darbus jiems tekdavo atlikti tik po pamokų. Laiko liko nebedaug – iki gegužės mėnesio progimnazija turi panaudoti visas ES skirtas lėšas. Už beveik 2,4 mln. litų ketinama rekonstruoti abiejų pastatų šildymo sistemą, pakeisti langus, duris, apšiltinti stogą, atnaujinti elektros instaliaciją, užtikrinti karšto vandens tiekimą kiekvienoje klasėje.

Neturi su kuo palikti vaikų

Iš viso Žaliakalnio progimnaziją lanko 366 moksleiviai, iš jų trečdalis susirgo gripu ar viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis.

„Net ir epidemijos metu einu į darbą. Sirgti nėra kada“, – kalbėjo dešimtus metus šiai mokyklai vadovaujantis R. Janauskas. Mokytojai 8 valandą ryto į mokyklą ateiti neprivalo: direktorius sudarė epidemijos metu taikomą grafiką, pagal kurį pedagogai ir dirba.

Dėl to, kad nevyksta pamokos, patenkinti ne visi tėvai. Jeigu jų vaikas neserga, nelanko mokyklos, jo nėra su kuo palikti. „Jeigu vaikas klauso tėvų, o šie reiklūs, tuomet nekyla sunkumų ir vienam pabūti namuose“, – svarstė pedagogas.

Kauno Eigulių pagrindinėje mokykloje sergamumas per savaitę padidėjo labai greitai – praėjusį penktadienį sirgo net pusė mokinių. Visą šią savaitę mokykla neveikė, tačiau jos direktorius, jo pavaduotojai, raštinės personalas, buhalterė, valytoja dirbo įprastu ritmu.

Mokykloje sėdėti neprivalo

„Mokytojai per tiek metų tapo atsparūs ligoms. Iš 35 pedagogų susirgo vos keli. Turbūt jau turime imunitetą“, – džiaugėsi įstaigos vadovas Vytas Kazlauskas. Anot jo, šiųmetis gripas ir infekcijos labiausiai prigriebė mokyklos paauglius.

Kol pamokos nevyksta, mokytojai neprivalo mokykloje būti visą laiką. „Pedagogai tikrai turi ką veikti, taiso pratybų sąsiuvinius, tvarko elektroninį dienoraštį, daug darbų galima atlikti virtualioje erdvėje“, – teigė V. Kazlauskas.

Prieš trejus metus sirgo daugiau

Šiųmetė gripo epidemija palyginti ne tokia baisi, kokia buvo 2009 metų lapkritį, kai kas ketvirtam susirgusiajam buvo nustatytas gripas.

Tais metais gydymo įstaigos turėjo performuoti padalinius ligoniams gydyti, iš 79 miesto miesto mokyklų pusė buvo uždarytos.

Tąkart iš 10 tūkst. miesto gyventojų gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis sirgo apie 213 žmonių. Per tris savaitgalio dienas į gydymo įstaigas kreipėsi beveik 300 kauniečių su gripo simptomais. Bemaž pusė susirgusiųjų buvo paguldyti į ligonines, dauguma jų – vaikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.