Bado dieta ligoninėje pasveikti nepadeda

Patikrinimą viešajai įstaigai „Kretingos maistas“ priklausančiame Jurbarko ligoninės maisto gamybos skyriuje atlikę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai patvirtino iš lūpų į lūpas jurbarkiečių perduodamą žinią, kad ligoniai gydomi mažo kaloringumo dieta.

Daugiau nuotraukų (1)

jurbarkosviesa.lt

Feb 4, 2013, 7:56 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 4:14 PM

Suabejojo maisto kokybe

Jurbarko valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nurodymo suremontuoti virtuvės patalpas dėl lėšų stokos negalėjusi įvykdyti Jurbarko ligoninė nuo rudens maitinimo paslaugą perka iš viešosios įstaigos „Kretingos maistas“, pasiūliusios vieną ligonį per dieną pamaitinti už 7,5 Lt.

Jurbarko ligoninės vyriausiasis gydytojas Aivaras Šlekys neslepia, kad priimti tokį sprendimą privertė būtinybė taupyti: ligoninės virtuvės išlaikymas kainavo brangiai, o atlyginimus virėjoms mokėti reikėjo ir tuomet, kai vasarą ligoninės skyriai ištuštėdavo.

Perkant paslaugą iš privačios įmonės galioja kitokios taisyklės – nėra ligonių, nemokami ir pinigai už jų maitinimą, todėl ligoninės vadovas tikisi nemažai sutaupyti.

Jurbarko ligoninės norą taupyti pirmieji, atrodo, pajuto Vaikų ligų skyriuje gydomų mažųjų ligoniukų tėvai. Sausio 8 d. Jurbarko valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo 13 mamų pasirašytą skundą, kuriame moterys abejojo vaikams tiekiamo maisto šviežumu, produktų kokybe, patiekalų sudėtimi, jų maistine ir energetine verte, skundėsi, kad vaikai nevalgo tris kartus per dieną tiekiamų kruopų košių ir sriubų, todėl niekaip negali sustiprėti ir pasveikti.

Jurbarko valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Dalytė Marcinkevičienė sausio 16 d. patikrino ligoninės maisto tvarkymo skyrių, bet didelių priekaištų, kaip pati sako, virėjoms neturėjo.

„Neradome jokių pasenusių produktų, visos maistui gaminti atvežtos žaliavos atitiko pirkimo dokumentuose įformintus produktus. Paragavau pietums išvirtą barščių sriubą ir bulvių plokštainį su vištiena – tikrai nieko bloga apie juos pasakyti negaliu. Man jie atrodė skanūs ir sotūs“, – tikino inspektorė.

Tiekia nevisavertį maistą

Siekiant laboratoriniais tyrimais nustatyti faktinę maistinę ir energinę pagamintų patiekalų vertę, inspektoriai sausio 16 d. paėmė ligoninės pacientams tiektų patiekalų mėginius. Ištyrus juos Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje, nustatyta, kad faktinis „Kepto bulvių plokštainio su vištiena ir spirgučių padažu su svogūnais ir grietine“ kaloringumas net 33 proc. neatitiko deklaruojamo įmonės dokumentuose.

Laboratorijoje tirtos „Burokėlių sriubos su bulvėmis ir grietine“ faktinis ir deklaruojamas kaloringumas sutapo.

Nustatyta, kad patiekalai ligoniams gaminami pagal įmonėje patvirtintus technologinius aprašymus, o kiekvienos porcijos maistinė ir energinė vertė paskaičiuota teoriškai.

„Laboratorinis tyrimas parodė, kad plokštainio porcijoje trūko 171 kalorijos. Nemanau, kad taip atsitiko dėl darbuotojų kaltės – mes svėrėme patiekalų porcijas, bet neatitikimo nenustatėme. Valgant plokštainį irgi nesijautė, kad ko nors trūktų. Įmonės vadovai turėtų pasitikrinti, ar gerai apskaičiuotas patiekalų kaloringumas, o jei neįsivėlė klaida – laboratorijoje ištirti naudojamas žaliavas“, – teigė D. Marcinkevičienė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Algimantas Lipnickas sako, kad tai ne pirmas kartas, kai inspektoriai nustato pastebimų skirtumų tarp faktinio ir deklaruojamo šios įmonės vaikams ruošiamų patiekalų kaloringumo. Pernai metais Druskininkų vaikų darželiuose atlikti tyrimai taip pat parodė, kad vaikams tiekiamas nesubalansuotas ir energine prasme nepilnavertis maistas.

„Didžiausia problema ta, kad viešojo maitinimo įstaigos patiekalų maistinę ir energinę vertę nustato teoriškai, neatlikdami jokių laboratorinių tyrimų. Be to, toks ženklus skirtumas tarp faktinio ir deklaruojamo patiekalų kaloringumo rodo, kad netinkamai pasirenkamos žaliavos, nepaskaičiuojamas porcijos dydis. Dėl to nukenčia patiekalo maistinė ir energinė vertė, o taip pat ir skonio savybės“, – sakė Algimantas Lipnickas, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas.

Sveikiausia – kruopų košės

„Manome, kad konkursą laimėjusi įmonė maitina žmones pagal Jurbarko valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintas normas, taiko tuos pačius standartus kaip ir kitoms ligoninėms, kuriose jie atlieka maitinimo paslaugas. Tie, kurie namuose valgo ikrus, nesako, kad mūsų ligoninėje blogai maitina, bet gyvenantys kur kas prasčiau norėtų kasdien valgyti mėsą. Aš esu įsitikinęs, kad reikia valgyti paprastesnį maistą, o košės yra labai sveika“, – tvirtino A. Šlekys.

Pasak vyriausiojo gydytojo, žmonės nesupranta, kas yra dietinis maitinimas ir patys pakenkia sau, papildomai prisipirkdami nereikalingo maisto.

„Visko mes čia išgirstame. Net tai, kad kai kurie žmonės per dieną suvalgo penkiolika keptų kiaušinių. Argi taip maitinantis gali būti sveikas?“ – stebėjosi A. Šlekys.

Jurbarko ligoninės vadovas pripažįsta, kad negerai, jog apie Jurbarko valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atlikto patikrinimo rezultatus nebuvo informuoti ligoninės vadovai, nes tikrai norėtų žinoti, kas ligoninėje negerai ir ką daro įmonė, kad ištaisytų trūkumus.

„Bet manau, kad šis nesusipratimas – ne iš blogos valios. Bendraudamas su kitų ligoninių vadovais, girdėjau, kad ir ten visko buvo, bet vėliau padėtis pasitaisė ir jų pacientai maitinimu nebesiskundžia. Tikiuosi, kad to pasieksime ir savo ligoninėje, gal pradžiai reikės paskirti už tai atsakingą žmogų“, – tikino vyriausiasis gydytojas.

Bado dietos netaikys Jurbarko ligoninės medicinos personalas pastaruoju metu pastebi skyriuose nuolat besilankančius viešosios įstaigos „Kretingos maistas“ atstovus – jie klausosi ligonių atsiliepimų apie maitinimą ir atsako į žmonių klausimus.

VšĮ „Kretingos maistas“ vykdančioji direktorė Alisa Norkuvienė antradienį pranešė, kad dietinis Jurbarko ligoninės pacientų maitinimas organizuojamas atsižvelgiant į sutarties reikalavimus ir šios paslaugos teikimą reglamentuojančius teisės aktus.

Pasak A. Norkuvienės, bulvių plokštainiui kaloringumo pritrūko dėl virėjų kaltės. Nesilaikydamos technologinėje dokumentacijoje nurodytų reikalavimų, ligoninės virėjos spirgučių su svogūnais ir grietine padažą gamino ne iš lašinukų, kurie yra keturis kartus kaloringesni, o iš kiaulienos kotletinės mėsos, kurią sudaro 80 proc. liesos mėsos.

„Šiuo metu savo iniciatyva atliekame Jurbarko ligoninės virtuvėje pagamintų patiekalų maistinės ir energetinės vertės patikrinimą, atliekant faktinį tyrimą atestuotoje laboratorijoje. Gavę ir įvertinę tyrimų rezultatus, priimsime sprendimą dėl tolimesnių veiksmų“, – atsakyme redakcijai teigia „Kretingos maisto“ vykdančioji direktorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.