Lietuvos alpinistų išlikimo kovą Alpėse pasmerkė žiaurios oro sąlygos

Prancūzijos Alpės pasiglemžė dviejų trisdešimtmečių lietuvių alpinistų gyvybes. Vieną iš jų radus jau nebegyvą, vilčių, kad antrasis išgyveno, nebelieka. Tai pirmadienį patvirtino Lietuvos alpinizmo asociacijos vadovas Saulius Damulevičius.

Dviems lietuviams ekspedicija į Alpes tapo lemtinga.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Dviems lietuviams ekspedicija į Alpes tapo lemtinga.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Feb 5, 2013, 9:03 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 2:13 PM

„Turint minty, kokios buvo oro sąlygos, kiek praėjo laiko, gelbėtojų teigimu, šitas asmuo irgi laikomas žuvusiu“,  – sakė asociacijos vadovas.

Pasak jo, lietuvius pražudė prastos oro sąlygos, kurios neleido gelbėtojams normaliai atlikti savo darbo.

„Buvo komunikuojama su vieninteliu alpinistu ant kalno SMS ryšiu, apie kito alpinisto buvimo vietą žinių neturėjome ir neturime iki šiol. Gelbėtojų sraigtasparnis dėl stipraus vėjo negalėjo pakilti ir šeštadienį. Manome, kad arti viršūnės galėjo būti iki minus 24 laipsnio šalčio, siautė vėjai iki 25 metrų per sekundę, ir gelbėjimo sraigtasparnis pakilo tik sekmadienį“, - pasakojo asociacijos vadovas.

Nors gelbėtojai padarė viską, ką galėjo, jiems pavyko tik priartėti prie kalno“, - tęsė S. Damulevičius.

Buvo stiprūs ir fiziškai, ir emociškai

Dėl toliau prastėjančių oro sąlygų artimiesiems, kol bus rasti lietuvių kūnai, gali tekti laukti ir mėnesį.

Abu žuvusieji – išskirtinės asmenybės, itin stiprūs fiziškai, domėjosi joga, nuolat sportuodavo, buvo stiprūs emociškai, kartu - puiki komanda, nesunkiai įveikdavo penktos kategorijos maršrutus, buvo itin techniški ir gerai pasirengę kaip alpinistai.

Taip žuvusiuosius prisiminė vienas iš sraigtasparniu išgelbėtų alpinistų Ernestas Markšaitis.

Jis prisiminė siaubingas netikėtai užklupusios pūgos oro sąlygas. „Vėjas siekė ir 100 km/val. greitį, o šaltis toks, kad nuo veido kas keletą minučių tekdavo nusidaužyti ledą“, – prisiminė E. Markšaitis.

Prancūzijos maršrutas Les Droites, nors ir ketvirtosios kategorijos pagal sudėtingumą, lietuviams buvo lemiamas. Juos pražudė beviltiškos oro sąlygos, dėl kurių tapo neįmanomi ir gelbėjimo darbai.

Netikėta pūga buvo lemtinga

Grupė Lietuvos alpinistų iš Vilniaus į Italijos Alpes išvyko sausio 19 dieną. Planuota savaitę treniruotis Italijoje, o vėliau kopti į Prancūzijos Alpes Šamoni apylinkėse. Į Šamoni septynių alpinistų grupė atvyko sausio 26 dieną, ten pasiskirstę mažomis grupelėmis vykdė kopimus.

Les Droites maršrutu lietuviai iškeliavo puikiomis oro sąlygomis, pūga juos užklupo netikėtai. E. Markšaitis dalijosi, kad kalnuose tokia audra gali susiformuoti vos per pusvalandį, meteorologų prognozės netenka prasmės.

Maršruto specifika ta, kad įpusėjus kopti, sustoti neįmanoma, reikia arba lipti iki viršūnės, arba leistis.

Žuvę lietuviai Les Droites maršrutą jau yra įveikę, tik kitu 3900 metrų aukščio kalno šlaitu. „Kaltinti nėra ko – alpinistai buvo patyrę ir tikrai ne avantiūristai, o gelbėtojai padarė viską, kas įmanoma“, – portalui lrytas.lt komentavo S. Damulevičius.

Paskutinė žinutė – apie senkančias dujų atsargas

Septynis alpinistus iš Lietuvos stipri audra užklupo ketvirtadienio popietę. Penkiems lietuviams pavyko išsigelbėti. Trys iš jų sekmadienį pasiekė Lietuvą. Kiti du liko Šamoni miestelio ligoninėje. Dar du alpinistai dingo kalnuose. Apie vieno iš jų mirtį sužinota tik iš foto nuotraukos, darytos iš sraigtasparnio. Išdidinus ją, pastebėta, kad užfiksuotas raudona striuke vyras nebegyvas.

Paskutinį kartą apie save jis pranešė SMS žinute šeštadienį. Tekstas buvo toks: „Kasiau sniego urvą, kad pasislėpčiau nuo audros, kai draugas dingo, daugiau jo nebemačiau“. Alpinistas taip pat pranešė, kad turi truputį maisto, dujų viryklei, miegmaišį ir šiltų rūbų. Tik pridėjo, kad dujos sparčiai senka. „Tai kėlė didžiausią nerimą“, – išgyvenimą kalnuose prisiminė E. Markšaitis.

Manoma, kad dingusį partnerį tiesiog galėjo nublokšti audra. Kodėl atsiskyrusi dviejų alpinistų grupė nepranešė apie save mobiliuoju telefonu dar ketvirtadienio vakarą, vos prasidėjus audrai, nežinoma. Kita lietuvių grupė tai padarė ir jau penktadienio rytą buvo išgelbėta sraigtasparniu.

Žymus lietuvių alpinistas Vladas Vitkauskas pridėjo, kad kalnuose įstrigusiems tautiečiams koją pakišo ir žiemos kalnuose specifika. Prieš trejus metus V. Vitkauskas pats kalnuose neteko sūnaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?