Kova su klastinga infekcija vyksta be valstybės paramos

- Kuo pavojinga pneumokokinė infekcija?

Lietuvoje viešintis „Pfizer“ atstovas M. Baelusas teigė, kad yra laimingas tėvas, nes jo dvi dukterys paskiepytos nuo pneumokokinės infekcijos.<br>V. Balkūnas
Lietuvoje viešintis „Pfizer“ atstovas M. Baelusas teigė, kad yra laimingas tėvas, nes jo dvi dukterys paskiepytos nuo pneumokokinės infekcijos.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Feb 4, 2013, 9:38 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 2:37 PM

Greitosios pagalbos, gydymo, vizitų pas gydytoją ir diagnostinių tyrimų išlaidos. Jei būtų įmanoma suskaičiuoti šias išlaidas, paaiškėtų, kad skiepyti kūdikius nuo pneumokokų pigiau, nei gelbėti jų gyvybę.

Apie vieną dažniausių pasaulyje vaikų žudikų - pneumokoką į Lietuvą atvykęs bendrovės „Pfizer“ atstovas Markas Baelusas kalbėjo rimtai ir be užuolankų.

Daugelis tėvų neįžvelgia pneumokokinės infekcijos pavojaus. Tik kas penktas tėvas supranta, kad sunkus ar greitas vaiko kvėpavimas - ženklas, kad būtina nedelsiant kreiptis į medikus.

Iki šiol pneumokokinė infekcija dažnai lieka neatpažįstama ir prastai gydoma. Kita vertus, nėra natūralesnės priemonės, saugančios nuo tokios infekcijos, kaip skiepai.

Dvylika metų paskyręs Europos valstybių vyriausybių konsultacijai dėl skiepų M.Baelusas vakar atvyko į Vilnių.

Jo vizitas suplanuotas neatsitiktinai. Lietuva lieka viena iš trijų ES valstybių, kur nėra įdiegta skiepijimosi nuo pneumokokinės infekcijos praktika.

Šios vakcinos nėra mūsų šalies Nacionaliniame skiepų kalendoriuje. Be Rumunijos, kuri netrukus ketina peržengti šį slenkstį, Lietuva (ir Estija) vis dar yra tarp tų valstybių, kuriose skiepyti kūdikius nuo pneumokokinės vakcinos tėvai gali tik už savo pinigus.

- Daugelis valdžios atstovų linkę kaltę suversti krizei. Nejaugi skiepyti kūdikius nuo vienos dažniausių infekcijų, yra prabanga? -„Lietuvos rytas“ pasiteiravo M.Baeluso.

- Pneumokokinė konjuguota vakcina privalo būti įtraukta į kiekvienos šalies Nacionalinę skiepų programą. Kūdikiai turi būti skiepijami už valstybės lėšas.

Krizė - geriausia galimybė tai padaryti, nes tėvai, slaugantys sunkiai sergančius vaikus, negali dirbti. Tai trukdo šaliai atsikratyti sunkmečio padarinių.

- Kuo pavojinga pneumokokinė infekcija?

- Dėl jos pasaulyje serga ir miršta ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Yra pneumokokų, kurie atsparūs antibiotikams, tad tokia infekcija yra mirtinas pavojus. Ji kasmet nusineša 1,6 mln. kūdikių ir vyresnio amžiaus žmonių pasaulyje.

Pneumokokinė infekcija pavojingiausia tiems, kurių imunitetas silpniausias: kūdikių ir vaikų iki 5 metų, vyresnių nei 65 metų žmonių, įvairiomis lėtinėmis ligomis sergančių asmenų.

Nuo 2007-ųjų Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja visoms šalims skiepyti visus kūdikius nuo pneumokokinės infekcijos.

- Ar iš tiesų nuo šios ligos gali mirti vaikai ir net suaugusieji?

- Kasmet vien Lietuvoje pneumokokine infekcija teoriškai gali sunkiai susirgti 1380 net 5 metų nesulaukusių vaikų, o mirties atvejų gali pasitaikyti net 10. Sunkiausios yra invazinės infekcijos formos - meningitas, sepsis ir plaučių uždegimas.

Pneumokokai - priežastis, dėl kurios vystosi neinvazinės infekcijos, pavyzdžiui, plaučių ir vidurinės ausies uždegimas. Nors šios ligos nekelia grėsmės vaiko gyvybei, jos labai dažnos, todėl našta visuomenei - ypač didelė.

Maždaug 55 proc. visų bakterinės kilmės vidurinės ausies uždegimo atvejų taip pat lemia pneumokokai.

Kita vertus, pneumokokinė infekcija - dažniausia priežastis, dėl kurios skiriami antibiotikai. Bėda, kad šiems preparatams ligą sukeliančios bakterijos tampa atsparios.

- Ar yra vakcinų, galinčių apsaugoti nuo pneumokokinės infekcijos?

- Pneumokokų gali būti daugiau nei 90 skirtingų tipų. Kiekviena šalis turėtų pasirinkti tokią konjuguotą pneumokokinę vakciną, kuri apsaugotų nuo didžiausio skaičiaus vyraujančių pneumokokų tipų.

Pateiksiu pavyzdį, kuris paaiškintų šios infekcijos pragaištingumą. Įsivaizduokite, kad jūsų vaikas yra gabus muzikai. Susirgęs vidurinės ausies uždegimu jis gali apkursti.

Vadinasi, šio vaiko galimybės tapti talentingu smuikininku pasidaro minimalios. Taip dūžta likimai, nors medikams ir valdžios vyrams turėtų būti gėda, kad tokiam vaikui nebuvo suteikta galimybių pasiskiepyti.

* * *

Užkratas - nosiaryklėje

Pneumokokai plinta kosint ir čiaudint, nes užkrato šaltinis - patys vaikai. Lietuvoje pusė vaikų iki trejų metų nešioja pneumokokus nosiaryklėje. Kosėdami ir čiaudėdami jie lengvai perduoda užkratą kitiems asmenims.

Paskiepijus visus kūdikius įmanoma smarkiai sumažinti sergamumą pneumokokine infekcija ir kitose amžiaus grupėse, net jeigu šie asmenys nebuvo tiesiogiai skiepyti.

Skiepijant pneumokokine konjuguota vakcina infekcijos sukėlėjai naikinami kūdikio nosiaryklėje. Taip jiems užkertamas kelias plisti visuomenėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.