Juodos kaukės, mistiniai klanai ir tikri ilgapirščiai

O, siaube! Virš Lietuvos - STT erelio šešėlis, jis kerta vis naujas aukas. „Kas vyksta?“, - sklinda gailūs šauksmai iš įvairaus įtakingumo veikėjų. „Nekalti žmonės į cypę sodinami“, - aidu atsiliepia Lietuviški kloniai ir slėniai.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Paukštys

Feb 5, 2013, 1:52 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 1:29 PM

Štai tyras politikas V. Matuzas, kuriam nieko brangiau už Lietuvą nebuvo ir nebėra, štai sąžiningiausias krepšinio specialistas M. Balčiūnas, kaip Sabas sakė „nekaltas, nes yra geras žmogus ir turi du vaikus“. Jam, beje, net šimtatūkstantinių advokatų liūliuojamas teismas nepanaikino STT įtarimų. Kas tai - anot N. Venckienės - mistinio klano globalinis sąmokslas, ar savo nebaudžiamumu įtikėjusių veikėjų nuodėmės?

Tikriausiai, į visus klausimus atsakys ta pati STT. Šį kartą norėčiau pastebėti keletą, mano manymu, procedūrinių momentų.

Na, man - diletantui - vis tik atrodo, kad STT tai nepriklausoma nuo visokių politinių įtakų tarnyba, kurios tikslas - užkirsti kelią valstybės lėšoms grobstyti, sukčiauti, kyšininkauti ir panašiai. Žodžiu, STT gina valstybės interesą - na maždaug taip - aš vis tik tikiu, kad yra daugybė instrukcijų, procedūrų ir kitokių nurodymų, kuriuos griežtai numato įstatymai ir viso to turi ir privalo laikytis STT agentai ir tyrėjai, nagrinėdami nusikaltimų epizodus, sekdami įtariamuosius, klausydamiesi jų pokalbių ir t.t.

Ir nors esu diletantas, manau, jog bet koks teismas, jei STT surinkta medžiaga neatitinka šios daugybės reikalavimų, tiesiog išsiųs nevykėlius agentus lauk ir jokiu būdu nesuteiks leidimo areštuoti kokio nors veikėjo ar atlikti kratos kokiame nors biure.

Nors esu diletantas, vis tik tikiu, kad bet koks STT agentų veiksmas, juo labiau sulaikymai - atliekami teismui leidus, prieš tai argumentuotai įrodžius, kad tai yra būtina norint sėkmingai vykdyti tyrimą. Žinia, dalis skambiai pradėtų tyrimų baigiasi išteisinimais, arba jie būna vilkinami ilgą laiką ir publikai pasimiršta. Tai natūralu, juk dauguma STT „klientų“ - aukšti pareigūnai, politikai, ar didelę įtaką turintys žmonės - jie samdosi labiausiai patyrusius gynybos advokatus.

Daugybė papildomų procedūrų, apklausų, ekspertizių, inicijuojamų įtariamųjų gynybos, paverčia STT tyrimą ilgai trunkančia istorija.

Norint politiniam fonui suteikti skaidrumo ir teisybės tereiktų priimti keletą sprendimų. Tuomet STT pagautų sukčių neišgelbėtų ir milijoninius honorarus gaunantys advokatai. Na, kad ir visų papildomų procedūrų, ekspertizių ir kitų veiksmų apmokestinimas, jei jų rezultatai palankūs tyrėjams. Kaipmat baigtųsi visokie vilkinimai ir laiko tempimai. O gal dar vertėtų pasidomėti iš ko „kuklus“ Seimo ar savivaldybės tarnautojas gali mokėti tūkstantinius honorarus garsiems advokatams?

Taigi viskas, kaip ir daug kur, - priklauso nuo noro ir ketinimų. Jei valdžia nori turėti tarnybą, kuri eliminuoja nusižengiančius įstatymams - turėtų tai tarnybai padėti, o nesileisti į išvedžiojimus ir diskusijas, „pridenginėjant“ ar „traukiant“ įkliuvusius kažkokius kažkieno pažįstamus ar „švogerius“.

Taigi nusibosiu, turbūt, jei dar kartą pabrėšiu esąs diletantas, bet man atrodo - teismas, policija, tyrėjai ir visas STT, ir Prezidentūra, ir visas Seimas, kuris priėmė įstatymus reglamentuojančius STT darbą - jei visa šita masė nėra tas N. Venckienės mistifikuojamas „klanas“, tada nesuprantu tų panikos ir nevilties šūksnių, apie STT „siautėjimą“.

Na, nebent galėtume perfrazuoti kelias liaudies patarles tiems velnio iš STT varytojams: „pats muša - pats rėkia“ , ar „vagie, kepurė dega“. O geriausia išeitis turbūt - nekyšininkauti, nesukčiauti, nevogti, žodžiu, nepažeidinėti įstatymų. Tuomet mano, diletanto, manymu - galėsi ramiai dirbti, pramogauti ir atostogauti, nes tuomet joks STT ar kitokių pavadinimų tarnybos nebus baisios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?