Lietuvoje likę emigrantų vaikai susišluoja solidžią britų biudžeto dalį

Kas sakė, kad lietuvių tauta maža, kad ji nyksta, kad pas mus gimsta mažai vaikų? Didžiojoje Britanijoje lietuvių emigrantų vaikai – penktoje vietoje pagal skaičių tarp tų, kurie gauna iš šios šalies daugiausiai pašalpų, netgi gyvendami palikti savo gimtojoje šalyje. Lietuvoje gyvenančių vaikų, gaunančių išmokas iš Didžiosios Britanijos, „Daily Mail“ duomenimis yra 1772. Mus lenkia tiktai lenkai, airiai, prancūzai ir slovakai.

Iš viso Didžioji Britanija už jos ribų gyvenantiems kitų ES šalių vaikams kas savaitę išdalija 1 mln. svarų sterlingų.<br>123rf
Iš viso Didžioji Britanija už jos ribų gyvenantiems kitų ES šalių vaikams kas savaitę išdalija 1 mln. svarų sterlingų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 4, 2013, 1:14 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:28 PM

Iš viso Didžioji Britanija už jos ribų gyvenantiems kitų ES šalių vaikams kas savaitę išdalija 1 mln. svarų sterlingų. Šios išmokos apima ir pašalpas vaikams. Britus ypač piktina tai, jog praėjusį mėnesį pašalpos vaikams buvo atimtos iš daugiau kaip milijono britų šeimų.

ES piliečiai iš Didžiosios Britanijos gauna ne tik pašalpas vaikams. Dėl užsienyje gyvenančių atžalų jiems suteikiamos ir mokesčių lengvatos.

Britų mokesčių mokėtojams ši sistema kasmet kainuoja 55 mln. svarų. Tokia sistema iš viso egzistuoja tik 4 ES šalyse. Likusiose 22 šalyse reikalaujama, kad vaikas, pretenduojantis į pašalpą, jose ir gyventų.

Emigrantai išmokų už vaikus prašo Didžiosios Britanijos vyriausybės, nes čia išmokos gerokai didesnės, nei jų šalyse. Britai už pirmąjį vaiką moka 20,3 svarų per savaitę, o už kiekvieną kitą – po 13,4 svarų.

Palyginimui, vaiko pašalpa Lenkijoje yra apie 5 svarai per savaitę. O būtent lenkų vaikai sudaro didžiąją dalį britų aprūpinamų užsieniečių vaikų – net du trečdalius (25 659 vaikai iš Lenkijos gauna pašalpas iš britų).

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.