Jungtinės Karalystės ieškomiausių užsienio nusikaltėlių sąraše - du lietuviai

Žmogžudystės, grobimai, išprievartavimai. Tokiais nusikaltimais įtariami 17 asmenų iš įvairių Europos šalių, kurių viešą medžioklę pirmadienį paskelbė Londono policija. Tarp jų – ir dvi lietuviškos pavardės: Edvinas Judinskas ir Evaldas Rabikauskas. Šie du lietuviai pateko tarp labiausiai Jungtinėje Karalystėje ieškomų nusikaltėlių užsieniečių, kurie čia slapstosi, siekdami išvengti teisingumo gimtojoje šalyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Buitkienė

Feb 5, 2013, 8:23 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 2:13 PM

Britų policijos teigimu, šie žmonės yra pavojingi. Jų pavardės ir nuotraukos išviešintos siekiant visuomenės pagalbos. 

Pareigūnai gyventojus ragina pranešti apie juos, ir perspėja su jais nebendrauti. Visi 17 ieškomų nusikaltėlių pabėgo iš savo gimtųjų šalių, bandydami išvengti atsakomybės už savo įvykdytus ar galimai įvykdytus nusikaltimus.

Sąraše – septyni asmenys įvykdę nusikaltimus Lenkijoje, trys Rumunijoje, du Albanijoje, du Lietuvoje, vienas Vengrijoje, vienas Turkijoje ir viena - Latvijoje. Svetlana Mironenkova yra įtariama kaimyninėje šalyje organizavusi prekybą žmonėmis.

Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis portalui lrytas.lt teigė, kad 19 metų lietuvis E. Judinskas Lietuvoje nuteistas už nužudymą kankinant ar kitaip itin žiauriai. Už šį nusikaltimą, įvykdytą Vilniaus apskrityje, jis yra nuteistas kalėti 16,5 metų kalėti.

Britų žiniasklaidos žiniomis, E. Judinskas drauge su sėbrais įsiveržė į žmogaus butą ir mirtinai jį uždaužė metaliniu strypu ir medine kėdės koja. Pareigūnai žudiko pėdsakų aptiko pietryčių Londono Vulidžo rajone, Redinge ir Mančesteryje.

E. Judinskas yra vienas iš trijų nusikaltėlių užsieniečių, Jungtinėje Karalystėje ieškomų dėl žmogžudystės. Bausmės už nužudymą bando išvengti ir 26 metų turkas Serhatas Aslanas bei Albanijoje ieškomas 32 metų Dritanas Rexhepi.

Kitas britų ieškomas lietuvis - 29 metų E. Rabikauskas. Pasak R. Matonio, šis vyras nėra laikomas itin pavojingu nusikaltėliu. E. Rabikauskas įtariamas paauglės išprievartavimu 2007-aisiais. Anot britų pareigūnų, šis lietuvis turi ryšių šiauriniame Londone.

Užsieniečių nusikaltėlių paiešką paskelbusi Londono policija nurodė, kad tai - operacijos „Sunfire“ dalis. Ši operacija anksčiau buvo skelbta du kartus, bet anksčiau buvo ieškoma asmenų, kurie nusikaltimus įvykdė Jungtinėje Karalystėje, o ne užsienio šalyse. Pastarosios operacijos tikslas – suimti įtariamus ar apkaltintus nusikaltėlius ir išsiųsti juos į šalis, kurios paskelbė jų paiešką.

Paviešinę ieškomų užsieniečių nuotraukas pareigūnai tikisi, kad taip pavyks juos greičiau sučiupti.

„Ar pažįstate šiuos veidus? Gal žinote, kur šie žmonės gyvena, dirba, lankosi? Jie turi stoti prieš teismą už daugybę nusikaltimų, padarytų kitose šalyse. Jungtinės Karalystės interesas – padėti juos surasti“, - ragino Londono policijos ekstradicijos skyriaus detektyvas Peteris Rance'as.

Londono pareigūnai mano, kad minėtų asmenų reikėtų ieškoti tiek gatvėje, tiek socialiniuose tinkluose. 

Verslininkas ir konservatorių politikas Michaelas Ashcroftas, pristatydamas karštąją liniją „Crimestoppers“, kuria gali skambinti minėtus asmenis pastebėję britai, teigė: „Žmonės turi teisę gyventi be baimės tapti nusikaltimo auka. Mes raginame visuomenę mums skambinti, jeigu turi žinių apie tuos asmenis. Tai visiškai anonimiška. Dirbdami kartu ir bendraudami mes visi drauge galime padaryti Jungtinę Karalystę saugesnę.“

Jeigu turite informacijos apie 17 ieškomų asmenų, britų policija prašo skambinti „Crimestoppers“ numeriu 0800 555 111. Visų Jungtinėje Karalystėje ieškomų užsieniečių nuotraukas galite išvysti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.